CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli nagy varázsló megrészegült saját magától, a közpénz költésétől

2016. december 19. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük, a megjelent cikkekről véleményt mondunk

kisbiro-kicsi_13.pngRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó december 15-én megjelent 24. számából:

A lap Aktuális rovata most sem jelenhetett meg Németh Szilárd nélkül, a többi pedig az idei „sikertörténeteket”, a fejlesztéseket mutatja be. A Csepeli Hírmondóba azonban továbbra sem fért bele egy sor sem a csepeli közélet aktuális eseményeiről, az egészségügyi, szociális feszültségekről, azok hónapok óta  megválaszolatlan kérdéseiről, Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének jogerősen lezárult büntetőügyéről. Kíváncsian várjuk, mikor kapunk választ arra, hogy a Szilvásy György ellen pert vesztett Németh Szilárd kifizette-e már a sértettnek a 350 ezer forintos sérelemdíjat, vagy az ittas vezetés miatt jogerősen elítélt Borbély Lénárd fideszes polgármester mikor mondja el őszintén a csepelieknek botrányos tettének valódi részleteit, az ítélet politikai és erkölcsi következményeit.

Az egyes cikkekkel kapcsolatos véleményünk:

1) A cikk címe: Sikeres Csepelért

Kétoldalas riport Borbély Lénárd polgármesterrel, T.SZ. tollából. Tele nagy, jól hangzó szavakkal, mondatokkal: „sok száz fejlesztés”; „a kerület töretlenül halad előre a maga útján”; „újjávarázsoljuk”; „Csepel életében az egyik legnagyobb beruházás zajlik a területen”; „legnagyobb büszkeségünk”; „Büszke vagyok”; „óriási segítség”. Százmilliókat felemésztő „szabadidős” fejlesztések (új kézilabda csarnok, Dagi csárda és vendégház, műfüves labdarúgópályák, szurkolói aréna stb), miközben a csepeliek többségének élet-és munkakörülményei alig változtak, a szociális és egészségügyi feltételei romlottak. (Még az SZTK-ban működött mammográfia megmentésre sem jutott pénz.) Kimaradt, hogy a volt ifjúsági tábor területén milliárdos birkózócsarnokot terveznek, amely nem biztos, hogy segíti a Kis-Duna parton élők helyzetét, közlekedési gondjainak megoldást. Arról sem beszélt a polgármester, hogy Csepel közlekedése csak romlott. Néhány napja, december 4-én, a kerületi levegőszennyezettség mértéke meghaladta a budapesti kerületek szennyezettségét. Semmi sem történt a megépült csepeli gerincút tervezett meghosszabbítása, a Corvin csomópont kétszintessé való átalakítása érdekében, sőt a kerület vezetése a Metrans Kft-vel kötött megállapodásban fontosabbnak tartotta a gyári központi út fejlesztését. Hallgatott Borbély úr a csepeli HÉV tervezett megszüntetéséről, amely kapcsán még egy közmeghallgatást vagy lakossági fórumot sem volt hajlandó megtartani.

A szerző és a polgármester folytatja a visszafelé mutogatást, hat évvel(!) hatalomra kerülésük után is. Arról viszont elfeledkeznek, hogy saját portájuk előtt seperjenek. A képviselők fejenként évi 4,2 millió tiszteletdíjat vesznek fel, a tisztségviselők részére, 8-9 milliós fizetésükön túl, közpénzből biztosítanak személygépkocsit, amelyeknek ráadásul valamennyi fenntartási, működtetési költségeit az önkormányzat fizeti. Borbély úr arról is elfeledkezett, hogy a parlamentben fellépett az ittas vezetés elleni szigor növelése érdekében, majd ittasan vezetett, amiért a bíróság el is marasztalta, pénzbüntetésre ítélte, s kilenc hónapra eltiltották a vezetéstől.

A kerület első embere megemlítette az óvodai játszóterek fejlesztését, de arról nem szólt, hogy az érintettek (óvodapedagógusok, szülők) véleményének figyelembevétele nélkül, tiltakozásuk ellenére központosította az óvodákat. Nem tartotta fontosnak azt sem megemlíteni, hogy milliókkal jutalmazták a Csepeli Városgazda Zrt. volt vezérigazgatóját, majd néhány hétre rá, újabb milliókért megváltak tőle. Sőt! Azóta már az általa kinevezett utódját is felmentette, valószínűleg ezt a mulatságot sem adták ingyen a csepelieknek. Borbély szerint: „a Csepeli Városgazdát is sikerült megerősíteni, (ezek szerint korábban gyenge volt!) így az még több munkát tud elvégezni.”

Külön érdekessége az interjúnak, hogy az önkormányzat gazdasági helyzetét jellemző mondatrészeknek (800 mFt plusz adóbevétel, 6 milliárd forint kamatozó kincstárjegy) nyoma sincs, még a december 15-i költségvetési beszámolóban sem. Az újságíró meg rá sem kérdez: miért nem?

