CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: Galvani, vagy Albertfalvai legyen a csepeli híd?

2017. július 10. 05:59 - csú

albertfalvai_es_galvani_hid_terve.jpgKét csepeli híd terve: sárgával a csepeliek által rég várt  Albertfalvai, kékkel a kormányzat által favorizált, a semmiből a semmibe vezető Galvani híd tervezett nyomvonala. Vita nincs. Híd sincs, mert még csak hetven éve ígérik, tervezgetik...

Életem első szakaszát a II. Rákóczi Ferenc út ötben töltöttem. Az ott élő emberek már tudatom nyiladozása idején arról beszéltek, hogy az Ady Endre útnak, a nagy Duna felőli meghosszabbításában híd fog épülni. Ott ahol akkor még halászok tanyáztak, és ahová simán le lehetett menni frissen fogott keszegért, pontyért. A budafoki út, Corvin utca és Kossuth Lajos utca által határos terület a – a köznyelv szerint – a tervezett Albertfalvai híd építése miatt 1949-től építési és változtatási tilalom alá vont lakórészként szerepelt a tanácsi tervekben. Így az ötvenes években még virágzó városrész elkezdett szlömösödni, egészen addig, míg a mai siralmas állapotba jutott!

Amikor 1979-ben elköltöztem onnan, és az akkor frissen kinevezett tanácselnöknél, Bölcsey Györgynél jártam, az irodájában lévő kerülettérképen tollal berajzolva láttam a Dunát átívelő hidat a Budafoki út végére rajzolva!
- Ez komoly Gyuri bátyám? Kérdeztem a tanácselnököt!
- Ennél komolyabb már nem is lehetne, válaszolta büszkeségtől vidám tekintettel.

Azóta nem csak a tanácsnak, meg a rendszernek, de jó néhány évtizednek is vége lett! A híd, azóta sincs megépítve! Az építési tilalom, azonban mégis fennmaradt, ezért a HÉV töltésről ma már Csepel szégyene integet az idejövőknek!

Mikor a kilencvenes évek végén

fővárosi képviselő lettem gyakran rágtam Vajda Pál főpolgármester helyettes fülét, hogy az Ófalui térséggel szembeni kötelesség teljesítése miatt tervezzük be a főváros Dél Budapest számára nélkülözhetetlen Albertfalvai hidat. Pali nem támogatta, de nem is ellenezte a kérdést, csak jegelte! Már akkor, amikor teljesen lemondtam volna róla behívott és nagy lelkendezve mondta: épül híd Csepelen! Nem az általad preferált Albertfalvai, hanem feljebb, a Galvani úttal szemben!

Hát mit mondjak! Nem voltam boldog a kompromisszumtól! Az a híd, a semmiből fog vinni a semmibe, így nem segít Csepel, vagy Dél Budapest közlekedésének! Ez a véleményem ma is!

Aztán jöttek a tervek, mentek a tervek! Egyik-másikán, már mindkét híd szerepelt. /A papír bírta!/ A kis Duna (RSD) alá bujtatott utakkal, mélyvezetésű villamosjárattal, meg miegymással. Mind, mind illúzió, mert a főváros szeme mindig a belvárosra, és Észak Pestre szegeződött, kevéssé Délre, és Csepelre. Ezért, aztán a minket a földrajzi elszigeteltségből kiemelő hídjaink sose épültek meg. A rövidlátó lobbisták még akkor sem kaptak észbe, amikor már egész Budapest közlekedése kezdett összeomlani. A belváros centrumú úthálózattól, és a külterületi hidak hiányától nyögött Budapest. Az igen nagyvonalú „városszíve program” is csak Rogánnak és társainak hozott busás nyereséget, a belváros lakosságának meg vereséget! Azért, mert a városközpont forgalmát, csak úgy lehet volna csökkenteni, ha a külvárosban az utakat, hidakat építenek, amivel a forgalom-elvezetés alternatíváját felkínálják. Ezt pedig a párt független (pénzorientált) lobbisták kihagyták a számításból. Így aztán sikeresen kiüresítették a belvárost is!

Már kezdtem azt hinni, hogy a csepeli hidak nem mások, mint a politika választási mézesmadzagai. Periodikusan felbukkantak, minden választási kampány elő-zenekaraként! Úgy értékeltem, hogy a 2010-es baloldali katasztrofális választási vereség egyik oka is ez lehetett. Az emberek sok évtizedes hitegetése a hidakkal, és Csepel elzárásának fenntartása megbosszulta magát! Csepelen, a tradicionális baloldali kerületben - minden esetre ez is csepp lehetett a pohárban. Nem kicsi, nagy!

No lám! Most Borbély Lénárd facebook oldalán a sokadik jó drága játszótér után, megjelent diadalívként a Galvani híd! A jóságos Fidesz megépíti a hidat! A semmiből, a semmibe! Viszont jó drágán!

Na bakker! Ugyan ott voltunk, 1949-ben, 1979-ben, mint leszünk 2018-ban meg 2019-ben! Menetrendszerűen jön a mézesmadzag, a Fidesz nosztalgiába bújtatatott ígérettel! Annyi eszük sincs a mesterhazudozóknak, hogy Csepel, és Dél-Budapest lakóinak olyat ígérjenek, amire szükségük lenne. Az oly fontos Albertfalvai híd megépítésének már az ígéretét sem vállalják, ezért olyant hazudnak, amit eszük ágában sincs megépíteni.
Nekünk, csepelieknek ez után meg teljesen mindegy, hogy mit nem építenek meg!

Ha ne adj Isten mégis megépülne a Galvani híd, az se javítana egy jottányit sem kerületünk, és Dél Budapest helyzetén! Viszont jó sokat jövedelmezne az oligarcháknak. Ezért talán mégis megcsinálják!

Forrás: Horváth Gyula Facebook

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4212646437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.07.10. 07:00:10

Soha nem lesz ebből semmi. kb. 50 év óta van napirenden.

Tarjányi László 2017.07.10. 22:40:44

Hülye, hülyébb, fideszes! Ez az igazság! Teljesen haszontalan beruházások mint a tiznéhány tyukodi kilátó! Csepelnek nem kell olyan híd amely nem vezet sehová (Illatos út)! Ideje rendet tenni az országban és Csepelen is!
süti beállítások módosítása