CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hadházy Ákos: ha az embert nem akasztják fel, a többi részletkérdés

2016. április 21. 03:04 - csú

hadhazy_akos_portre_nagyban.PNGA Fidesz átlépett egy olyan határt, amikor már annyira nyílt a lopás, hogy egy kormányváltás esetén a nagyon könnyen bizonyítható bűnügyek gyorsan börtönévekké változhatnak - állítja Hadházy Ákos. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint bátornak kell lenni, hogy a félelem érzése ne engedje elterelni a figyelmünket arról a folytatólagosan elkövetett, irdatlan nagy értékű csalássorozatról, ami az EU-s pénzek elrablása. Úgy vélte, az összefogás szó nagyon rossz képzeteket rejt magában, de az LMP sosem zárkózott el az együtt gondolkodástól.

- Túl vagyunk a tizedik korrupcióinfón, amelyeken az Orbán-rendszer visszaéléseivel foglalkozik. Lassan kezdhet félni?

- Ma a hatalomnak van oka félelemre. Amiket próbáltak például a népszavazás ellehetetlenítésével, az zavarodottságra utalt. A Fidesz átlépett egy olyan határt, amikor már annyira nyílt a lopás, hogy egy kormányváltás esetén a nagyon könnyen bizonyítható bűnügyek gyorsan börtönévekké változhatnak. Sőt, nem csak, hogy én nem félek, azt látom, hogy megfordult a hangulat és rengeteg adatot kapok civilektől. De hagy idézzem Antall József édesapját: Közép-kelet Európában, ha az embert nem akasztják fel a többi már részletkérdés. Az egzisztenciát el lehet lehetetleníteni, de szerencsére nekem olyan szakmám van, amit nem tudnak elvenni.

Ezelőtt 60 évvel, ha az ember nekiment a hatalomnak, akkor a kínzásoktól félhetett, most lejáratás az eszköz. Tény, hogy kellemetlen, de túl lehet élni, velem is próbálták már. Üzenem, hogy hiába igyekeznek, ugyanúgy fogom csinálni a dolgomat tovább.

- A lejáratásból kapott Juhász Péter is, rögtön azután, hogy elkezdett vizsgálódni a hatvanpusztai birtokkal kapcsolatban.

- Péter szereti a látványos a politizálást, ez nem is baj. A hatvanpusztai terület érdekességeinek feltárásának jót tett ez a figyelem. Ami nekem a gondom ezzel a történettel, hogy Juhász alapvetően nem a lényegre mutatott rá. A terület a miniszterelnök édesapja cégének nevén van. Orbán Győzőről eddig is tudtuk, hogy meggazdagodott a bányáiból. Önmagában az sem újdonság, hogy ott áll két szép nagy kastély. Ami viszont nagyon fontos, hogy ezt a területet Mészáros Lőrinc, gázszerelő bérli évente 15,5 millió forintért 10 éven keresztül. Tehát nagyjából ki fogja fizetni azt amennyibe került. Azt tudjuk, hogy a portás azt mondta újságíróknak, hogyha érdeklődni akarnak, kérdezzék meg a miniszterelnököt. Ismerjük Nárcisz kutya történetét is. Ezekből kiindulva a kormányfő használja a birtokot, de akkor mire fizet 15,5 milliót a miniszterelnök családjának a gázszerelő? Felmerül, hogy ez egy színlelt szerződés, valamit ezzel ellentételez.

- Létezik valamiféle rivalizálás Juhász és Ön között abban, hogy ki tár fel "nagyobb" ügyeket?

- Valóban láthatunk mostanában egy olyan versenyzést, hogy ki az "antikorrupció letéteményese", ebben vannak néha egészen vicces bejelentkezők is. Legutóbb Polt Péter mutatta be úgy magát, mint az antikorrupció élharcosa. Ám egy ilyen rivalizálás nem csak méltatlan, hanem teljesen felesleges is. A korrupciót nem én fogom megakadályozni, sőt nem is Juhász Péter, hanem a társadalom.

- A társadalomnál pedig látszólag nem verik ki a biztosítékot ezek a történések.

- Borsódzik a hátam, ha meghallom, hogy túl nagy az emberek ingerküszöbe a korrupciót illetően. Ha magasan van, akkor alá kell hordani azt a rengeteg ügyet, ami majd eléri. Trágya van bőven, megépítjük a trágyadombot, ami majd eléri ezt a lécet. Múltkor megjelent egy kutatás, miszerint a korrupció csak a hatodik legzavaróbb dolog a politikában. Ez így volt 10 éve is, mégis volt olyan kormány, amely ebbe bukott bele. Azt is sokan mondják, hogy már annyi ilyen ügy van, képtelenek követni. Persze, hogy nehéz, én is néha elbizonytalanodom, hogy ezt vagy azt már elmondtam-e vagy sem. De az, hogy az emberek számára pontosan követni szinte lehetetlen a korrupciós eseteket, azt is jelenti, hogy mindenki érzi annak iszonyatos, soha nem látott mértékét.

- Mégis mit lehet tenni, hogy ennek hosszú távú következményei legyenek?

- A kormány sok milliárd forintot áldoz arra, hogy az emberek érezzék a terrorveszélyt és a menekülthullám kétségkívül negatív aspektusait. Nekünk nincs rengeteg pénzünk, de elmondjuk ezt a brutálisan sok lopást. Azt látom nagyon intelligens embereken is, hogy célt ért a kabinet igyekezete, tényleg zsigerileg félnek. De ugyanannyira fel vannak háborodva a korrupció miatt is. A Fidesznél van a pénz a propagandára, de nálunk meg - sajnos - a rengeteg a muníció (az elmesélendő esetek), ezeket kell minél szélesebben bemutatni.

- A terrorveszélyt is "fedésre" használja a Fidesz?

- Az LMP kezdettől fogva azt mondta, hogy a menekültkérdés probléma a menekülteknek, akiknek el kell jönni a szülőhazájukból, amelyek így zombi országokká válnak. Természetesen probléma az európai embereknek is, akiknél nyilvánvalóan félelmet is jelenthet. Most már én is azt mondom, hogy sajnos szinte biztos, hogy lesz terrorakció Magyarországon. Egyszerűen azért, mert Orbán addig ugrabugrált, kajabált, ordítozott amíg észrevették a sivatagban, hogy "hú, itt van egy kis ország, itt érdemes lenne robbantani". A terroristának mindig egy figyelemfelkeltő célpont kell. Szerintem sokáig azt se tudták, hogy van ilyen ország, na most már tudják.

- Le lehet győzni a félelmet?

- Ha nincs rá milliárdunk, nincs hatalmas média apparátusunk, így nehéz, de nem lehetetlen. Bátornak kell lenni ebben az országban! A félelem érzése ne engedje elterelni a figyelmünket arról a folytatólagosan elkövetett irdatlan nagy értékű csalássorozatról, ami az EU-s pénzek elrablása. De érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy a korrupció miatt sokkal több ember meghal Magyarországon, mint egy terroreseményben. A hazai egészségügy is a korrupció miatt életveszélyes. Vajon hány ember halt meg például tegnap éjjel azért, mert egy megyei jogú kórházban nincs orvos és egy nyugdíjból visszahozott alkoholista belgyógyász fogja az egész ügyeletet ellátni? Ezt sosem fogjuk megtudni.

- A mai kormánypártról és Orbánról nem a legjobb a véleménye. Mi volt az a pont amikor besokallt, és kilépett a Fideszből?

- A trafik-ügy. Én csak egy helyi képviselő voltam, 2006-ban kezdtük, négyen voltak régi fideszesek, a többiek tiszta lappal, nagy reményekkel indultak. A trafik speciális, mert nem szimpla lopásról volt szó, először el kellett venni emberektől az egzisztenciájukat és odaadni másoknak. Amikor jöttek a sajtóhírek, hogy ez országos szinten is úgy ment, mint Szekszárdon, az volt az utolsó csepp a pohárban. De már sokkal korábban is megijedtem. 2010-ben megnyertük a választást és két nap múlva megláttam a kormánylistát. Teljesen no-name nevek álltak rajta. Mindenki meg volt zavarodva párton belül, hogy ez mi? Navracsics Tibor nyilvánosság előtt be is vallotta: a cél az volt, hogy minél gyengébbek legyenek a miniszterek, mert Orbán Viktort nagyon bosszantotta, hogy az első kormánya idején verték az erős emberek az asztalt, hogy adjon pénzt. Ezért szándékosan olyan figurákat tett pozícióba, akiket nem zavar, hogy egy személyben dönt mindenről.

- Miért pont az LMP antikorrupciós szóvivője lett?

- A mai politikai életben nincs jelentősége annak, hogy valaki jobb-vagy baloldali. A racionális és a populista politika áll szemben egymással. A populistáknak nem a nép fontos, hanem a nép szavazata. A palettán az LMP volt az, aki egyrészt a korrupció elleni harcot is komolyan vette, másrészt a racionális gondolkodó politikának ez a párt felelt meg leginkább. Divat most a civilpolitika, én ezt egy picit tévútnak látom. Magyarország egy parlamentáris demokrácia és ez így is van jól. Nincs olyan társadalmi rendszer, amelyik ezt leválthatná. A parlamenti demokráciában pártok vannak. Ideális párt nincsen, talán az LMP sem az. Pártot viszont választani kell. Az ellenzék hosszútávon nem fogja megúszni, hogy együtt gondolkodjon. De nagyon fontos, hogy mind a két szó ugyanolyan lényeges ebben a mondatban. Együtt már volt, viszont a gondolkodás sok tekintetben elmaradt.

- Csak nem összefogásról beszél?

- Ezt a szót átkozottul utáljuk. Nagyon rossz képzeteket rejt magában. Azt érzékelem az LMP-ben, hogy az együtt gondolkodástól - hiába szeretnék sokan ezt sugallni - sosem zárkózott el. Most is vannak olyan ügyek, például a földügy, amiben a szocialistákkal együtt gyűjtjük az aláírásokat. De mondhatnám azt is, hogy Juhász Péterrel többször tartottunk közös fórumot. Nagy igény van arra a társadalomban, hogy az ellenzék szóba tudjon állni egymással, de ennek csak akkor van értelme, ha nem olyan társaságot hozunk vissza, amelyik egyértelműen felelős azért, hogy ez az ország idejutott. Hiszen Magyarország azért tart itt, mert 2010-ben kétharmaddal nyertek a most hatalmon levők. Nem azért, mert Orbán és a Fidesz olyan nagy zseni lenne, hanem mert az előtte lévő kormányzásnak olyan rossz volt a minősége.

 

- Mi a véleménye a volt párttársairól?

- Aki ma még a Fideszben van, azt 4 csoportra lehet osztani. Lehet hülye. Hiszen aki nem látja, mi megy itt arra nem tudok mást mondani. A másik három látja a dolgokat, közülük egy lehet "áruló". Én ezt többször megkaptam, de nem a Pál utcai fiúkat, vagy az Egri Csillagokat árultam el, hanem egy rablóbandát próbálok megfékezni. Ha áruló vagyok, akkor vállalom, sajnos kevés ilyen van. A másik kettő rosszabb. Vagy cinkos lesz az ember, vagy pedig a legrosszabb, amikor ebben haszna is van, azaz társtettes. Hülye remélem nem vagyok, a másik háromból kellett választanom. Azzal, hogy dolgozom tovább, valamit próbálok jóvátenni abból, hogy engedtem magam átverni elég sokáig.

- Farkas Flóriánt melyik csoportba sorolná?

- Egyértelműen társtettes.

- A mai napig hangos a sajtó a hozzá köthető Országos Roma Önkormányzat botrányos ügyeitől. Ön robbantotta a bombát; mi lesz Farkassal?

- Sikeres történetnek könyvelem el azt a "robbantást", hiszen azóta a szaktárca is beismerte az egyértelmű visszaéléseket. Nem tudom, mikor engedi el a kormányfő Farkas kezét, de akár jó is lehet, ha dédelgeti őt tovább. A miniszterelnöki biztos rásült a Fideszre, ameddig ott van, jelképe lesz a tolvaj társaságnak. Nagyon kínos nekik Flóri. Rengeteg ügy van még, sokat be is fogunk mutatni. Amíg ők a terroristákkal lesznek elfoglalva 2018-ig, én Farkas Flóriánnal. Ha nekik ez jó...

- Mindig jellemző volt a Fideszre, hogy olyan tagok mellett is sokáig kiállnak, akik már számukra is kínosak?

- Jó példa erre Horváth István szekszárdi polgármester. Rengeteg bizonyítékot mutattam be arról, mi megy a városban. Ha nem az lenne a főrendszer, hogy amíg nem "pofázol", bármit csinálhatsz, akkor neki is mennie kellett volna már, ez teljesen természetes.

- Ebben az országban tényleg bármit meg lehet tenni?

- Ezt még 2013-ban mondtam, amikor beléptem az LMP-be. Sajnos a válaszom részben most is az, hogy igen. Sok a probléma, de azért azt hozzáteszem, hogy ez nem lesz mindig így. Egyre inkább úgy érzem, hogy ezt a volt fideszes kollégák is tudják. Pécsett volt egy 1848-as megemlékezés, ahol beszédet tartottam. 1847. március 14-ről beszéltem, megkérdeztem a közönséget, tudják-e, mi történt akkor? Senki sem tudta, mert a válasz az volt, hogy nagy semmi. Utánanéztem, tényleg nem történt semmi. Ahhoz képest 1 év 1 nap múlva elindult egy olyan forradalom, ami mindent megváltoztatott arról, amiről eleink azt hitték, hogy teljesen be van betonozva. És ezt ma tudni kell a miniszterelnöknek és a letargiás depressziós ellenzéknek is.

- Tehát 2018-ban van esélye az ellenzéknek?

- Én nem politológus, hanem csak egy állatorvos vagyok, aki korrupciós ügyeket próbál feltárni, de szerintem jóval nagyobbak az ellenzék esélyei, mint ahogy azt bárki gondolja. Viszont sokat gondolkodom azon, hogyan lehetne a választási rendszernek a megváltoztatását kikényszeríteni. Keveset beszélünk róla, pedig ilyenkor kellene, nem lenne elegáns a választás előtt közvetlenül megváltoztatni. Ma például az aktív választók jelentős része ki van zárva a választásból. Például Németországban egyetlen helyen lehet szavazni, Angliában is - ahol egy Debrecennyi magyar él - rendkívül nehéz. Márpedig ők nem a Fideszre szavaznának, egyrészt mert a fiatalok nagy része már kiábrándult belőlük, másrészt mert nem jókedvükből mentek el az országból és meggyőződésem, hogy hazajönnének, ha lehetne. A Fidesz olyan módon lop, amit még egy szekszárdi állatorvos is két kutya között bizonyítani tud, az ügyészég pedig nem tehet mást, mint foglalkozik vele. Ezért rengeteg vesztenivalójuk van. Emiatt félő, hogy olyan eszközökhöz nyúlnak majd, ami nem tisztességes. Biztos vagyok benne, hogy ennek a rendszernek vége lesz és vége kell, hogy legyen, de abban nem vagyok biztos, hogy egy szabályos választásokon tud majd végbemenni.

- A szekszárdi állatorvos milyen pozícióban tudná magát elképzelni egy kabinetben?

- Azt mondani, hogy nincs ambícióm, butaság. Alapvetően a korrupció csak akkor fog csökkenni, ha veszi a fáradtságot a magyar nemzet és olyan politikusokat választ, akik komolyan gondolják, hogy csökkenteni akarják. Mert megszüntetni nyilván nem lehet, de törvényekkel nehezíteni igen. Szívesen segédkeznék ilyen törvények létrehozásában. Sokszor nem értettem, hogy az őseim miért nem mentek el ebből az országból. A nagyapám református lelkész volt, akit jól kicsináltak, édesapám állatorvosként dolgozott, de a felmenői miatt sose kaphatott olyan állást, amivel tisztességesen lehet keresni. Ha viszont minden úgy marad ebben az országban, ahogy most van, akkor ők teljesen feleslegesen maradtak itt. Én azon leszek, hogy legyen értelme az áldozatvállalásuknak.

Zoltai Ákos (Népszava)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr358635868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása