CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Körmös

2016. július 13. 03:21 - csú

orban_duhos-2_1.pngA tanító bácsi elégedetlen. Összevonta szemöldökét, maga elé állította a rakoncátlan nebulókat és elkezdte osztogatni a körmösöket. A miniszterelnök hozzálátott, hogy rendet csináljon az Orbán-osztályban.

Erőskezű keresztapa, rajta tartja a szemét a kisvezéreken, ha valaki megpróbál túlzott önállóságra szert tenni, azonnal visszaparancsolja a sorba. Nincsenek elévülhetetlen érdemek, „egykutya kölkei vagyunk” összetartás, s ezt elsőként az Orbánt politikai és gazdasági téren is erőssé tevő Simicska tapasztalhatta meg. Mindenkit le lehet cserélni a NER-ben, aki vérszemet kap; hátrébb lehet tolni, akiről úgy érzik, hogy már túl nagyra nőtt és jóllakott; oda lehet engedni a még éheseket. Így kerülnek ki a pikszisből a Simicskák, Nyergesek, Némethnék, így léphetnek előbbre kötélbarátok, a gyerekkori szomszéd, a Rogánok, a Vajnák, a Habonyok.

Egyszer fent, aztán lent. Ez a bizonytalansága tartja fékén az Orbánhoz kötődő politikai és gazdasági köröket. Politológiai kutatásokat lehetne alapozni azokra a kamarilla-döntésekre, amelyek a színfalak mögött születnek. Másképp nincs magyarázat arra, hogy tudnak évekig fényes csillagként ragyogni a Spéderek, hogy aztán egyetlen pillanat alatt a tömlöcben kössenek ki. Vagy az L. Simon-jelenségre: nem is olyan rég a miniszterelnök még meg is látogatta birtokát, ahol elítéltek olcsó bérért szüreteltek az államtitkárnak, most meg úgy takarították el őt az útból, hogy csak úgy porzott.

„Kisgömböc” volt, véli egyik laptársunk, a költőből lett nagyúr mohóságára utalva. De ez aligha lehet főbenjáró vétek Orbanisztánban, hiszen a kormánypárti elit látványos, gyakran megmagyarázhatatlan gazdagodása eddig nem szúrt szemet a kormányfőnek.

„Mindenki annyit ér, amennyije van” – hirdette meg a főminiszter, és ezt nem csak a bankszámlára, a politikai hatalomra is érthette. Talán ezért szúrt szemet ő is, dölyfösen azt gondolta, van ő olyan erős, hogy ne kelljen lakatot tennie a szájára. Látványosan tévedett. Most neki is be kell állnia a körmösért. Még csak egy kicsit nyirbálták meg a hatásköreit, ha ért a szóból, nem nyeli el a politikai süllyesztő. Ha nem? Büszkélkedhet tovább azzal, Spéder akkor is a barátja, ha másnak már nem az.

 

Somfai Péter

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr188875962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.07.13. 23:14:43

Orbán nem fog börtönbe kerülni! Az lesz a sorsa ami Ceausescunak! Lesznek emberei, akik magukat mentendő, a "nemzeti megmentés kormányaként" előzik a forradalmat, s eltakarítják Orbánt, hogy mindent rákenhessenek!
"Amit nem lehet megakadályozni, annak az élére kell állni!"

Nem kell bedőlni a trükknek, az egész fideszes hatalmi gépezetet vissza kell bontani! S kapja meg minden felelős a büntetését az Orbán-diktatúra kiépítéséért!

Az államtól ellopott pénzt az utolsó fillérig vissza kell szerezni, még ha gatyára kell vetkőztetni is a Fidesz-tagságot és a klientúrát!
süti beállítások módosítása