CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Látlelet médiáról, sajtószabadságról dr. Szabó Szabolcstól

2016. október 22. 05:46 - csú

szabo_szabolcs-jo-parlamenti_kep-777_2.pngCsepel és Soroksár országgyűlési képviselője, dr. Szabó Szabolcs  saját blogján és Facebook oldalán Így neveld a Médiatanácsodat! címmel figyelemre méltó tudósítást közölt a Parlament Kulturális Bizottságának üléséről. Olvasóink ritkán találkozhatnak ilyen tömör tényfeltárással, amelyből megtudhatják, hogy a magyar média és sajtó - benne a csepeli önkormányzat lakájmédiája - miért tart ott, ahova mára süllyedt. Országgyűlési képviselőnk ezt így látta:

A Kulturális bizottság hozta a szokásos formáját, melynek mai ülésén az egyik legérdekesebb napirendi pont a Médiatanács 2015.évi tevékenységéről szóló beszámoló megvitatása volt. Karas Mónika bevezetőjében megragadta az egész szervezet működésének a „lényeget”, mondhatnám azt is, hogy a szarva között a tőgyit: értő elemzése szerint a médiaszolgáltatókra jellemző a jogkövető magatartás, hiszen a Médiatanács 2015-ben mindössze 9 esetben indított eljárást a gyűlöletbeszéddel vagy az emberi méltóság megsértésével kapcsolatban, és csupán egyszer talált jogsértőnek egy műsorszámot. Valamilyen Éden Hotel

című műsort említve név szerint. Tehát kedves érdeklődő állampolgár, egyből meg is van a magyar média rákfenéje, a sajtószabadság korlátozója, a kiegyensúlyozatlan tájékoztatás csimborasszója, az arcátlanul hazudó és hamisító állami média mételye: az Éden Hotel, hogy pusztuljon el a nyavalyás! Csak azt az egy apró, ámbár jelentéktelen dolgot nem említette Karas Mónika, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatást, a sajtószabadság érvényesülését az általa vezetett Médiatanácsnak kellene ellenőrizni és biztosítani, és sajnos ezt nem teszi. Mondjuk, ezek hiánya őt különösebben nem érdekli.

Persze nem csupán a mai szóbeli beszámoló volt érdekes, hanem maga a szöveges előterjesztés is, amit a Médiatanács benyújtott az Országgyűlésnek. Eme kitűnő szöveg egy elnöki köszöntővel kezdődik, mégpedig a következő idézettel: „A környezet megváltoztatásával a média egyedi arányokat létesít érzékeink között. Bármely érzékünk kiterjesztése megváltoztatja gondolkodásunk és cselekedeteink módját.”  Karas Mónika nem kertel, hiszen az állami média pont ezt a célt szolgálja. Láthattuk például az állami televíziós és rádiós csatornák elmúlt hónapokban nyújtott teljesítményét, mely nagyjából az idegengyűlölet kimaxolásában, valamint a menekültek démonizálásában merült ki, évi 91 milliárd forintból. Kínomban nevettem azon is, amikor azt írják, hogy „a Médiatanács függetlenségének a záloga, hogy széles körű parlamenti konszenzust igényel a tagok megválasztása, mert kétharmados többség kell hozzá”. Azt mondjuk elfelejtették beleírni, hogy ugyebár a megválasztott tagokat mind a Fidesz jelölte, az ellenzéki jelöltek már fel se kerülhettek a szavazólapra. Normális ember egy ilyen húzás után legalább annyira szégyellné magát, hogy nem hozza szóba a dolgot, de ők nem ilyenek. Ha ők egyszer belepisilek a medencébe, akkor azt nem sunnyogva teszik, hanem kiállnak a trambulinra, oszt had’ menjen!

És akkor térjünk rá az általam firtatott és egyértelműen legnagyobb problémára, a sajtószabadság érvényesülésére. A médiatörvény szerint a médiatanács feladata és hatásköre (132. §, „a)), hogy „ellenőrzi és biztosítja a sajtószabadság érvényesülését e törvény és az Smtv. keretei között” valamint évente beszámolót készít, melyben értékeli (133.§, 1)) „a szólás-, vélemény- és sajtószabadság, a tájékoztatás kiegyensúlyozottságának helyzetét”. A kérdés az, hogy ezt a feladatát miként végzi el a hatóság?  Ezt a kérdést fel is tettem az elnök asszonynak, bár költői volt a kérdés, hiszen köztudomásúlag sehogy sem látja el. A Médiatanács vezetője nem is lepett meg, hiszen az ő válasza minderre az, hogy a szerkesztői szabadságba nincs joga beleszólni a hatóságnak.  Ennyike.  Mondjuk, van egy nagy csavar az ügyben, hiszen a Médiatanács írásos beszámolója is kénytelen szó szerinte ezt megállapítani: „a programok majd mindegyikében – a Magyarország Ma kivételével – az ellenzék térvesztése volt megfigyelhető. A kormányoldal előretörése a Ma reggelben volt a legszembetűnőbb (54,5% vs. 81,4%), amihez az M1 új műsorstruktúrája is hozzájárult.”  A politikai magazinműsorok esetében is konkrétan leírják, hogy „a pártkötődéssel rendelkező politikusok körében a kormányzati oldal aránya elérte a kétharmadot (66,4%)”.  Ráadásul nem csak arról van szó, hogy a kormányzati oldal „médiahasználata” terén figyelhető meg egy egyértelmű túlsúly, hanem az egész állami média egy szimpla propagandagépezet, ami leplezetlenül Fideszes pártpropagandát folytat. Amikor felolvastam, a kormányzati túlsúlyról szóló részeket, a szemben ülő kormánypárti képviselők arckifejezésén látni lehetett „a tetszettek volna győzni” típusú kaján mosolyt. Karas Mónika válasza pedig a szerkesztői szabadságra hivatkozva…….na, itt gondoljon mindenki arra, amire akar.  Éljen a szerkesztői szabadság, meg a Fidesz! A szerkesztői szabadság ugyanis elveszíti valódi jelentését, ha átalakul politikai és gazdasági érdekké, hogy így hallgattassa el a kritikát, hogy így szüntessen meg napilapokat. 

Persze ha már a Kulturális bizottság előtt volt Karas Mónika, akkor nem álltam meg, hogy rákérdezzek a Klubrádió esetére. A Kúria idén szeptemberi döntése szerint visszavonhatatlanul és végérvényesen vesztettek ugyanis a Klubrádióval szemben, vagyis anno jogtalanul szedtek be 103 millió forint médiahasználati és frekvenciadíjat a Klubrádiótól, és végül 2 millió forintot is megítéltek a Klubrádiónak a jó hírnevük megsértése miatt. (A gazdasági károk ügyében még folytatódik a per, de az ugye egy másik történet). Kíváncsi voltam, hogy ezek után lesz-e vajon felelőse annak, hogy anyagilag meg akarták fojtani a Klubrádiót. Karas Mónika egyszerűen letekerte a sztorit, szerint az NMHH nem vesztett pert a Klubrádióval szemben, ő ezt sokkal jobban tudja, mint én, hiszen ő az alperes. A rádió kártérítési kérelme pedig jogalap nélküli. Aztán elkezdte magyarázni, hogy ez csak részítélet, és egyébként is a Klubrádió jogtalanul használta az ő pénzüket…..Lefordítom: a Kúria immár megfellebbezhetetlen döntése (miszerint visszajár a rádiónak a 103 millió forint, és jogosult a 2 milliós kártérítésre is) nekik smafu, mert a Kúria döntése nem döntés. Ahogy Nagy Lajos írta ki anno Balatonfenyvesen egy táblára a tó partjára:

„Nagy Lajos-féle nyilvános magánstrand

Ez az út nem út

Ezen átjárni nem lehet!

Aki ezen az úton jár, azt megbüntetik!

A parton fürödni tilos!”

Forrás: dr. Szabó Szabolcs blogja és Facebook oldala

 

Van még valakinek kérdése? Nekem ezek után nem volt. Hogy dőljön rátok az iratszekrény!

 

Ui: Gondolom írnom sem kell, hogy a kormányváltás után az első között szántjuk be az NMHH-t, a Médiatanácsával egyetemben.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3511822477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása