CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kopaszodó jogállam

2016. március 04. 03:23 - csú

nemeth_szilard_konyec.PNGFordulóponthoz érkeztünk. Ma már ez minőségileg egy más ország, mint ami mondjuk két hete volt. Persze a rendszer akkori állapotától is undorodtam, de a Nemzeti Választási Bizottság már túlment egy határon, amit sosem kellett volna átlépnie. A kutyakomédiába oltott jogtiprás legmókásabb jelenete az volt, amikor kimondták: az ex-fideszes polgármesterné adhat be népszavazási kérdést a vasárnapi boltbezárásról, pedig az ívet segítője pecsételte. A történetben egyébként a herceghami nyugdíjas funkciója csupán az abszurditás növelése, más nem jut róla eszembe. 

Az pedig, hogy az MSZP-seket börtönviselt Fradi-szekusok fizikai kényszerrel akadályozták meg abban, hogy elsőként adják le kérdésüket, semmilyen jogi következményekkel nem jár, noha kimondták, hogy jogsértő volt. Nem vonja felelősségre senki Pálffy Ilona NVI-elnököt sem, aki pedig

jobbnak látta elküldeni a kiérkező rendőröket – mondjuk, ha nem volt náluk népszavazási beadvány, be sem mehettek volna. Ennyi erővel mostantól akár nyílt erőszakra is sor kerülhet. Márpedig, ha a színdarab első felvonásában lóg egy puska a színpad falán, az legkésőbb a harmadikban el fog sülni. Képzeljék csak el: ha a Fidesz egy ilyen, az ország szempontjából kevésbé jelentős kérdésben már izomagyakkal akadályozza meg a népszavazást, mit tennének Orbánék, ha a hatalmuk ténylegesen veszélyben forogna?

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a botrány a törvényhozók felelőssége is. Szerintem egy jogállamon alapuló demokráciában nem az "erősebb kutya" elve alapján lehet népszavazási kérdést beadni, és nem egy rajtvonaltól kell rohanni a blokkolóhoz, hanem egy független szervezet bírálja el a beérkezett kérdéseket. Legközelebb akár 40 évre is titkosíthatnák a népszavazások eredményeit, így még a számolgatással sem kellene vesződni, csak bejelenteni, hogy nyertek, és kész.

Ausztria szintje a cél? Miniszterelnök úr, először a Balkán szintjére kellene felemelkedni! Nem csak a választási törvény tekintetében.

Szánthó Péter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr278434870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása