CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szenteczky János nyílt levelet írt Szabó Szabolcsnak

2018. március 29. 01:23 - csú

szenteczky_janos.jpgAz MSZP csepeli szervezete nvében Szenteczky János  elnök (képünkön), az MSZP-Párbeszéd jelöltjének és a Demokratikus Koalíció, valamint a Liberálisok támogatását is élvező Bangóné Borbély Ildikó kampányfőnökeként  nyílt levelet írt dr. Szabó Szabolcsnak, Csepel és  Soroksár országgyűlési képviselőjének, az Együtt Párt politikusának, a Csepelt és Soroksárt magába foglaló 17-es számú egyéni választókerület országgyűlési képviselő-jelöltjének. A csepeli MSZP Facebook oldalán nyilvánosságra hozott levelet változtatás nélkül közöljük olvasóinkkal:

"NYÍLT LEVÉL SZABÓ SZABOLCSNAK

Tisztelt Politikustársam!
Kedves Szabolcs!

A meggyőzés végső eszközeként a nyilvánosság bevonásával fordulok hozzád, hogy megkérjelek: tedd félre egyéni érdekeidet és a csepeli és soroksári, elsősorban baloldali értékeket valló választók érdekeit szem előtt tartva, lépj vissza az április 8-i indulástól! Az elmúlt három mozgalmas hónapban nem először vetem fel ezt a témát magunk között, de most utoljára.

Érdemesnek tartom felidézni, hogy is kerültünk ebbe a helyzetbe.

A történetünk 2013 végén kezdődik. A szocialista párt háromévi megaláztatás, a büntetőjogot is a politika részévé tett nemtelen támadások kereszttűzében sem rogyott meg, és arra készült, hogy a 2014-es parlamenti választáson vegyen elégtételt a már akkor közutálatnak örvendő helyi fideszeseken. Felkészült és feddhetetlen politikust választottunk képviselőjelöltnek, amikor

az akkor alakult, bőven a parlamenti küszöb alatti támogatással bíró kis pártok nagy hanggal üzenték: már nem kíváncsiak az MSZP-re az emberek, új pártok új arcaira van szükség a Fidesz legyőzéséhez! Ilyen párt volt az Együtt is, így ismerhettük meg mi és Csepel, illetve Soroksár is a nevedet – összesen négy hónappal a választások előtt.

Nehéz tárgyalások után, de végül megegyezés született a baloldali pártok között: az MSZP visszaléptette a jelöltjét a javadra, az Együtt pedig megígérte, hogy az önkormányzati választásokon a támogató baloldali pártok (MSZP, DK, PM) nevezhetik meg a polgármesterjelölt személyét. Erre a megállapodásra a győztes közös kampány után később már mindenki másként emlékezett…

Bizonyára arra is másként emlékszünk, hogy az akkori kampányban kik voltak azok, akik a legnagyobb erőforrásokat adták számodra a győzelemhez, de vita helyett inkább nézd meg a hírKOMP című kiadvány utolsó számainak címlapját és a képen látható kampánycsapatból kiderül, hogy hányan voltak az Együttből és hányan a többi baloldali pártból.

A mostani kampány során legfontosabb érvként azt hallottam tőled és a támogatóidtól, hogy te voltál az, aki megverted Németh Szilárdot. Csakhogy a szavazólapon nemcsak a te neved állt, hanem az MSZP, a DK és PM is. Mégis, a választás éjszakájától te ki sem ejtetted a többi párt nevét. Négy évet politizáltál úgy, hogy azzal kizárólag a saját pártod népszerűségét próbáltad építeni. Nem a te hibád, nem rajtad múlt, hogy az Együtt mára a megszűnés szélére sodródott és szinte bizonyos, hogy nem kerül be a parlamentbe. Csakhogy ez azt jelenti, hogy minden, az Együtt listájára leadott szavazat végül a Fidesz listáján fog landolni, több fideszes képviselőt juttatva a parlamentbe, újabb esélyt biztosítva Orbán hatalomban maradásához.

Nagyjából így érkeztünk el 2018. január 2-ához, amikor értetlenül álltam a döntésed előtt, mi szerint te és az Együtt nem hajlandó megismételni a 2014-es összefogást, és egyedül kívánjátok felvenni a harcot Némethtel és a Fidesszel. Az értetlenségemen túl felháborodott is voltam, mert a válaszüzenetedben így fogalmaztál: „most nem tudok ilyen módon hátat fordítani a pártomnak”. Vagyis a csepeli és soroksári baloldali szavazók érdekeivel szemben te a pártod érdekeit tartottad szem előtt.
Ez számomra a korábbi baloldali szavazóid elárulását jelentette, neked politikai öngyilkosságot jelent, Németh Szilárdnak pedig újra egyéni mandátumot jelenthet.

Ez volt az a pillanat, amikor a pártod által cserbenhagyott három baloldali erő, az MSZP, a Párbeszéd és a DK úgy döntött, hogy ’14 után ismét egy jelölt mögé sorakozik fel, és tesz meg mindent, hogy a Fidesz ne nyerhessen Csepelen és Soroksáron.

Ekkor kerestünk meg újra, még az ajánlóívek felvétele előtt, február 13-án. Bangóné Borbély Ildikóval elmentünk az irodádba azzal a céllal, hogy megtudjuk, ha már az összefogásban nem akarsz részt venni, van-e olyan feltétel, amely mellett hajlandó lennél visszalépni a másik három baloldali párt jelöltje javára. Nem tagadom, még abban is a 2014-es példát „követtük”, hogy felajánlottuk: a visszalépésed esetén 2019-ben téged ajánlanánk polgármesterjelöltnek.

Ismét elutasítottál bennünket, de volt két érdekes mondatod is. Egyrészt elmondtad, hogy 2018-tól nem szívesen lennél újra független képviselő. Ezzel azt gondolom elismerted, hogy az Együtt nem fog bekerülni az országgyűlésbe. Azt is mondtad, hogy a jelenlegi parlamenti pártokat ismerve, leginkább a szocialista párt frakciójába lépnél be. Visszakérdeztünk: akkor miért nem fogadtad el azt, hogy eleve az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként indulj el? Erre azóta sem kaptunk választ tőled.

Beleálltál a kampányba, majd te és az aktivistáid is azt kezdtétek el mantrázni, hogy az MSZP-Párbeszéd jelöltjét nem is ismeri senki, még csak nem is csepeli – ami sokunk számára azért volt visszatetsző, mert 2014-ben téged hasonló „adottságok” mellett fogadtunk el és toltunk be a parlamentbe. Arról se feledkezzünk meg, hogy Németh Szilárd csepeli lakos, mégis mit köszönhetnek neki a csepeliek? A folyamatos szégyenkezésen túl egy Kis-Duna parti milliárdos ingatlanberuházást, amit a saját alapítványa vezényel.

A Közös Ország Mozgalom márciusi rendezvénye után ismét bizakodóak lettünk. A záró kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e az egyes jelöltek visszalépni a mozgalom készülő felmérése szerint esélyes jelöltnek számító személy javára, te szó szerint a következőket válaszoltad: "Én társadalomkutató egyetemi oktató vagyok, fura lenne, ha nem venném figyelembe, úgyhogy igen!" Majd amikor megjelent a felmérés, ami Bangóné Borbély Ildikót nevezte meg esélyes jelöltnek, te és a stábod az adott szavadat megszegve arról beszéltetek, hogy valójában a te javadra kellene visszalépnie a többi párt jelöltjének.

A pártjaink közös március 15-i rendezvényén szintén elmulasztottad, hogy felülemelkedj a saját-, és a pártod érdekén. Az ünnepség rád eső részét, amelyet az ország baloldali közössége figyelt, te az Együtt túlélő show-jává és egyéni kampánnyá silányítottad.

Ezen levél írásakor ott tartunk, hogy egy újabb független kutatás -a módszertana szerint a korábbiakat egy csokorba gyűjtő és értékelő Republikon is Bangóné Borbély Ildikót mutatta ki esélyes jelöltnek, sőt, azt is kiszámolták, hogy várhatóan 3%-kal jobb eredményt tudna elérni egyedüli jelöltként, mint Németh Szilárd. Te mégis hajthatatlannak tűnsz, és görcsösen ragaszkodsz ahhoz a tévhithez, hogy kizárólag a pártod jelöltjeként, a többi baloldali párttal való közös indulásról lemondva legyőzheted Németh Szilárdot.

Ezért van az, hogy az MSZP Csepeli Szervezete elnökeként, az MSZP-Párbeszéd jelöltjének és a Demokratikus Koalíció, valamint a Liberálisok támogatását is élvező Bangóné Borbély Ildikó kampányfőnökeként nyílt levélben fordulok hozzád, és arra kérlek: tedd félre a pártérdekeket, ahogyan mi is megtettük ezt 2014-ben, és ne állj az esélyesebb jelölt győzelmének útjába, ne segítsd ilyen módon a Fidesz jelöltjének győzelmét! Biztos vagyok benne, hogy bölcs és önzetlen döntéseddel olyan politikussá léphetsz elő, aki ezzel a gesztussal hosszútávra bebiztosíthatja magának a csepeli, baloldali választók bizalmát és támogatását, amit akár kerületvezetőként is ciklusokon át kamatoztathatsz.

Vagy lehetsz az a valaki, aki nem bírta abbahagyni. A döntés csak rajtad áll!

Budapest, 2018. március 27.

az MSZP Csepeli Szervezete nevében

Szenteczky János
elnök"

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr913787126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.03.29. 23:18:15

Egyetértek a nyílt levéllel, én ugyanezt írtam korábban! 2018. 03. 22-én ÍRTAM:

www.facebook.com/csepel.ujsag/
www.facebook.com/szaboszabolcs.egyutt/
www.facebook.com/bnebildiko/
László Tarjányi Szabó Szabolcs 2014-ben az Összefogás (MSZP–EGYÜTT–DK–PM–MLP) jelöltje volt, s így győzte le Németh Szilárdot! Ha úgy véli, hogy az EGYÜTT jelöltjeként is győzni tud, akkor övé a felelősség Németh Szilárd esetleges győzelméért! Karácsony Gergelynek sem esett le az aranygyűrű az ujjáról hogy az MSZP-PM jelöltjeként indul! Szabó Szabolcsnak is fentállt a lehetőség, nem élt vele! Információim szerint felkínálták neki a csepeli polgármesteri pozíciót is, azt válaszolta nem érdekli a lehetőség! Tipikus tanári hozzáállás! Mérnök vagyok, az egyetemen azt tartották, aki ért hozzá, csinálja, aki nem, az meg tanítja! Az életben ezt a valóságban is megtapasztaltuk! Kezdő mérnökként égtünk a vágytól hogy tudásunkat az igazi életben is kipróbálhassuk! Nem vagyok közgazdász, de ez valószínűleg rájuk is érvényes! Aki tanár típus, az bizony nem vágyik a tudásának kipróbálására! Szabó Szabolcs az ELTE Természettudományi Karán oktat közlekedésföldrajzot (ebből írta disszertációját), szociálgeográfiát, illetve gazdaságtörténetet. Terület- és településfejlesztőként kiválóan alkalmas lenne polgármesternek, ráadásul szerény, anyagiasság nélküli életet él, szervezőnek is jó, összehozott egy 60-70 fős helyi stábot! Nem értem miért menne inkább vissza tanítani, ha egyszer tiszta kezű emberként vezethetné Csepelt is! Vegyen példát Márki-Zay Péterről, aki szintén szakember, tiszta kezű is, s nem derogál neki polgármesternek lenni! Éljünk inkább Németh Szilárd és bábja, Borbély Lénárd uralma alatt? Már pedig ez lesz, ha az ellenzék nem győz április 8-án! Kedves Szabolcs, lehet hogy Ön nagyszerű előterjesztéseket tett a Parlamentben az elmúlt 4 évben, csak sajnos semmi eredménye! Ugyanez lenne, ha Ön ugyan bejutna a Parlamentbe Bangóné visszalépésének eredményeként, de fideszes többség maradna! A politikát eredményre játszák, már pedig az diktál, aki többségben van! Még akkor is, ha az a csapat csupa törtető buta emberekből áll, mint Németh Szilárd! A Parlament nem egyetemi katedra, ahol nagyszerű tanainkat csillogó szemű, lelkes fiataloknak átadhatjuk! Az erővel szemben erőt kell felmutatni! Lehet hogy egy politikai nagytakarítás után eljön majd az az idő, amikor szakembereknek kell a Haza Házába ülni, s időtálló törvényeket alkotni, de most nem az az idő van! Most harcosokra van szükség, akik bármi áron legyőzik a Fideszt! Dixi et salvavi animam meam.

Folytatás a következő hozzászólásban!

Tarjányi László 2018.03.29. 23:28:55

A folytatás a Facebookon olvasható, ide hiába írtam be, nem jelent meg!
süti beállítások módosítása