CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elhunyt Kocsis Zoltán

2016. november 07. 01:23 - csú

kocsis_zoltan_elhunyt.PNGÉletének hatvanötödik évében vasárnap délután elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző - közölte a Nemzeti Filharmonikusok vezetősége. A hírt Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere erősítette meg a közösségi portálon.

A kétszeres Kossuth-díjas karmester és zongoraművész hosszú ideje betegeskedett. Egyik legutóbbi interjújában arról beszélt, hogy már több műtéten is átesett az életében, és harminc-negyven éve fel van készülve a halálra, de addig dolgozik, amíg bír. 

Október közepén jelentették be, hogy lemondta külföldi hangversenykörútjait és hazai fellépéseinek nagy részét egészségi problémák miatt, mert

orvosai néhány hónapos pihenést írtak elő számára. kocsis_zoltan_urban_tamas_fotoja.jpegKocsis Zoltán egészen fiatalon Ránki Dezsővel együtt tűnt fel. Már 18 évesen nemzetközi ismertséget szerzett, megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét. 25 évesen kapta első Kossuth-díját (2005-ben a másodikat), koncertezett a világ sok vezető zenekarával. 1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart.

1987 óta karmesteri pályája mellett komponál is. 1997-től vezette a Nemzeti Filharmonikus Zenekart. A zenekar közleményében azt írja: "A halála utáni űr felmérhetetlen." Temetéséről később intézkednek. (MTI-Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr211938453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása