CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Pattanásig feszített magyar indulatok

2017. október 30. 04:24 - csú

duhos-2.PNGMostanában egyre gyakrabban figyelmeztetnek a szociálpszichológusok, hogy az országban tapasztalható felkorbácsolt indulatok közel járnak ahhoz a ponthoz, amikor a verbális ellentétek átcsapnak fizikaiba, és a politikai vélemények két pólusán állók nem tudják majd féken tartani az indulataikat. Ami Őcsényben történt, az első jele volt ennek. És akkor megszólalt a miniszterelnök, aki mintha az alcsúti kocsmában biztatná a legényeket, jelképesen megveregette a garázdák vállát, azt üzenve, jól van fiúk, mutassátok csak meg, mi jár a Soros-bérenceknek!

Innen nézve az újabb fejleményeket, összeszorul a gyomrom. Nem rég Őcsényben estek neki a fogadós házának, autójának... Ki lesz a következő?

Ezt a gyűlölet cunamit a Fidesz indította el, amikor még ellenzékben a csőcseléket odaküldte nyilvános illemhellyé rondítani a Kossuth téret, hogy ott tüntessenek az akkori  kormány ellen, nem is titkolva, hogy az egész akciónak kormánydöntés lehet a vége. Magam is tanúja voltam: a téren üvöltöző aljanép, ha meglátott kilépni a Parlamentből egy szocialista vagy szabad demokrata képviselőt, kórusban skandálta: lógni fogtok! Talán csak a kormányőrök és a rendőrök jelenléte fogta vissza őket a lincseléstől.

Arra is emlékszem, amikor a 2010-es „fülkeforr népe” a Sukoró-per tárgyalására beidézett

korábbi miniszterelnököt a teremből kilépve a folyosón arcul köpte. Gyurcsány önuralmát azóta is csodálom, letöröltre és tovább lépett. Valami hasonló történt, amikor a jobbikos ex-képviselő, Gaudi-Nagy Tamás egy Kossuth téren tartott gyűlésen árulót kiáltott az Országházból éppen távozó Pásztor Istvánra, a Vajdasági Magyar Szövetség akkori elnökére. Több se kellett egy felheccelt nőnek, utána sietett és leköpte.

A Fidesz óvatlan szavú potentátjai nyár óta sejtetik, hogy a párt vezetői a civil mozgalmak részéről forró őszre számítanak, mondván, ha ez bekövetkezik, akkor a viharosodó politikai közélet a liberális demokrácia „bűne” lesz. Meglebegtetik: lehetnek, akik majd áthágják a demokrácia játékszabályait, és akár durván agresszív, netán tettlegességig menő erőszakos eszközökhöz nyúlhatnak. A magyar ellenzék persze jelen állapotában aligha tud forró őszt kirobbantani, de ha mégis, az nem az ő javukra szolgál. Ezért is elgondolkodtató, hogy mi lehet a kormány szándéka az ilyen „előrejelzésekkel”.

Szóval pattanásig feszültek az indulatok. És ahelyett, hogy a kormányoldal megpróbálná csitítani az általa felheccelt tömegeket, olajat csepegtet a mélyben izzó parázsra. Kiszámíthatatlan, hová fajulhat egy durva beszólás, egy óvatlanul elcsattanó pofon, rúgás. Egy véletlen baleset, mint Olaszliszkán, lincseléssel a végén.

Somfai Péter  (a Csepel újság volt szerkesztője, a Népszava főmunkatársa)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9713095428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása