CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Veronai tragikus buszbaleset: amit eddig tudni lehet

2017. január 22. 10:31 - csú

veronai_tragedia_ujabb_kep.PNGA Verona közelében történt, 16 halálos áldozatot követelő balesettel kapcsolatban a hatóságok eddig szűkszavúak voltak. A magyar diákok, tanárok és kísérőik tragédiáról így is egyre több részletet tudhatunk. (A tragédiával kapcsolatos legfrissebb információk ITT OLVASHATÓK)

Péntek éjjel Verona közelében lesodródott az autópályáról és egy felüljáró falának ütközött egy magyar busz, amely az ütközés következtében lángra lobbant és kiégett.

A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium 36 diákja utazott, egy franciaországi sítúráról hazafelé. Zömében kilencedikes és tizedikes tanulók voltak a buszon, de utaztak velük tanárok, szülők és vidékiek is.

A buszon 54 utas és két buszsofőr utazott, 43 fiatalkorú és 11 felnőtt.  

Az utasok közül 16-an vesztették életüket, sokan súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A sérültek száma 26, közülük ketten életveszélyes állapotban vannak. Őket és az áldozatokat még nem sikerült azonosítani.

Miközben az áldozatok azonosítása folyik, a Facebookon megjelent posztok alapján tudni lehet, hogy

egy siófoki diák és édesanyja is meghalt. A közösségi oldalon gyászolják a dunakeszi futsalcsapat egy fiatal játékosát is, de az áldozatok között van a Fradi hokicsapatának a tagja és annak húga is. A poszt szerint az ő édesapjuk az a tornatanár, akiről tudni lehet: többször visszament az égő buszba, hogy kimentse az ott rekedt utasokat.

Ez volt a legsúlyosabb magyar buszbaleset 1999 óta, amikor egy kőszegi diákokat szállító busz stájerországi tragédiájában 18 utas vesztette életét.

A baleset okát nem tudni, miközben a hatóságok vizsgálják a kiégett járművet, különböző hírek, találgatások láttak napvilágot például arról, hogy a gumiabronccsal volt baj. Az első vizsgálatok alapján nem fékezett a busz az ütközés előtt.

Azt a megszólaló túlélők vitatják, hogy a sofőr elaludt volna. Egy szemtanú szerint nem sokkal a baleset előtt megálltak, ekkor válthatták egymást. Az utasok többsége is ébren volt az ütközéskor, ők azt érezték, hogy a jármű billegni kezdett, majd lesodródott, ekkor a baloldali kerekek felől hallottak zajt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: a magyar állam átvállalja az áldozatok és a sérültek hazaszállításának költségeit. A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el a tragédia miatt.

Olaszországban és Magyarországon is sokan ajánlottak fel segítséget a sérülteknek és a hozzátartozóknak. Az Ökumenikus Segélyszervezet pedig gyűjtést szervez az érintettek családjainak. A hatóságok közzétették a helyszínen levő konzul számát is: a hozzátartozók a 0039/339-62-19-517 számon érdeklődhetnek.

Arról vasárnap reggel döntenek, hogy a könnyebb sérültek és azok, akik épségben megúszták a balesetet, mikor indulhatnak haza.

A Szinyei Gimnáziumnál este megemlékezést tartottak, de már a nap folyamán sokan helyeztek el gyertyát, mécsest, emlékezve az áldozatokra.

Rengeteg később hamisnak bizonyuló információ látott világot a nap folyamán. Az első hírekkel ellentétben nem francia, hanem magyar sofőr vezette a buszt, nem 19 az áldozatok száma, és az sem biztos, hogy a buszt követő szlovén - újabb hírek szerint szlovák - kamionsofőr valóban ennek a busznak az abroncsát látta füstölni. Az utasok beszámolója szerint többen voltak a buszon, mint a hivatalos utaslistán szereplő 54 fő és két sofőr, ez is hamisnak bizonyult.

A HVG FENTI CIKKE FOLYAMATOSAN FRISSÜL ITT

A tragédiával kapcsolatos legfrissebb információk ITT OLVASHATÓK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6512144767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása