CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A magyar szendvics-generáció dilemmája

2017. november 30. 03:09 - csú

szendvics-generaciohoz_nyugdijas_idos_betegellatas.PNG„Nem lehet egy percre sem egyedül hagyni, állandó, 24 órás felügyeletet igényel” – teremtette le a sürgősségire került idős férfi családját az orvos. A nyugdíjast azért vitte be a mentő, mert elszédült, elesett, megütötte magát. Állandóan visszatérő hiponatrémiás (a vér alacsony nátriumszintje) tünetei vannak, ami szédüléshez, súlyos esetben tudatvesztéshez is vezethet, ilyenkor infúziósan kell pótolni a nátriumot.

Mint Tamás, a férfi egyik fia elmondta, tudják, hogy állandó felügyelet kellene – a hét éve megözvegyült, a hiponatrémia mellett depresszióval, és több kisebb betegséggel küzdő – édesapjuknak, de ő reggeltől estig dolgozik, a testvére szintén, ráadásul

ő 250 kilométerre az apjától. És még ha apjuk oda is akarna valamelyikőjük családjához költözni (amiről hallani sem akar), az sem lenne megoldás, mert úgy is csak reggel és este találkoznának. Tanácstalanul áll a család helyzet előtt, mit tudnának tenni, hogy idős édesapjuk biztonságban legyen.

Szendvics-generáció

Nincsenek egyedül ezzel a problémával. Az öregedő társadalomban egyre égetőbb kérdés az, hogyan oldják meg a családok az idősek gondozását. A szociológusok ezt a 40-50 éves generációt ma már úgy emlegetik, hogy szendvics-generáció. Ők azok, akik a gyerekeiket és a szüleiket egyszerre segítik. Ez nyilván korábban is így volt, de a modern társadalmakban egyre tovább támaszkodnak szülői segítségre a gyerekek (kitolódott a tanulmányok befejezésének, a családalapításnak, az önálló élet kezdetének életkora, tömegessé váltak a mamahotelek), a másik oldalon pedig egyre magasabb a várható élettartam, azaz szerencsére egyre több az idős ember, akik szintén egyre inkább segítségre szorulnak.

Részletek ITT

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8713404995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása