CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: Háros

2016. június 07. 05:48 - csú

horvath_gyuszi-5_4.PNGA rendszerváltás előtt a hárosi terület a szocialista telepszerű lakásépítés egyik kijelölt terepe, „üdvöskéje” volt. Parlagon hagyottan terpeszkedett a térképen, meg az építési hatóságok asztalán. A valóságban azonban egyre többen találták itt meg a fővároshoz közeli megtelepedésük és megélhetésük lehetőségeit. Mára, oda jutottunk, hogy túlnyomó részt belakott és speciális társadalmi problémákat magában foglaló városrésszé vált. A többségében engedély nélküli kalyibák, műszakilag problémás házak, (hajlékok) rendezetlen, már születésekor szlömös lakótelep képét mutatják.

A II. világháború időszakától kezdve bulgárkertészek és hazai konyhakerti növények termesztői által hevenyészetten lakott és művelt részkén ismert Háros mezőgazdasági, tanyasi jelleget mutatott. Csupán néhány család lakta, akik közül sokan elköltöztek onnan, így szabadjára (prédára) hagyva a területet. A szocializmus fellendülő időszakában aztán a csepeli munkások hobbykertjei, és hétvégi bungalói épültek itt. A tulajdonjogi viszonyok rendezését senki sem tartotta fontosnak. A tervszerű kiszabályozás nem történt meg, mert a „zártkertek” fennmaradását a hatalom is, meg a bérlők is átmenetinek tekintették. Ebből adódóan se villany, se víz, se csatorna nem épült.

Elkezdődött, hát a spontán komfortosítás „népi” módszere! Először kutak fúrtak, aztán emésztőt építettek, majd a villamosvezetékek kikényszerítése is megtörtént. A rendszerváltás

ebben az állapotban találta Hárost. A választott önkormányzati képviselők, - a választóik nyomására – igen gyakran indítványozták, a terület szabályozását, belterületbe vonását, tervszerű infrastruktúra kiépítését, közösségi épületekkel és közlekedési lehetőséggel. A várostervezési és építési hatóság és az azokat megszemélyesítő főépítészek azonban mindig ellenálltak. Az ő fejükben csodálatos tervek tükröződtek, széles utakkal, közösségi épületekkel és kacsalábon forgó házakkal. Ezt a víziót akarták megvalósítani, ezért minden a valóságot tükröző, és a realitásokkal harmonizáló kezdeményezést elkaszáltak.  A magasröptű tervezői elképzelés és a valóság teljességgel szétszakadt! A hatóságok (mindenkori) emberei nem engedték a kis lépéseket megvalósulni, mert hétmérföldes vízióik voltak.

Hivatalosan építési tilalom alatti terület volt Háros! Közben pedig az élet folytatódott, - és annak ellenére, hogy a hatóság földbe dugott fejjel elutasított minden kezdeményezést - egyre másra épültek a putrik, hajlékok, házak, paloták. (Csodák csodájára egyik másik engedélyt is szerezhetett!) A spontán betelepülés aztán olyan mértéket öltött, ami már rákényszerítette a politikát a lépésre. Két lehetőség kínálkozott. Az egyik a szabálytalan épületek dózerezését, a másik a kialakult helyzet tudomásulvételét jelentette. Persze, hogy a politika a másodikat választotta! A tudomásulvétel pedig az infrastruktúra kiépítésének feladatát jelentette.

Lett villany, és vezetékes víz is! A szocialisták megépíttették a csatorna gerincvezetékét, a Fideszesek meg már ráköthető csatorna ágakat is építettek. Így merevítették meg azt a helyzetet, ami ott a lelketlen, a realitások helyett az egekben járó hatósági munka áldatlan következménye. Mennyországról álmodoztak és poklot létesítettek! Most már szinte megváltoztathatatlan tényként mutatkozik, a szűk, összevissza, poros utcák sora, az egészségtelen esztétikátlan házak lehangoló képe, és az egészségtelen és rendezetlen, szlömös telep valósága. Az ott élők között is igen sokan vannak a lecsúszott társadalmi rétegek emberei, családjai. Tombol az erőszak nő a bűnözés, egyre több áldozatot követelnek a hozzá nem értés bűnei. (Tűzesetek, vízbetörések, áramütések!) Többségében azok szenvedik ezeket, akiket a sikertelenség, a szegénység és a deviancia, különböző történései sodortak Hárosra, kényszerítettek Csepelre.

Bezártságukat, elutasítottságukat mutatja a szomszédos Vízmű lakótelep bekerítése.  Ki nem mondottan, - de, mindenki által tudottan – a kerítés és a beléptető kapuk az ő elutasítottságukat és kirekesztésüket jelképezi! Elkeserítő, hogy ösztönzői, a mostani polgármester és az ottani kisebbség önkormányzati képviselője, valamint, a többséget jelentő Fidesz frakciója volt. Mert úgy vélik, amit nem látnak, az nincs!

Forrás: A szerző Facebook oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr798755186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása