CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

„Bűnszövetségben szélhámosok tévesztették meg Csepel lakosságát.”

2016. december 22. 05:59 - csú

stop_lepedosarnnyal_2.jpgVÉRLÁZÍTÓ, BOTRÁNYOS KÖZMEGHALLGATÁS VOLT CSEPELEN

Botrányos közmeghallgatás volt december 15-én, Csepelen, a polgármesteri hivatalban. Már az összehívás körülményei is felháborodást keltettek. Szinte teljes titok övezte, hogy ki (valaki, „Borbély Lénárd polgármester megbízásából”), mikorra hívta össze a fórumot. December 1-én, a csepel.hu első oldalán, rövid ideig megjelent ugyan a hír, majd gyorsan eltüntették, s csak azok bukkanhattak rá, akik a weblap keresőjébe beírták a közmeghallgatás szót. (http://csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/9531-csepel-kepviselo-testulete-kozmeghallgatast-tart-2016-12-15-en).

Az igazán vérlázító a kora délelőtti, pontosan meg sem határozott kezdési időpont volt: „a 09:00 órai kezdettel megtartásra kerülő Testületi ülést követően”. Nem az az érdekes, hogy a Testületi szó itt jelző és kisbetűvel kellett volna írni, hanem, hogy a kezdési időpont nem konkrét időpontot jelez, illetve, hogy valószínűleg délelőtt fog kezdődni az embereket esetleg érdeklő fórum. Délelőtt, amikor a csepeliek döntő többsége dolgozik, s gyaníthatóan nem sokan fognak elkéredzkedni a munkából. Lehet, hogy mindez valóban ezt a célt szolgálta, mert Borbély úr elhangzott magyarázatai („az ötv. nem ír elő időpontot”; „a Fővárosban ez bevett eljárás”; „más időpontot nem tudtak találni”) számomra nem elfogadhatóak. Mindenesetre megállapítható,

kevesen, maximum 20-an vettek részt az idei egyetlen közmeghallgatáson. Talán egyik ismerősömnek volt igaza, aki azt mondta: „Tudod, kit érdekelnek ezek? Senkit.”

Botrányos volt a közmeghallgatás lefolyása is, illetve az előre beküldött kérdések és a helyszínen elhangzott hozzászólások polgármesteri kezelése. A kerület polgármestere a II. Rákóczi F.u.-Tejút u. sarkán lévő buszmegálló fedettségét javasló hozzászólónak azt válaszolta: „nem önkormányzati feladat”. Nem reagált a Vas Gereben utcában lakó hölgynek arra a kritikájára, hogy miért nem válaszolt hónapok óta a környéken élők, a Vas Gereben utcaiak gondjait felsoroló levelére. A négy éve tett ígéreteiből meg „egy sem teljesült” – mondta a felháborodott hölgy. Ráadásul hiába tiltakoztak a Metrans beruházás ellen, mert félnek a környezetszennyezéstől, tönkremennek a környék utcái, az ott élő családok házai, figyelembe sem vették. „Miért gyűlöli a Vas Gereben utca lakóit?” – hangzott el a kérdés. A lakó Metrans Kft.-vel kapcsolatos témájára a cég jelenlevő vezérigazgatója válaszolt, aki elmondta, hogy a Mag utcát fogják kamionjaik használni, ami – véleményem szerint –, némi átalakítás után, valamelyest csökkentheti majd a Vas Gereben utcaiak gondját – de jelentősen növelni fogja a II. Rákóczi Ferenc út leterheltségét, s rontja majd állapotát. A polgármester viszont megígérte, hogy „a gerincút továbbépítésével meg fog oldódni a helyzet”, s reméli, hogy jövőre a Fővárosban elkezdődhet a tervezés, s „forrást is remélnek hozzá”, továbbá, hogy „ők már egy lépcsőben fogják megépíteni.” Az újabb ígéret már csak azért is érdekes, mert a Metrans-szal  kötött megállapodásban a kerületi önkormányzat fejlesztési céljai között nem is szerepeltette a gerincút meghosszabbítását, amihez további milliárdokra lenne szükség.

