CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rémesen ismerős minden: vakvágányon zakatolunk, visszafelé...

2018. augusztus 14. 04:24 - csú

praga_1968_csehszlovakia_megszallasa.pngPrága, 1968. augusztus 21.

És még azt mondják, az Orbán-rezsimnek nincs humora. Pedig új Kulturkampffal (kultúrharccal) ünnepelni a prágai tavasz eltiprásának közelgő ötvenedik évfordulóját, az beillik egy dadaista performansznak. Ne legyenek illúzióink, milyen világ köszön vissza.

Hátborzongató újraolvasni Bohumil Hrabal önéletrajzi trilógiáját negyedszázaddal az első magyar kiadás után. Öregebbek lettünk, és ha bölcsebbek nem is, ezt-azt már láttunk (déja vu).

Az 1968 utáni Csehszlovákiában járunk, ahová lánctalpakon érkezett a baráti segítség, hogy eltapossa a létező szocializmus történetének legígéretesebb reformkísérletét. Lesújt az értelmiségre a bekeményítő diktatúra kérlelhetetlen ideológiai szigora. A hatalom

írókat vált le, újakat nevez ki helyettük. A testvéri tankok visszahúzódnak Prága utcáiról, de láthatatlanul ott fenyegetnek mindenütt, még a fővárostól távoli Erdészlakban is. Az ágyúcső pedig – akár valóságos, akár csak lelki szemeinkkel látható – a hatalom jelképe. Találóan fogalmazott a téma egyik nagy huszadik századi szakértője: „A hatalom a fegyver csövéből ered” (Mao).

És még azt mondják, a NER-nek nincs humora. Pedig új Kulturkampffal ünnepelni a prágai tavasz eltiprásának közelgő ötvenedik évfordulóját, az beillik dadaista performansznak. Ne legyenek illúzióink, milyen világ köszön vissza.

A trilógia utolsó részében, a Foghíjakban anekdotává stilizálódnak a személyes drámák. Hrabalnak új személyi igazolványt kellene csináltatnia, de a tanácstól elküldik, mert az írószövetség nem ad munkáltatói igazolást a szilenciummal sújtottaknak, viszont a foglalkozása rovat nem maradhat üresen. Papírok nélkül pedig nem ajánlatos lófrálni, egymást érik az igazoltatások. Még a születésnapi muriba is rendőrök trappolnak be, hogy ellenőrizzék a „felszámolás alatt álló” írókat. A darukezelőként dolgozó Kubicek szerkesztőt összekötözve, zsákba gyömöszölve, egy Gaz csomagterében kocsikáztatják meg.

A hulladékgyűjtőbe teherautószám érkeznek a megsemmisítésre szánt könyvek, a „gyöngéd barbárok” a zúzógépek torkából mentik a menthetőt. Például a szerző Rügyek című, betiltott kötetét. A közlekedési rendőr kedélyesen veti oda a kocsijával félreállított, rettegő írónak: „Énnekem is van már… Holesovba’ kiraboltak egy vagont, és Brünn tele van a Rügyekkel.”

Hrabal a groteszk mestere, prózájában elválaszthatatlan tragikum és komikum. Sírjunk, vagy röhögjünk? Időszerű dilemma.

Az első világháború kitörésének évében született íróóriást a történelem tanította meg a kelet-közép-európai sorsra, ez a szigorú és igazságtalan iskolamester. Megszállások, rendszerváltások, megtorlások, háborúk váltakoznak, rövid szünetekkel. A kisember bukdácsol, pláne ha be van rúgva. Hrabal próbált is minél ritkábban kijózanodni, legendás intelme így szólt: „Ne zavarja a cseh írót, míg nem részeg!”

Nincs újság Ká-Európában, pan Hrabal – jelenthetjük a dicső jövőből a mennyei Arany Tigrisbe az 1997-ben elhunyt írónak. Rémesen ismerős minden. Vakvágányon zakatolunk, visszafelé. Nézzük a sínpárt, jönnek-e megint a frontra tartó Szigorúan ellenőrzött vonatok.

BÁRTFAI GERGELY (Népszava)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5514175859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.08.14. 21:28:03

Tíz évvel ezelőtt írtam a bumm.sk-n illetve az ujszo.com-on:

"Ugyan már, mit tettek a csehek 68-ban? Itták a sört és nézték a bevonuló orosz tankokat. Tetszettek volna harcolni, mint a magyarok 56-ban. A knédli nem robban.
89-ben voltam Hradec Kralovéban, a főtéren a legmagasabb ház tetején a neon reklám " Kommunismus nas cíl ", az útitársammal a térdünket csapkodtuk, úgy röhögtünk, a járókelők meg csúnyán néztek ránk. Nem vártuk meg a rendőröket, mert biztos kihívták őket. Pedig akkor már kifelé menet a brno-i autópályán jöttek a keletnémetek
szembe a Trabantokkal, Wartburgokkal, mi meg integettünk nekik, jó felé mennek, arra van Magyarország, meg a szabadság. Az a szabadság, hogy mi magyarok kiengedtük őket a vasfüggönyön át a szabad világba.
A csehek 38-ban is álltak és bámulták a bevonuló német tankokat s közben itták a sört.
A csehek amit tudnak, hogy a politikusaikat az ablakon hajigálják ki, amikor végre megunták őket (defenesztrálás)."
süti beállítások módosítása