CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Sátorba!

2017. október 05. 02:34 - csú

gondolkodo_karikatura_marabu.PNG"...az országot megrázó társadalmi-gazdasági válság, a demokrácia, a politikai intézményrendszer elégtelensége, a közerkölcs súlyosbodó gondjai, a kulturális élet, a közoktatás aggasztó tünetei, megmaradásunk gondjai..."

Harminc év  egy emberöltő:  ennyi idő telt el a néhány napja jubilált  Lakiteleki Nyilatkozat megjelenése óta. Megrázó időutazás újraolvasni a nevezetes fogalmazványt. Eltekintve most attól a korabeli vitától, hogy a rendszerváltás vagy a kollaboráció dokumentuma-e a nyilatkozat - tény, hogy a demokratikus ellenzék már nem vett részt a megszövegezésében, és magáért beszél, hogy az aláírók "mind a társadalom, mind az ország politikai vezetőinek részvételével" kívántak cselekedni -, jelen helyzetünkből lehetetlen nem az áthallásokra figyelni.

1987-ben

"az országot megrázó társadalmi-gazdasági válság, a demokrácia, a politikai intézményrendszer elégtelensége, a közerkölcs súlyosbodó gondjai, a kulturális élet, a közoktatás aggasztó tünetei, megmaradásunk gondjai" voltak azok a jelenségek, amelyek egyazon tárgyalóasztalhoz ültették a nemzeti értelmiséget a reformkommunistákkal. A nyilatkozat aláírásával megszülető Magyar Demokrata Fórum az akkori szándék szerint nem is az a német típusú, kereszténykonzervatív néppárt volt, amely három évvel későbbre vált belőle, hanem a rendszerátmenetet menedzselni hivatott ernyőszervezet: olyan társadalmi változást céloztak meg, amely csak "valamennyi progresszív társadalmi erő összefogásával teremthető meg".

Mondhatjuk, hogy de hiszen nem ez következett, hanem pártoskodás jött és széthúzás, de ez nem igaz. Ami történt, az tökéletesen normális volt, csak a tudatos múlthamisítók akarják a polgári demokrácia és a piacgazdaság - óhatatlan gyermekbetegségekkel terhelt - kiépülését a "rendszerváltás zavaros évtizedeinek" láttatni. Voltak sikeres és sikertelen korszakok, de a választás mint bevált korrekciós tényező mindig a polgárok kezébe adta az értékelés és a változtatás lehetőségét. Csak a mostani hatalom siklatta félre a folyamatot: a választási törvény manipulálásával sikeresen akadályozhatja a válságtünetek orvoslását.

A módszer éppen ezért nem lehet ugyanaz, de a helyzet számos szempontból a harminc év előttit idézi. Sátrat kell hát emelni, tárgyalóasztalhoz kell végre ülni.

Forrás: N. Kósa Judit (Népszava)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3012914613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása