CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi fáj, miért fáj Németh Szilárdnak?

2018. július 20. 05:59 - csú

csepeli_munkasotthon-takacs_monikaval_es_nagy_joskaval-777.pngA Csepeli Munkásotthon és két köztiszteletben álló, elismert szakmai munkájukat áldozatkészen végző vezetője: Takács Mónika igazgató és Nagy József, az intézmény nevét viselő alapítvány kuratóriumának elnöke

A Munkásotthon mint  szimbólum része volt Csepel történetének, hiába akarták kiradírozni, lejáratni,  megszüntetni, elvenni. Németh Szilárd ennek a szimbólumnak a feladását követeli, ezért gáncsolt/gáncsol el minden állami támogatást. Ezért  indított hadjáratot nyolc éve  a Munkásotthon  törvényes, választott vezetői ellen. Ugyanaz a célja, mint a II. világháború előtti  horthysta hatalomnak: mindenáron megszerezni a házat.

Sokadszor foglalkozom a Csepeli Munkásotthon kontra Németh Szilárd üggyel. Most az adta az apropót, hogy e blogon megjelent Némethnek, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő kérdésére adott válasza, teljes terjedelemben. https://csepeliek.blog.hu/2018/07/13/utkozet_a_csepeli_munkasotthonert_bangone_es_nemeth_szilard_a_nagy_vetkozteto_kozott#more14105597

A megjelenés előtt már megírtam véleményem a vitának sem nevezhető történetről, a rezsiszilárdi válaszról. https://csepeliek.blog.hu/2018/06/30/nemeth_es_borbely_hazugsagtengere_a_csepeli_munkasotthon_korul

Azóta sem történt semmi. Az urak nem szoktak intézkedni, reagálni az ellenzéki vagy civil véleményre, bírálatra. Legfeljebb saját közegükben, például a képviselő-testületi vagy parlamenti üléseken, ahol már bátornak érzik magukat, ahol az ellenzékkel kapcsolatos cinikus, hazug megjegyzéseiken a közönség soraiban ülő saját, jól fizetett apparátcsikjaik vagy parlamenti haverjaik még hangosan röhögnek is.

Momentán, a részletes államtitkári (Németh Szilárd-féle) szöveg, politikai pamflet ismeretében, két dolgot vetek fel, válaszul, a Csepeli Munkásotthon sorsáért folyamatosan „aggódó” fideszes listás honatyának, Némethnek:

Az államtitkár úr Bangónénak adott válaszát Drucker Tibor 1964-ben megjelent „A Csepeli Munkásotthon története” című könyvéből vett idézettel kezdi. A Druckertől idézett mondatok sűrítve adják vissza a Munkásotthon 1945 előtti küzdelmét, amelyet az intézmény saját fennmaradásáért, a csepeli munkásság kulturális felemelkedéséért, a jobboldali, horthysta, az intézmény elvételéért minden jogi, politikai eszközt bevető rezsim ellen folytatott. Emellett, s ezt Németh elhallgatja, a művelődési ház már 1945 előtt is hatalmas kulturális értékeket hozott létre. A Drucker Tibor által felsorolt kulturális egyletek, az általános munkáskönyvtár, a Vigalmi Gárda, a természetjárók egyesülete stb. hozzájárultak a csepeli emberek fejlődéséhez is. Igen, ezek, a Németh szerint kommunista bűnöknek tartott rendkívül sokoldalú társadalmi, politikai és kultúrális tevékenységek által nőtt, hazai és nemzetközi méretekben is szimbólummá a Csepeli Munkásotthon.

Ez a szimbólum része volt Csepel történetének, hiába akarták kiradírozni, megszüntetni, elvenni megalakulásától kezdve a II. világháború végéig tartó időszakban. Az ezt követő évtizedekben  pedig, amikor a mozgalmi jelleg gyakorlatilag megszűnt, előtérbe került a közművelődés. Olyan személyiségek járultak hozzá munkájukkal, megjelenésükkel, e szimbólum kiteljesedéséhez, mint Fasang Árpád karnagy, Ék Sándor, Mikus Sándor festőművészek, Tamási Lajos költő, Auth Henrik. Többször is itt járt Kodály Zoltán, Berczik Sára, Csoóri Sándor, Glatz Ferenc, Kéri Kálmán, Baranyi Ferenc, Faludy György, Lengyel József, Moldova György, Veres Péter, Eifert János fotóművész, Dr.Kulin György stb. Itt adta nagy sikerű hangversenyeit a Magyar Rádió Ének- és Zenekara, s még hosszasan lehetne sorolni a nagysikerű zenei, színművészeti előadásokat, fellépéseket. Napjainkban is „él” a ház, ha Németh Szilárd nem éppen áldásos tevékenysége eredményeképpen  ‑ csökkentett mértékben is. Működik a Cseppel Táncegyüttes, vannak színházi- és gyermekelőadások, a klubok, szakkörök tevékenysége, programjai pedig segítik a csepeli közművelődést.

