CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hogyan akarja megfojtani a Csepeli Munkásotthont a Fidesz-hatalom?

2018. május 30. 05:59 - csú

elolanc_a_csmo-nal-2015-06-24_total.PNGÉLŐLÁNC A MUNKÁSOTTHONNÁL AZ INTÉZMÉNY VÉDELMÉBEN 2015-BEN

Németh Szilárd rögeszmés mesterkedéseiről, a miértekről, a Csepeli Munkásotthon fideszes megszállási, megszerzési szándékának, dühödt kísérletsorozatának okairól, az újabb és újabb rohamok tényeiről ‑  ezeken a hasábokon már sokszor írtunk. Most arról készült elemzés olvasóink számára, hogy miként működik, főként miként működtetik azt a pokoli gépezetet, amely a Munkásotthon tönkretételét, hasznos munkájának, szellemiségének megfojtását szolgálja.

A TEMI-vel próbálják „kivéreztetni” a Csepeli Munkásotthont. Mármint Németh Szilárd és csepeli tettestársai, Borbély Lénárd polgármester és a helyi Fidesz-frakció tagjai. Mint ismeretes, már a Munkásotthon legutóbbi fóruma http://csepeliek.blog.hu/2018/05/25/biztonsagot_a_munkasotthonnak_nyugalmat_a_kozonsegenek#more13998470 is foglalkozott a témával. A TEMI (Területi Művelődési Intézmények Egyesülete) ugyanis évek óta nem utalja át a kormány által a költségvetési törvényben rögzített keretösszegből az intézménynek járó éves állami támogatást.

A történet 2010-ben, Németh Szilárd hatalomra kerülésével kezdődött. Németh 2011-től leállított minden önkormányzati támogatást, s megpróbált mindent a ház függetlenségének felszámolása érdekében. Nem számított azonban a zsarolás, a fenyegetődzés, a lex Munkásotthon néven elhíresült törvénymódosítás, a bírósági perek indítása, a csepeli oktatási intézmények eltiltása a Munkásotthon látogatásától, Németh Szilárd egyszemélyes kurátorrá való kinevezése, végül a Kúria is kimondta: Németh nem lehet a Munkásotthon egyszemélyes kurátora, azaz az ő kurátorságával sem nyúlható le a magyar közművelődési rendszernek egyik még önálló intézménye, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány.

Mindez azonban,

szerintem, csak az egyik, eddig szerencsére sikertelen útja volt a 98 éves intézmény Fidesz általi megszerzési kíséretének. Közben minden csepeli anyagi támogatást leállítottak, s azt is elrendezték, Németh Szilárd közreműködésével, hogy ne kaphasson az intézmény állami támogatást sem.  Legutóbb Dr. Hoppál Péter Kultúráért Felelős Államtitkár döntött: idén sem kapnak állami támogatást. http://21ora.hu/2018/05/18/hivatalos-iden-sem-kap-egy-forintot-sem-a-munkasotthon/

A támogatás elvonása azonban „jogszerűen”, csak a TEMI-n keresztül bonyolítható le. A TEMI az a szervezet, amely 1990-ben azzal a céllal alakult meg, hogy tömörítse

 „a magukra maradt, nem önkormányzati fenntartású, de a lakosság számára is szolgáltatást nyújtó volt szakszervezeti és munkahelyi művelődési intézményeket… és ellássa kulturális érdekvédelmüket.”

Alapszabálya szerint a

„TEMI Elnöksége szervezi és végzi – az illetékes minisztériummal kötött támogatási szerződés alapján – a költségvetési támogatás elosztását, a támogatás felhasználásának ellenőrzését, elszámolását és elszámoltatását. A költségvetési támogatás elosztása pályázati úton történik”.

elolanc-tabla_1.PNGAz évente elfogadásra kerülő költségvetési törvényben rögzített, ezen intézményeknek biztosított összeget tehát a TEMI Elnöksége osztja fel tagjai között. Az alapító tagok között pedig szerepel a Csepeli Munkásotthon Alapítvány is, amely mára már a legnagyobb intézménye az országos hatáskörű, közszolgálati feladatokat ellátó társadalmi szervezetnek. Ha a Csepeli Munkásotthon Alapítványa által benyújtott éves pályázatok megfelelnek a törvényeknek, akkor az elnökség nem utasíthatja el a Munkásotthon támogatási kérelmét. Ezzel szemben évente ezt teszi. Megszegve saját alapszabályát, törvénytelenül osztja fel a költségvetésben biztosított állami támogatást. Teszi mindezt, állítólag Németh Szilárdra és az általa megnyert kulturális államtitkár döntésére hivatkozva.

Egy országos kulturális érdekvédelmi szervezet ‑  nem könnyű ilyen véleményt leírni‑ törvénytelenül kisemmizi, gyakorlatilag kitagadja saját, legnagyobb szervezetét. Mert fél a hatalomtól, a hatalmat megtestesítő, azzal visszaélő, a TEMI döntése mögé bújó helyi és kormányzati uraktól.

Az már csak hab a tortán, hogy a TEMI Elnökségében olyanok döntöttek a támogatásról, a fel nem osztott milliók újra osztásáról, akik maguk is állami támogatásban részesültek. Művelődési házak vezetői, képviselői, a közművelődésért évek óta dolgozó szakemberek, akik nem merik vállalni a kiállást tagtársuk ügye mellett. Félnek, hátha a saját intézményük lesz a következő. Így vesz meg mindent és mindenkit a Nemzeti Együttműködés Rendszere, így működik lassan az egész ország.

vox

elolanc_fogadtatasa-2015-06-27.PNG

Óriási volt az érdeklődés az élőláncos akció iránt. A csepeliek összefogása a jövőben is nélkülözhetetlen lesz a Munkásotthon értékeinek megőrzése érdekében

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6214005618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása