CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli kétezer millió forintos botrány után egy héttel titkosítás?

2017. július 05. 05:59 - csú

penzhalom.PNGEgy hete, június 28-án Csepelen volt egy rendkívülinek mondott, de valójában botrányos, éjszakába nyúló képviselő-testületi ülés. Borbély Lénárd polgármester vizsgálatot ígért kétmilliárd forint sorsáról. Azóta egy szót sem szól az ügyről a csepelieknek.... A történteket és annak okait Horváth Gyula DK-s önkormányzati képviselő tudósítása foglalja össze: 

Szerda este 20 órára hívott össze rendkívüli képviselő-testületi ülést Csepel polgármestere.
A munkaterv és a hét eleji értesítés szerint a rendes ülést egy nappal később, csütörtökön  /06.29./ 17 órakor kellett volna kezdeni. A változtatás érthetetlen és elfogadhatatlan volt.

Ebben az időpontban az emberek

nem kezdeni, hanem befejezni szokták napi aktív tevékenységeiket. Csepeli polgármester - valamilyen előre kifürkészhetetlen okból - mégis erre az időpontra tette a testületi munka megkezdését. A hét eleji értesítőn 13, a tegnapi meghívón már 27, és a helyszínen kiadott brosúra szerint már 37 napirend megtárgyalására tettek javaslatot. /Csepelen a fideszes vezetők folyamatosan visszaélnek a rendkívüli ülések és a helyszíni kiosztású előterjesztések szabályaival. A zűrös ügyleteiket úgynevezett „rendkívüli ülésen” (rendkívüli időpontban, azonnali határidővel) tárgyaltatják, és a legfontosabb napirendek anyagait helyszíni kiosztással adják a képviselők kezébe, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy ne tudjanak elmenni az ülésre és ne tudjanak felkészülni a megtárgyalandó anyagokból./

A 20 óra 10 perckor megkezdődött ülés elején azonnal fény derült a sietség okára. A jelenlévőknek a hivatali dolgozók kiosztottak egy 1 oldalas szöveges, és 4 oldal táblázatos előterjesztést. A címe: „Feljegyzés Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata 2016 évi maradványának megállapítása során felmerült eltérésről”. Ebből kiderült, hogy az önkormányzat mérlegében szereplő, és a fideszes képviselők által elfogadott határozatban a maradványoknál 2 milliárd forint eltérés tapasztalható! Okként (igen átlátszó módon) „a hibás kimutatás eredményeire” hivatkoztak. A polgármester elmondta, hogy amikor értesült a dologról „azonnal elfogadta az illetékes vezető felmondását”. (Gyakorlatilag: azonnali hatállyal kirúgta!)

Hiba mindenhol előfordulhat, ahol emberek dolgoznak! Ezeknek azonban, ha a szabályokat betartják, az ellenőrzési rendszerben ki kell, hogy bukjanak. Csepelen azért nem buktak ki, mert itt a központosítás olyan mértékű, a politikai ráhatás annyira direkt, és a megfélemlítés annyira erős, hogy nem működnek az ellenőrzési rendszerek. A szakmai felkészültséget (a végrehajtásban, és az ellenőrzésben) a politikai megbízhatóság (Fidesz tagság, haverság, szimpatizánság) megelőzte! A testület tagjai csak 2014 óta kettő esetben kaptak utólagos értesítést a vagyonkezelő vállalat igazgatóinak, három esetben a szociális szolgált vezetőjének polgármester általi azonnali kirúgásáról. (Az intézmények gazdálkodásával, és az anyagi elszámolás hiányosságáról minden estben voltak hírek.) Még 2014-ben („jutalomból”) kirúgták a választást levezénylő, és ott rendellenességeket feltáró aljegyzőt és 6 munkatársát. Borbély Lénárd úgy rendezte, hogy a testület hivatalosan soha se tudhassa meg, hogy mik lehettek az eltávolítások valós okai.

A költségvetés nagyjából tíz százalékát kitevő „tévedés” ott fordulhat elő, ahol a rendszer nem megfelelő! Ennek bizonyítékát láthatták a képviselők Csepelen. A kapkodásban és fejetlenségben, ami az előterjesztés magyarázatában és a kérdések megválaszolásában volt tetten érhető. Szinte nem volt „vállalkozó” aki felvilágosítást adhatott volna a testületi tagok kérdéseire, felvetéseire! Az illetékes osztály dolgozói érdemben nem mertek állásfoglalást tenni. Az irodát több mint három évtizeden keresztül irányító és másfél éve nyugdíjban lévő régi vezető „polgármesteri megbízottként” próbált némi magyarázattal szolgálni.

Nála is gyakori kifejezés volt a „nem tudom”, és a „másfél éve nincs rálátásom” kifejezés. (Arról ne is beszéljünk, hogy Ábel Attila alpolgármester és az általa irányított Csepeli Hírmondó folytonos kommunistázással szidott elődök legfontosabb munkatársát voltak kénytelenek előhúzni ahhoz, hogy kimagyarázza helyettük baromságaik szakmai következményét.) Az ellenőrzés más szakemberei a szerződéses jogászok és könyvvizsgálók is a „baráti körből” kerültek ki. Így nem csoda, hogy most sem álltak a helyzet magaslatán! (Csepelen 2010 óta a megbízásoknál mintha fura arányosság lenne tetten érhető. Itt a fizetések nagysága és az eltusolt, az elvesztett botrányba jutott ügyek aránya egyenes arányban nő.)

A polgármester az együgyűek bizonyosságával, arroganciája teljes erejével áll a helyzet magaslatán. Fogalma sincs róla, hogy ez a nóta róla szól! Ha lenne egy kicsi realitásérzéke, már azelőtt lemondott volna, mielőtt kirúgta munkatársait, és mielőtt bizonyos szervezetek emberei fel nem keresnék!

Forrás: Horváth Gyula Facebook oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9412639635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása