CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Több százmilliárdos hitegetéssel indították a fideszes csepeli választási kampánylap első számát

2018. január 22. 05:59 - csú

triumviratus_nevekkel_abel-nemeth-borbely_1.pngKi tud nagyobbat mondani? Ők benne vannak...

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) január 18-án megjelent 2. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünk

A fideszes városvezetés tavaly októberben 32 milliót hagyott jóvá a Csepeli Hírmondó választások előtti időszakban való heti megjelentetése, a választási kampány támogatása érdekében. A szerkesztőségnek, most nyolc héten át, hetente kell lapot csinálni, alkalmanként + 4 millióért. Mivel a plusz költség csak a „nyomdai előkészítő és nyomdai gyártási költségekre” fordítható, az újságíróknak többet kell dolgozniuk, kevesebb bérért. Kibírják, különösen, ha, mint hírlik, erőteljesebb cenzori munkával, több külsős politikai cikkének átvételével kell számolniuk. Újságírói szabadságuk, felelősségük viszont, várhatóan tovább csökken, de szervilizmus segít majd ezt is túlélni.

A többletköltséggel az önkormányzat idén ~ 160 millió forintot költhet a lapra, 25 %-kal többet, mint tavaly. Lehetséges azonban, mivel január elsejével szakítottak Vajna médiabirodalmának győri nyomdájával, s visszatértek a régihez, ez az összeg 1-2 százalékkal kevesebb lesz. Már csak az a kérdés, tavaly miért kellett Győrbe vinni a lap nyomtatását?

Ez a lapszám a direktebb választási kampány első száma, több százmilliárdos ígéretekkel. Németh Szilárd most mindent bevetett, nem fukarkodott a százmilliárdokkal. Lesz, itt kérem minden:

Weiss Manfréd terv, amely feltámasztja a csepeli ipart, Galvani híd, kerékpáros és gyalogos híd a Kis Duna felett, befejeződik a gerincút, megújul Csepel út-, járda és csapadékcsatorna hálózata, felújítják a II. Rákóczi Ferenc utat, kétszintes lesz a Corvin-csomópont, komplex fejlesztésen esik át Rózsadomb, Ófalu és Háros stb, stb. Fantasztikus. Kész Kánaán.

Mindez a következő évtizedben. Igaz, nagy részét, 2010 körül, még polgármesterként jelentette be Németh Szilárd, de nyolc év kevés volt még a döntések megszületéséhez is. Majd „hamarosan” azok is megszületnek. Meglátjuk! Meglátjuk?  Azt mindenesetre már látjuk, Németh jóvoltából, hogy 2018-ban „Minden idők legjobb birkózó világbajnokságát rendezhetjük”.

Mindeközben, a heti megjelenés ellenére sem olvashatnak a csepeliek mindennapi életükkel, gondjaikkal kapcsolatos cikkeket az egyre nagyobb méreteket öltő egészségügyi problémákról; a környezetszennyeződés kérdéséről, a szociális feszültségekről; a csepeli közélet aktuális eseményeiről; a hónapok óta megválaszolatlan kérdésekről, pl. a csepeli HÉV sorsának alakulásáról, a Gubacsi-híd  felújításáról. Kimaradt a soroksári alpolgármester cége és a Csepeli Városkép Kft. együttműködése, a megkötött szerződések körül kirobbant botrány ismertetése, a Kis-Duna parton épülő több milliárdos birkózócsarnok és birkózóakadémia, kollégium, vendéglátó központ létrehozása, valamint az SZTK-ban elhelyezett tv-k körüli botrány ügye is.

Az egyre hosszabb hiánylistát írásunk végén közöljük

Véleményünk a cikkekről:

1) Jedlikesek szalagavatója

Németh Szilárd – valószínűleg halaszthatatlan elfoglaltsága miatt – nem vett részt a Jedlik szalagavatóján, egy üdvözlő levélre azonban még volt ideje. Fel is olvasták, amin többen felháborodtak, néhányan ki is mentek a teremből. Mindenesetre kiderült, amit már mindenki tudott, hogy „Németh Szilárd országgyűlési képviselő, egykori jedlikes diák közbenjárására” az intézmény felújítására 5 milliárdot hagyott jóvá a kormány. Németh levelében megírta „magisztrátust” kell létrehozni, s azonnal felkérte, (hogy milyen jogon, az nem derült ki a levélből, ugyanis a fejlesztés valószínűleg önkormányzati feladat lesz), az igazgatót és a diákönkormányzat képviselőjét, hogy vegyenek részt munkájában. A cikk melletti zöldkeretes írásból megtudhattuk azt is, hogy Borbély már intézkedett is, „társadalmi egyeztető tanácsot hívott életre”, vezetésére Németh Szilárdot kérte fel, s megígérte hogy az „önkormányzat minden segítséget megad.” Érdekes. A 2057/2017. (XII.27.) sz. korm. hat. szerint, az emberi erőforrások miniszterének a támogatási szerződést az önkormányzattal kell megkötnie. Az önkormányzat tehát a felelős a beruházás irányításáért, megvalósításáért. A kormányhatározat szerint a tanácsadó „fórum” nem lehet „hivatott arra, hogy a helyi igényeknek megfelelően koordinálja a beruházást.” Bár Csepelen minden megtörténhet – már amit Németh akar.

2) Weiss Manfréd Terv: több száz milliárd Csepelnek

Újabb lózungok, semmitmondó, a következő évtizedben megvalósuló ígéretek, melyek nagy része már 2010-ben is ígéret volt. Mindössze néhány mondatához van megjegyzésünk:

> „2010 óta új lendületet vett Csepel, az örökölt 3,6 milliárd forintos hiányt sikerült 1,4 milliárdos többletté alakítani…”. Ezek az összegek, a nyilatkozó politikai szándéka vagy felkészületlensége miatt, az elmúlt években többször változtak. A 2010-es hiány már volt 4 milliárd is, csakúgy, mint a többlet, amely 4-ről indult, majd 2 milliárdra csökkent (állítólag elnézték a számokat), most meg 1,4 milliárd. Az egyszer sem hangzott még el a Németh-Borbély duó részéről, hogy a 2010-es átadáskor a szocik 3,1 milliárdot hagytak a bankban, „örökségül”.

> „Ezt az évtizedes lemaradást hozhatja be most a kerület a Weiss Manfréd Tervvel.” Németh Szilárd már 2012 július 6-án a bejelentette a parlamentben: „a Weiss Manfréd Terv keretében most kezdtük el kidolgozni az újraiparosítás, a munkahelyteremtés, a termelő munka megindításának lehetőségeit.”

http://www.csepelivaroskep.hu/wp-content/files_mf/1342130336CsH_26.pdf   

Azóta hat év telt el, a terv még most sem készült el teljesen, bár „jelentős mértékben kibővült”. Ám a kormány „hamarosan” dönt róla. Az újraiparosítás, a munkahelyteremtés, a termelő munka megindításának homályos lehetőségei tehát tovább tolódnak, várhatóan „a következő évtizedben” kezdődhetnek el. Nyolc évvel a parlamentnek tett ígéret után.  

3) Marakodás Csepelért és Soroksárért

    Már nem tagja az Együttnek Komáromi Zoltán

    Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázat?

    Szita Károly: 2018 sorsdöntő év lesz

Az írások célja, az ellenzék lejáratása. A Szél Bernadettel kapcsolatos cikkben Németh Szilárd természetesen nem a saját véleményét tolmácsolta. Szerintünk megmondják neki, mit mondhat, amit több-kevesebb sikerrel, időnként a saját maga bárdolatlan módján, felmond. Most is így történt. Nyilatkozata azonban finomított változata korábbi törvénytelen mondatainak, melyek lényege, hogy Szél Bernadett nem vehet részt a nemzetbiztonsági bizottság Soros-tervvel foglalkozó ülésén. Miután rájöttek, hogy törvénytelenséget állítottak, részben visszavonultak. Elképesztő disznóság, a többség arroganciájának egyértelmű megnyilvánulása.

A kaposvári polgármester, Szita Károly sorosozásával kapcsolatos íráshoz csak néhány mondat. Altusz Kristóf államtitkár bevallotta, hogy „tavaly 1300 menekültet fogadott be Magyarország, csak erről a menekültek biztonsága érdekében nem beszéltek”. http://hvg.hu/itthon/20180112_fidesz_soros_konferencia_szita. Sőt, a menekültek befogadását már Orbán is elismerte. https://index.hu/belfold/2018/01/19/orban_viktor_radiointerju_kossuth_nemzeti_konzultacio_stop_soros/. Ráadásul a kormány is nyilvánosságra hozta a konkrét számokat, miszerint 2015 óta 2.268 menekültet fogadott be Magyarország. https://index.hu/belfold/2018/01/15/soros_kormany_hany_fo_menekult_fogadott_be_magyarorszag_altusz/

Mi lesz most Szita Károllyal, s a felsorakozott polgármesterekkel, Németh Szilárddal? Meddig sorosoznak, hazudnak a fideszes politikusok. Meddig nézik hülyének a választópolgárokat? A mi válaszunk: az április 8-i választásokig biztosan. Mert a cél a hiszékeny, kevésbé tájékozott milliók becsapása, a vakbuzgó hívők összetartása, a választások megnyerése.

…………………………..

További kimaradt események:

  1. január:

11.

Kerületi népdaléneklő versenyen vettek részt általános iskolai tanulók a Lajtha László Általános Iskolában.

12.

Február közepéig bezárták – felújítás miatt – a Jahn Ferenc Kórház sürgősségi osztályát.

13.

Strauss: Cigánybáró c. kétrészes operettjét mutatták be a Csepel Színház szervezésében, a Csepeli Munkásotthon színháztermében, a Magyar Zenés Színház Tánckara közreműködésével.

Ami hónapok óta kimaradt:

> A lap vezetőit továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. okozta közlekedési feszültségek és a csepeli HÉV további sorsának, tervezett fejlesztésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán múlt év június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> Most sem kaptunk választ a tavalyi lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében.

Ami több mint egy éve kimaradt:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> a lap szerkesztősége, immár 103. hete, nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf

> blogunkon 2015. szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9513589233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.01.22. 10:10:59

A fotó Németh Szilárd ifjúkori képe, ahogy dagadt, úgy nőttek az ígéretei is! Én bizony előkeresném a képesítésnélküli napközis nevelő képét, közzétenném a következő címmel, "Németh Szilárd, amikor még csak álmodozott a hatalomról!"

A politikusok ígéreteihez hozzáteszek egy népi bölcsességet: "Olyan szegények sosem voltunk, hogy ígérni ne tudtunk volna!"

Tarjányi László 2018.01.23. 01:05:16

Tisztelt Szerkesztő urak! Szíveskedjenek megnézni a Csepel Újság email-jeit!
süti beállítások módosítása