CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mitől és miért idegesek Csepelen a mutogatós fideszes városvezetők?

2017. július 24. 04:24 - csú

abel-borbely_kettos_portre_1.PNGBorbély Lénárd csepeli polgármester és Ábel Attila alpolgármester. Leszálltak a magas lóról?

Kétezer millió forint sorsát  nem győzi kicsinyíteni, bagatellizálni a Csepeli Hírmondó (CSH), a csepeli fideszes városvezetők szócsöve . A papgájkommandó cikkének ezt a címet adták: Politikai vita számviteli hibából. Ugye értik! Politika egy politikai testületnél? Pfúj! Vétkesség? Ugyan már! Hiba, csak egy kis hiba, egy kis hibácska, semmi más. Tessék továbbmenni, nincs  itt semmi látni való! Valóban?

Bár szerintünk előbb volt újságcikk mint döntés, a lényeg, amit a  CSH írásából is megtudhatunk, a június végi képviselő-testületi ülésen kaptak tájékoztatást a képviselők a költségvetés kétmilliárdos plusz előjelű „számviteli hibájáról” is. Az ágazatvezető asszony „hibája” eredményeként az általános tartalék nagysága 2 milliárd helyett 4 milliárdban lett meghatározva, amit a testület áprilisban csak a fideszesek szavazatával el is fogadott. A hibát a június 28-i képviselő-testületi ülésen kellett kijavítani. A testületi ülésen azonban nem lehetett megtudni, hogy

mikor és miként derült ki a hiba, illetve ha mindent feltárt az ágazatvezető, akkor miért kellett vizsgálatot elrendelni a hiba okainak feltárásáért. Arra sem kapott választ a testület, hogy miért fogadta el a polgármester az ágazatvezető „lemondását”(az önkormányzati közlemény szerint „felmondását”) a vizsgálat lezárása előtt? Talán mert fény derült volna a hibáért felelősök teljes körére? Az viszont tény, hogy alig fejeződött be a vita az ülésen a polgármesteri bejelentésről, a csepel.hu-n megjelent az önkormányzat közleménye (https://csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/10286-jelentos-penzugyi-hiba-vizsgalatot-rendelt-el-a-csepeli-polgarmester), és másnap, a június 29-én megjelent Csepeli Hírmondóban már olvasható is volt a közlemény.

Mindez véleményünk szerint azt is jelenti, hogy az önkormányzat vezetése előre elkészítette a közleményt, átadta az MTI-nek, a Csepeli Hírmondó szerkesztőségének, a nyomdai átfutás ideje miatt, valószínűleg már 27-én. A testület csak utólagos bólintásra „kellett”, hogy a lap megjelenése előtt legalább formailag tudomásul vegye az önkormányzati közleményt.

Szerintünk teljesen hülyére vették a képviselő-testületet.

Ami a „számviteli hiba” tartalmi kérdéseit illeti, idézzük a költségvetési rendeletmódosításhoz készített könyvvizsgálói jelentés két, meghatározó mondatát:

 „Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a 143/2017.(IV.17.) Kt. határozatával elfogadta a 2016. évi maradvány megállapítását és felhasználását.

A pénzmaradvány megállapítása és felhasználása könyvvizsgálattal nem volt alátámasztva.”

https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2017/06.29/171_et_hez_konyvvizsgaloi_jelentes.pdf

Kérdés, miért nem vette észre a hibát, a 2 milliárd forintos pluszt, a költségvetési javaslat előkészítéséért felelős jegyző és a javaslatot előterjesztő polgármester. Az igazi kérdés azonban, miért nem volt könyvvizsgálattal alátámasztva a pénzmaradvánnyal kapcsolatos előterjesztés. Ki ezért a felelős? Hogy kerülhetett a testület elé könyvvizsgálói vélemény nélkül a javaslat?

A cikkben minderre nem kaptunk választ, viszont az ismeretlen szerzők megpróbálják a fideszes többségű pénzügyi ellenőrző és ügyrendi bizottság MSZP-s elnökének Dobák Istvánnak a felelősségét felvetni, aki a bizottsággal együtt, közvetlenül az ülés előtt másfél órával ismerhette csak meg a számviteli hiba lényegét, a polgármester által elrendelésre került vizsgálat tényét, a vezetők szóbeli előterjesztésében.

Bízunk benne, hogy legalább a bizottság fideszes tagja, Makray Barbara, a Fidesz költségvetési tanácsnoka ismerte a számviteli hiba teljes történetét. Az ezt követő testületi ülésen is bejelentett vizsgálat után miért kellett volna a bizottsági elnöknek „rendkívüli ülést” összehívnia? Ráadásul az „MSZP frakció követelését” is elferdítik, hiszen a frakció nem a bizottság összehívását, hanem „egy ellenzéki többségű, ellenzéki vezetésű vizsgálóbizottság felállítását” kezdeményezi. https://www.facebook.com/csepelimszp/?hc_ref=ARRSlsmrzHuIIs-qKMhctUwhAmzkJDKzTbkmZiGQZFQhaBahu6ZP8voOhNSM36p3zcU&fref=nf

Most sem maradhatott ki az írásból a szinte már kötelező hátrafelé mutogatás: „a szocialista vezetés…3,8 milliárd forintos hiánnyal adta át a kerületet…” Azon kívül, hogy az akkori, 2010-es átadásnak semmi köze a mostani számviteli hibához, az állítás tartalma hazugság, hiszen elhallgatja a több mint hárommilliárdos banki betétet, amelyet egyébként a Németh Szilárd által is aláírt átadási-átvételi dokumentum tartalmaz. Még a 2016. évi, már módosított maradványban is van belőle, közel 172 mFt. https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2017/04.27/Kivonat_osszes_2017_04_27.pdf

Olvasóink tájékoztatása érdekében javasoljuk az alábbi cikkek elolvasását is:

http://21ora.hu/2017/06/29/eltunt-ketmilliard-forint-csepelen-ezt-nagyon-csunyan-beneztek-borbely-lenardek/

http://csepeliek.blog.hu/2017/06/30/csepeli_ketmilliardos_botrany_a_dokumentumok_borbely_lenard_felelossegerol_is_beszelnek#more12628043

http://csepeliek.blog.hu/2017/07/02/mikor_fog_lemondani_borbely_lenard_csepel_polgarmestere#more12634563

http://csepeliek.blog.hu/2017/07/03/foszerkeszto_nelkul_is_tudnak_hazudni_a_csepeli_lakajmediaban#more12632435 

http://csepeliek.blog.hu/2017/07/13/rendkivuli_lesz_elrejtett_eloterjesztes_csepel_szegyenerol_botranyarol_a_tudoszurorol_es_a_tudogondo#more12661251

V.-A.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8412677707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása