CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Földrengés és árvíz volt Csepelen - Hatvan éve, 1956. telén, tavaszán

2016. március 13. 05:34 - csú

foldrenges_dunaharasztin_1.jpgA földrengés a legnagyobb pusztítást 1956. január 12-én reggel Dunaharasztiban okozta

Az idén országszerte hatvan évvel ezelőtti eseményekre, 1956-ra emlékeznek. A társadalmi földindulást hat évtizede a szó szoros értelmében földrengés előzte meg 1956. január 10-én, és most volt hatvan éve annak is, hogy a Kis-Dunán jeges ár öntötte el az akkori Királyerdőt. A mai Hollandi út feletti rész vízben állt csak úgy mint Soroksár Kis-Duna parti utcái a házakkal együtt. Minden elsodort az áryadat. A Molnár-sziget eltűnt, Csepelen sok milliós érték került veszélybe. Dr. Bolla Dezső - általunk többször idézett helytörténeti művében - így eleveníti fel 1956 telének, tavaszának, drámai napjait:

foldrenges-2.PNGA társadalmi és gazdasági életben jelentkező bajok elmélyülését még fokozták az év elején bekövetkezett egymást követő vészjósló természeti csapások. Január 12-én reggel nagy erejű földrengés okozott riadalmat. A földrengés központja Csepeltől néhány kilométerre Dunaharaszti, Taksony és Németújfalu térségében alakult ki. A kerület lakóházaiban és a gyárakban szerencsére nem keletkeztek súlyosabb károk, de a vidékről a gyárakba bejáró dolgozók ezreit sújtotta a földrengés. Csak az RM dolgozói közül 2800 ember szenvedett kárt. A károsultakat a gyárak építőanyaggal, a dolgozók rohammunkával és pénz adományokkal támogatták. A bajokat tovább fokozta a február elején beköszöntő szokatlanul nagy hideg és havazás. A gyárakban szigorú energia takarékossági intézkedéseket hoztak. Az iskolákban meghosszabbították a minden évben szokásos téli szünetet. A gyerekek kezdeti örömét csak a rosszul fűtött lakások hidege hűtötte.

arviz-2.PNGMárcius elején a Nagy-Duna vízszintje rohamosan emelkedett, megerősítették a gátakat, járőr szolgálatot létesítettek. Felkészültek a védelemre. Az árvíz ott, ahol nem várták, a Soroksári-Dunaág zsilipekkel szabályozott, jórészt árvízvédelmi gátakkal nem védett vízterületen következett be 1956. március 8-áhn. A Kis-Dunát délről lezáró Tasi-zsilip a földrengés miatt megroppant, vasbeton szerkezetét a Duna magas vízállása miatt megnövekedett óriás nyomás átszakította. A folyásiránnyal ellentétesen bezúduló víz néhány óra alatt elöntötte a Soroksári-Dunaág addig zsilipekkel védett árterét. A csepeli kajaktelepet 5 óra alatt elborította a 2,5 méteres jeges ár, a Királyerdőt szegélyező Hollandi úton méteres víz állt. A csepeli Vasas Sportegyesület kajaktelepének felszereléseit, köztük a melbourni olimpiára épülő sporthajókat az egyesület kajakosai, kenusai mentették ki a jeges vízből.arviz-1.PNG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr718464166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása