CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az új földesurak a grófokat már lekörözték

2016. május 31. 04:08 - csú

dobrogi-1_1.PNGÉrdekes összehasonlítással állt elő az LMP, az állami földeladások a párt szerint leginkább a nagybirtokok kialakulásához vezetnek. A párt összehasonlította, hogy a mai Magyarország legnagyobb földesurai mennyi föld fölött rendelkeznek, és összehasonlították azzal, hogy a környék utolsó nagy földesurainak mennyi földje volt azon a vidéken. Az eredmény azt mutatja, hogy bizony pár agrárvállalkozó már Habsburg-birodalmi értelemben is rengeteg föld fölött rendelkezik, 

Csányi Sándor például már nagyobb úr Baranyában, mint anno Frigyes királyi herceg.

Az LMP a nemesurak és családjaik földbirtokának méretét a "Magyarország földbirtokosai és földbérlői" című 1935-ös kiadványból nézte ki, a mai nagybirtokosok és cégeik által bérelt vagy tulajdonolt földek nagyságát pedig Ángyán József jelentéseiből nézte ki, illetve a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal agrártámogatási adatai alapján számította ki. A grafikonon a piros oszlopok mutatják a környékek mai földesurait, a kékek pedig azt, hogy ki volt a környék legnagyobb birtokosa a múlt század elején.

Mostani oligarchák vs. régi idők földesuraiforrás: LMPCsongrád megyeBaranya megyeLepsény környékeCsákvár környékeAlcsút környéke05 00010 00015 00020 00025 00030 000

Ezekből az jött ki, hogy például 

  • Leisztinger Tamás már nagyobb úr Csongrádban, mint anno a Károlyi család volt
  • Mészáros Lőrinc már kezdi behozni Alcsút régi urát, Habsburg Józsefet
  • Zászlós Tibor az általa irányított cégeken keresztül már nagyobb birtokot igazgat Csákvár környékén, mint Gróf Eszterházy Móriczot
  • A Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz köthető Mezort cégcsoport pedig már sokszor akkora földdel bír Lepsény környékén, mint anno Gróf Nádasdy Lipót és családja.

Az LMP szerint pedig, bár a kormány azt állítja, hogy szeretné, ha nem pár nagy gazdaság lenne az országban, hanem sok közepes, a kormány lépései továbbra is azt erősítik, hogy a legnagyobb gazdálkodó cégek és érdekkörük egyre nagyobb birtokokat alakítsanak ki, miközben a kis családi gazdálkodóknak alig jut föld. A helyzet így az elmúlt a 100 évvel ezelőttihez képest csak keveset változott. (HVG)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr338755270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.05.31. 22:05:06

Senki semmit nem visz magával a sírba! Rendszerváltáskor majd szépen megköszönjük nekik hogy megőrizték a nép tulajdonát, s közöljük velük mit tarthatnak meg belőle! Mészáros Lőrinc például a felcsúti falusi gázszerelő táskáját, ami annak idején a megélhetését biztosította!

Még csak börtönbe se kell senkit zárni, elég büntetés lesz az nekik, hogy annyiból éljenek CSALÁDOSTÓL, amennyiből ma egy átlagember él!

Aki ezt nem veszi tudomásul, az meg csupasz seggel távozhat az országból! Ugyanez vonatkozik Vajnára, Habonyra, Rogánra, Orbánra, Garancsira, meg a többi fideszes potentátra is!

Elegünk van ebből a mocskos rablókapitalizmusból!
süti beállítások módosítása