A közmeghallgatások egyik rendszeres résztvevője, a Csepel-Háros Lakossági Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesület elnöke következett. Hozzászólásában keményebb kritikát fogalmazott meg. Arcátlannak tartotta, „hogy ilyen időpontban tartják a közmeghallgatást”. Borbély úr korábbi kijelentésére utalva, miszerint „3,1 milliárddal nőtt az önkormányzati vagyon”, elmondta, hogy „folytatódik a hazudozás, amit az idejét múlt Vörös Csepel kiadvánnyal elkezdett az önkormányzat”. Majd a csepel.hu-n megjelent 2013-as számviteli beszámoló konkrét számaival cáfolta, hogy az előző szocialista vezetés elherdálta volna az „északi pénzt”. Szerinte a könyv kiadásával „bűnszövetségben szélhámosok tévesztették meg Csepel lakosságát.” Hozzátette: 2013-ban még 4,5 milliárddal csökkent az önkormányzat vagyona, most „3,1 milliárddal nőtt.” Évente 2 milliárdot megtakarítottak, miközben a beruházási terveket nem teljesítették – folytatta. Hol vannak a bizonyítékok, „az éves  számviteli beszámolók?” – kérdezte. Most, hogy a „polgármester ideje egy kicsit felszabadult, s nem kell ittas vezetése miatt tárgyalásokra járni, több gondot fordíthatna a valóságra” – javasolta. Hárossal kapcsolatban megjegyezte, hogy a területről „egész napos, hetes, sőt egy hónapos fórumot is lehetne tartani, önök viszont szóba sem állnak a hárosiakkal.” Megemlítette, hogy a polgármester két éve még a „II. Rákóczi út 2x2 sávossá tételéről beszélt a Fővárosi Közgyűlésben”, amiben azóta sem történt semmi. A civil szervezet elnöke szólt továbbá a csepeli HÉV-nek az „Erdősor utcáig tervezett meghosszabbításáról, ami nem oldotta volna meg a szigeten élők közlekedési gondjait, a II. Rákóczi Ferenc út már elviselhetetlen zsúfoltságát”, csakúgy, mint a gerincút, amelynek folytatása sem fogja enyhíteni a hárosiak gondjait. Borbély úr egyik korábbi megjegyzésére utalva („Hároson nem is szabadna élni”), a polgármesternek címezve megjegyezte: „még hátulgombolós volt, nem magyar állampolgár, s már akkor 300 ember élt” Hároson.

A polgármester értelmezésében törvényszerű és jogszerű volt a közmeghallgatás és szerinte a hozzászólás annak bizonyítéka, hogy jól is működik – tette hozzá. Majd csúsztatott egy nagyot, visszautasította a „hivatali dolgozók” hazugsággal való megvádolását – „méltatlannak tartva, hogy ezekre válaszoljon”. A hozzászóló kétszer is közbeszólt, hogy nem a hivatali dolgozókról beszélt, hanem a „Vörös Csepel c. kiadványról és az önkormányzati vezetőkről.” Borbély urat ez azonban már nem érdekelte.

Azt viszont fontosnak tartotta, hogy a következő hozzászóló hölgyet úgy mutassa be, mint a Jobbik külsős bizottsági tagját. A csepeli lakó többek között élesen kritizálta a Csepeli Hírmondó egyoldalú politikai beállítottságát, a Fidesz tájékoztatási módszereit. Borbély konkrét válasz helyett elkezdte szemlézni az aznap megjelent ünnepi kiadású lapot, hangsúlyozva, hogy abban mindenki szót kapott: még a Jobbik és az MSZP is köszönthette az ünnep alkalmából a csepelieket. A válasszal csak annyi a gondom, hogy a Csepeli Hírmondó korábbi számai viszont alátámasztják a kritikát, amit a hozzászóló is megfogalmazott reagálásában.

Komoly vitát generált a hölgy, amikor szóvá tette: Borbély úr nem vett részt a Metrans Kft. közmeghallgatásán, pedig felmerült a veszélyes hulladéktárolás ügye is. A polgármester erre úgy reagált, hogy a közmeghallgatás a „hatósági eljárás része volt”, „amitől ő igyekszik távol tartani magát”. Veszélyes hulladéktárolás meg nem volt, s nem lesz Csepelen.

Szerintem meg érthetetlen és elfogadhatatlan a polgármester álláspontja: a Metrans Kft. fejlesztése önkormányzati ügy is, éppen Ő tette azzá, s ráadásul azt is kifejthette volna a közmeghallgatáson, hogy a tiltakozások ellenére miért támogatja az önkormányzat vezetése a fejlesztést. A résztvevőket meg nem érdekelte, hogy hatósági ügy vagy nem, ők az önkormányzatot képviselő polgármester jelenlétére és véleményre voltak kíváncsiak.

A hölgy azonban ismét megszólalt, elmondta, hogy a Metrans a Loacker-től vette meg a területet, s a cég a vétel után már „törvénytelenül működött”, s nem biztos abban sem, hogy az egész „hatósági eljárás törvényes” volt.  A hozzászóló szóvá tette a rendkívül „fertőzött” Kossuth Lajos utcai két üzletközpont tervezett fejlesztését is, hiányolva a megvalósításhoz szükséges feltételeket, anyagi forrásokat. A polgármester válaszában, szokásához híven visszafelé mutogatott: nem segítette a kerületet a 2010 előtti időszakban történt IX. kerületiek beköltöztetése, csakúgy, mint a Csepel Művekben létrehozott hajléktalan szálló. A vitában megszólalt a kerületi rendőrkapitány és a jegyző is, utóbbi a hajléktalanságra utalva elmondta, hogy a problémát gyökereinél kell és lehet megszüntetni, országos szinten.

A hölgy hiányolta a videós közvetítést is a képviselő-testületi ülésekről. A polgármester reakciója: „2012-ben a képviselő-testület megszüntette a CSEPP TV-t.” Szerintem cinikus válasz, hiszen akkor Németh Szilárd javaslatára Ő és fideszes társai voltak a cég megszüntetői.

A következő hozzászóló elmondta, hogy szerinte Dél-Csepelről nem lehet majd megközelíteni a tervezett olimpiát, mert „a Csepeli út és a II. Rákóczi Ferenc út katasztrofális jelenleg.” Mire jött az újabb ígéret, miszerint ha lesz olimpia, akkor Csepelen 5-6 év alatt „40 évi fejlődés valósul meg. Addig megépül a gerincút második szakasza.” S mi lesz, ha mégsem mi kapjuk az olimpia rendezési jogát? – kérdezem én.

Ez volt Borbély Lénárd megválasztása óta az első, kifejezetten önkormányzati ügyekben tartott közmeghallgatás. Az előző, 2015. november 27-i, bár közmeghallgatásnak volt meghirdetve, a Fidesz politikai fóruma volt az illegális bevándorlásról. Azonban nem ez a lényeg. Véleményem szerint a mostani közmeghallgatás, az ott elhangzott hozzászólások és a válaszok is megerősítették a testületi ülésen tapasztaltakat: a polgármester fél a nyilvánosságtól, felkészületlen, s ezért is képtelen a valódi szakmai érveket felsorakoztató vitára. Visszafelé mutogat, mellébeszél, csúsztat. A kerület ügyei iránt érdeklődők viszont igénylik a nyilvánosságot, sokan közülük elégedetlenek az önkormányzat ez irányú álláspontjával, az embereket valóban érdeklő ügyek (Mansfeld Kft. beruházása, csepeli HÉV megszüntetése, óvodák központosítása stb.) korrekt, valamennyi véleménynek teret adó nyilvánosságával. Igénylik a tisztességes párbeszédet. A résztvevők ezt most sem kapták meg. Borbély Lénárd és társai miatt. Ők mit kapnak ezért?

V O X

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3112066505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.12.22. 22:43:50

A GAZDA cselédjei, nem is vártam tőlük mást!

A GAZDA természetesen Németh Szilárd, ő hivatalosan kivonta magát a csepeli ügyek alól, így nem is kérdezhető helyi ügyekben. A bábjai meg semmit sem tesznek az ő megkérdezése nélkül, így aztán ők sem felelnek semmiért! A képviselők meg ugye előterjesztések elolvasása nélkül szavaznak, pláne nem felelősek! Mindenki parancsot teljesít, egyetlen felelős van, Orbán. Őt meg majd csak elviszi az ördög!

No kedves magyar Iliescu elvtárs, várjuk hogy végre tedd a dolgod!
Ezt a szar rendszert megreformálni nem lehet, legalább a diktátortól ments meg minket!
süti beállítások módosítása