CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Borbély Lénárd tiltott határátlépése?

2017. október 30. 05:59 - csú

stopkez_3.pngBorbély Lénárd  polgármester, szép csendben, ismét átlépett egy határt. A csepeliek előzetes értesítése, tájékoztatása nélkül korlátozott fontos jogosultságokat. Miről van szó? Arról, hogy az október 26-i képviselő-testületi ülésen két rendeletet sürgősséggel, az ülés előtti órákban tűzött napirendre. Tette ezt kizárólag az orbáni alattvalói hűség bizonyítékaként.

Egy csepeli rendelet sürgősséggel való tárgyalása felrúgja az önkormányzatiság egyik legfontosabb alapelvét. E szerint az önkormányzatok lehetővé teszik a lakosságnak, illetve képviselőinek, a civil szervezeteknek, az önkormányzat tagjainak az önkormányzati döntések előkészítésében és meghozatalában való érdemi közreműködését. Csepel polgármestere ettől most elzárta a csepelieket.

Borbély, lényegében kénye-kedve szerint, mostanáig nyolcszor módosította a

hatályban lévő Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló rendeletet, vagyis a helyi "alkotmányt", az szmsz-t. Így került bele 2011-ben a rendeletalkotás sürgősségi eljárásként való beterjesztési lehetősége is. Azóta sok mindent figyelmen kívül hagyott az általa módosíttatott rendeletből, azonban rendeletmódosítás során csak egyszer élt a sürgősségi eljárás lehetőségével: 2015 márciusában, a közterületek rendjéről és használatáról szóló rendelet esetében.

Most ugyanezt, ugyanúgy, sürgősséggel átíratta. Rátett azonban még egy lapáttal: reklámrendeletet fogadtatott el, amelyhez módosítania kellett a Csepeli Városrendezési és Építési Szabályzatról szóló rendeletet is. Mindkét rendelet politikai indíttatásból született. A közterület rendjéről szóló rendeletet a fideszes kerületi önkormányzatok alkották meg, a koldulók közterületekről való kiszorítása érdekében. Jogszerűsége most elbukott, többek között ezért is kell módosítani. A módosítás másik oka: összhangba kellett hozni a nemrég elfogadott, a közterületi reklámpiac szabályozását tartalmazó törvénnyel.

A törvénnyel a Fidesz gyakorlatilag korlátozza a közterületi reklámokat. Gazdasági, civil szervezeteket, hirdetéssel foglalkozó cégeket, politikai pártokat hoz lehetetlen helyzetbe, csökkentve az igénybe vehető reklámfelületeket, szigorítva a hirdetési engedélyek kiadását. Ezt vette át most a csepeli fideszes vezetés, amikor a minisztérium által kiadott részletes mintarendelet alapján állította össze helyi rendelettervezetét.

Történt mindez, majd hat hónappal az országgyűlési választások előtt. A média többsége már a Fidesz kezében van, most a közterületi reklámfelületek is a Fidesz politika hatáskörébe kerültek. Nesze neked demokratikus választások…

vox

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6213115660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2017.10.30. 22:30:19

Borbély Lénárd jobban tette volna, ha a reformáció 500. évfordulójával foglalkozik!

Tegnap, vasárnap tartották a csepeli protestáns egyházak a közös istentiszteletet a Csepeli Központi Református Templomban, amelyen a helyszínt adó gyülekezeten kívül részt vett a csepeli evangélikus és a csepeli baptista gyülekezet is. Kéri Tamás református lelkész mondta el a magyarországi reformáció történetét. Zólyomi Mátyás evangélikus lelkész tartotta az igehirdetést, Sinkovicz Sándor baptista lelkész pedig az úrvacsorát szolgáltatta ki. Az ünnepi istentiszteleten jelen volt Ábel Attila alpolgármester.

Egy település polgármestere az adott közösség összes tagját képviseli egy eseményen, jelezve hogy a közösség tiszteletét fejezi ki az eseményen részt vevők iránt. Velük együtt ünnepel, ezáltal erősíti a helyi közösségek összetartozását, a helyi kultúra megbecsülését és megtartását!

REMÉLJÜK, BORBÉLY LÉNÁRD A KÖVETKEZŐ NAGY ESEMÉNYEN, A REFORMÁCIÓ 1000. ÉVFORDULÓJÁN MÁR SZEMÉLYESEN IS MEG FOG JELENNI!
süti beállítások módosítása