Ez a 98 éves múlttal rendelkező szimbólum fáj Németh Szilárdnak, ezt akarja 2010 óta „levetközni”, ezt a múltat nem vállalja, ezért nem támogatja a ház munkáját, ennek feladását követeli, ezért gáncsolt/gáncsol el minden állami támogatást. Ezért akarta törvénytelenül megszerezni a házat, ezért fogadtatta el frakciójával a „lex Munkásotthon” törvényt, amellyel semmire sem ment. Ugyanezt csinálta, mint a II. világháború előtti, számára mintául szolgáló jobboldali hatalom: mindenáron megszerezni a házat. Most meg összevissza halandzsázik, államtitkárként, egy képviselő korrekt kérdésére – korrekt válasz helyett.

https://csepeliek.blog.hu/2018/06/30/nemeth_es_borbely_hazugsagtengere_a_csepeli_munkasotthon_korul  

Németh elhíresült válaszbeszédében egyébként csak úgy mellékesen odarittyentette, hogy „’64 több szempontból is szimbolikus. Én ebben az évben születtem, és az utolsó első titkár is ebben az évben lett a Munkásotthon egyik vezetője.” Lehet, hogy Németh számára szimbolikus 1964, mert akkor született, de a Wikipédia az 1964-ben született hírességek névsorában, eléggé el nem ítélhető módon, még nem szerepelteti. Talán majd jövőre, amikor április 24-én, 55. születésnapjára esetleg megkapja Orbán Viktortól „A Legnagyobb Kultúr- és Rezsiharcos Legkisebb Kiskeresztjét”. Szimbólumként. Lehet, hogy ez elegendő lesz arra is, hogy a NER szimbolikus személyeként bekerüljön a Wikipédia hírességei közé.

Ami pedig a másik szimbólumot illeti, hogy „az utolsó első titkár is ebben az évben lett a Munkásotthon egyik vezetője”, az csupán Németh fantazmagóriája. Lehet, hogy, amikor Bangóné Borbély Ildikóról álmodott, akkor ez is az álomkép része lehetett. Németh születésekor Körtés István volt a Munkásotthon igazgatója, aki éppen Drucker Tibor után, 1961 és 1968 között, a Munkásotthon újjáépítéséig vezette az intézményt, és sohasem volt „első titkár”.

Szívesen befejezném már Németh Szilárd Munkásotthon elleni, több mint 10 éves harcának folyamatos véleményezését, bírálatát. Nem rajtam múlik Az urakat ismerve, sajnos, nem ez lesz az utolsó hozzászólásom a témához. 

vox

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr614123913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.07.20. 07:54:06

MI MAGUNK

Ránk csepeliekre ez a meghatározás sokkal jobban illik, mint az újsütetű mozgalomra! Én is sokkal régebben vagyok TL, mint annak vezetője! Persze a Sinn Fein maga a ribillió, mink csepeliek is azok vagyunk, lázadók! Maga a létünk is egy lázadás, ugyanis mindig a leginkább lázadók jöttek el Magyarország minden szegletéből, hogy a nagy munkástömegekben elvegyüljenek, védelmet találjanak! Ez így volt a Rákosi-rendszerben is, meg is mutatkozott ez 1956-ban, a csepeliek tartották legtovább a fáklyát, példát mutatva az országnak!

Mi csepeliek, most is ezt fogjuk tenni! Megvédjük a Munkásotthont, BÁRMI ÁRON!

Mi magunk vagyunk a szálka Németh Szilárd szemében, ugyanis a Munkásotthon magában csak egy épület! A hagyományt mi csepeliek őrizzük és ápoljuk! Nélkülünk az elmúlt 98 év öröksége hamar szétfoszlana! Tehát nekünk az a dolgunk hogy megőrizzük a Munkásotthon arculatát, mert az bizony mi magunk vagyunk! Németh Szilárd ellenünk, csepeli emberek ellen támad! Már kétszer bebizonyítottuk neki hogy rossz úton jár! Most is ezt fogjuk tenni!

Többször leírtam itt a csepeliek.blog.hu-n, AMIT NEM LEHET MEGAKADÁLYOZNI, ANNAK AZ ÉLÉRE KELL ÁLLNI! Tisztes visszavonulót ajánlottam a Németh-Borbély-Ábel triónak, hagyjanak fel a Munkásotthon ostromával, sőt ÖNKÉNT ADJÁK MEG A 2010 ÓTA VISSZATARTOTT TÁMOGATÁSOKAT! Tegyék ezt azért hogy mentsék a saját renoméjukat, mert bizony a csepeliekkel szemben ők a jövőben is vesztesek lesznek!

Németh és Borbély hagyjanak fel a csepeliekkel és a Munkásotthonnal szemben folytatott szemétkedésükkel! Mindketten sokat veszthetnek, újabb bukás esetén elveszthetik Orbán támogatását is! Anélkül ők pedig SENKIK, mint akik azelőtt is voltak! Kénytelenek leszünk Orbánnak tudomására hozni, Németh őt is elárulta, mégpedig 2013-ban, amikor Orbán utasítását nem hajtotta végre az önkormányzati cégvezetők 2 Millió Ft feletti jutalmának/prémiumának visszafizettetésével!

Én szóltam! Dixi et salvavi animam meam.

Tarjányi László 2018.07.20. 08:03:03

Munkásotthon ügyben már több levelet küldtem a polgármesternek. Először sértegetéssel válaszoltak, a legutóbbira meg már csak hallgatással! Nem fogom be a pörös számat!

Én nem fogom be pörös számat.
A tudásnak teszek panaszt.
Rám tekint, pártfogón, e század:
rám gondol, szántván, a paraszt;
engem sejdít a munkás teste
két merev mozdulat között;
(Ars poetica, József Attila)

Címzett: polgarmester@csepel.hu, csepelinfo@gmail.com, csepelujsag45@gmail.com, csmo@csmoa.hu - "Amit nem lehet meakadályozni, annak az élére kell állni!"

Címzettek:
Borbély Lénárd polgármester
Ábel Attila alpolgármester
Csepel Újság szerkesztője
Csepeli Munkásotthon Alapítvány

Tisztelt Polgármester úr! Tisztelt Alpolgármester úr! Tisztelt többi címzett!

Több alkalommal fordultam Önökhöz a Munkásotthon önkormányzati támogatása ügyében, érdemi választ egyszer sem kaptam! Mindössze Dobos Sára titkárságvezető kívánt jobbulást! Lássák be végre, közös az érdekünk! Önök többet veszthetnek mint a csepeliek, pontosabban a Munkásotthon látogatói! Mi csendben tűrtük azt a megaláztatást, amellyel Önök megkülönböztettek bennünket azon csepeli polgártársainktól, akik támogatással vehették igénybe a többi csepeli művelődési intézmény szolgáltatásait! Pedig minden csepelit meg illett az hogy a kultúra igénybevételéhez támogatásban részesüljön, hiszen mindannyian ADÓFIZETŐK vagyunk! Kérjük, az önkormányzat által a művelődési intézmények támogatására szánt összeget, normatíva vagy látogatók számának aránya alapján ossza el! A Csepeli Munkásotthon önkormányzati feladatot lát el! Ezt Önök is elismerték, hiszen Németh Szilárd ez alapján akarta a Munkásotthon Alapítvány kuratóriumát kicseréltetni, az általa kezdeményezett Lex Munkásotthon törvény alapján! Nem érdemes Önöknek tovább várni az érdemi döntéssel, hiszen a Kúria jogerősen elutasította az önkormányzat, illetve a Városkép Kft által benyújtott keresetet! Jobb a békés egymás mellett élés, ezt Önöknek és Németh Szilárdnak is ideje tudomásul venni! Biztosíthatom Önöket arról, ha ismételten elutasítják a javaslatomat, a Munkásotthont veszni nem hagyom, a továbbiakban minden felelősség az Önöké!

Tisztelettel várom az Önök válaszát, Dobos Sárának meg én is jobbulást kívánok! A válaszukat, legyen az bármilyen, megjelentetem a csepeli elektronikus médiában!
Budapest, 2018.07.10.

Tarjányi László
süti beállítások módosítása