A polgármester nem tartotta fontosnak, hogy év végi összegző nyilatkozatában megemlítse a kerületi lakosság képviselőivel, a civil szervezetekkel, kisebbségi önkormányzatokkal, a vállalkozókkal, a kerületi érdekvédelmi, érdekképviseleti szervekkel, kerületi egyházakkal, a kerület politikai pártjaival való kapcsolatát, Csepel érdekében folytatott együttműködését, együttgondolkozását. Bár igaz, ami nincs, arról nehéz beszélni. Az újságírói rákérdezés pedig nem szokás a Csepel Hírmondónál. Csak a jót lehet megírniuk a gazdáról? Borbély úr ittas vezetésről egy szó sem hangozhat el egy ilyen interjúban?

2) A cikk címe: Soha nem látott béremelés 2017-ben

Nincs Csepeli Hírmondó Németh Szilárd nélkül. A Csepelen megbukott képviselő most a kormány 2017. évi „béremelésével” házalt a csepelieknél. Csak egy dologról hallgatott. Már a KSH adatai szerint is hivatalos: Európa egyik legszegényebb országa vagyunk. http://propeller.hu/nagyvilag/3256039-hivatalos-europa-egyik-legszegenyebb-orszaga-vagyunk Vagy például az átlagbérek vonatkozásában Európában a 20. helyen állunk. http://www.euvonal.hu/a-magyar-es-az-atlagos-unios-berek-alakulasa-20142015-ben/ Az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók átlagbére meg a hazai szint 60 %-a! Arról nem is szólva, hogy a tervezett béremelések jelentős bérfeszültségeket okozhatnak, aminek a hatása ma még kiszámíthatatlan. És akkor a várhatóan magasabb inflációról még nem is beszéltünk...

3) A cikk címe: Fejlesztésekről döntöttek

A cikk szerzője gondosan kerülte az adóemelés szót, mintha félt volna, hogy valami baja lesz belőle. Márpedig az adóemelés akkor is adóemelés (0,9-223 %) , ha arányos közteherviselésnek hívjuk. Különösen, ha az infláció nagyobb lesz 0,9 %-nál. Olvasóink figyelmébe ajánljuk még blogunk egyik cikkét: http://csepeliek.blog.hu/2016/12/05/borbely_lenard_csepeli_polgarmester_zsonglorkodese_szamokkal_tenyekkel#more12018165

*****

További kimaradt témák, események

December:

1.

Elfogták a harmadik csepeli ékszer tolvajt, aki a korábban már elfogott két társával együtt feltörte a Csepel Pláza falát, hogy az ékszerboltból ékszereket lopjanak.

2.

Az egyik napilapban jelent meg: a tervek szerint Csepel-sziget északi részén két új 2X3 sávos Duna-híd épülhet meg az olimpiára, sutba dobva ezzel a korbábban tervezett Albertfalvai (Budafoki úti) hidat.

Részegen rálőtt egy férfira egy budapesti rendőrtiszt az egyik csepeli társasházban, letartóztatták.

Három személygépkocsi ütközött össze a Kossuth Lajos u- Szent István u. kereszteződésében. Egy ember életveszélyes sérüléseket szenvedett.

3.

Elhunyt Sárfalvi Béla volt öttusázó, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnokválogatott kerettag, aki 1974-ben BEK-et nyert a Csepellel, amelynek később edzője is volt.

4.

A kerületi önkormányzat vezetői a megemlékezés koszorúit helyezték el a hivatal falán lévő, Csepel 1944. december 4-6 közötti kiürítését megakadályozó tüntetésnek emléket állító emléktáblánál.

6.

Két autó ütközött össze a Szent István út Cseh Mihály u- Kolozsvári u. közötti szakaszán. Személyi sérülés nem történt.

8.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke lakossági fórumot tartott a Csepeli Munkásotthonban, korrupcióellenes harcáról a Fidesz leváltásának lehetőségeiről.

9.

Egy nő ismeretlen társával lakásvásárlást színlelve bement egy férfi csepeli házába, majd amikor a tulajdonos nem figyelt ellopta ékszereit.

10.

Szombaton este Mikulás Retro Disco Party volt a Csepeli Munkásotthonban.

14.

Barka Emese csepeli birkózó a 60 kilógrammos kategóriában bronzérmes lett a budapesti világbajnokságon.

Ami hónapok óta kimaradt a Csepeli Hírmondóból:

> A lap vezetőjét továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának lakossági visszhangjára, a csepeli HÉV helyzetét érintő kérdésére.

> Szentesi úr, immár 46. hete nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. (Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf)

> A lapigazgató most sem válaszol az idei lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében. A jogerős bírósági ítélet ellenére a Csepeli Hírmondóból miért nem tudhatják meg még mindig a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

Ami több mint egy éve kimaradt a csepeliek közpénzén kiadott újságból:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon tavaly szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5812056393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása