CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Dagad a Dagi botrány Csepelen

2018. október 20. 05:59 - csú

dagi_csarda_tabla_olvashato_1.PNGFüstbe ment terv. Németh Szilárd és Borbély Lénárd közös költése közpénzből: megvették a Dagi csárdát, 29 millióért, majd 4,1 millióért megterveztették átalakítását egy multifunkciós étteremmé és vendégházzá, s milliókba kerültek a kivitelezéssel járó egyéb feladatok (telekrendezés, költségbecslés, üzleti terv készíttetetése, szerződések jogi megfogalmazása, ellenőrzése) is. Eddig kifizettek legalább 40 millió forintot egy Németh-Borbély álomért/koncepcióért, most, négy év  után, kidobták az egész projektet, pedig a bontásra még legalább 20 milliót kell költeni.

Néhány napja jelent meg írásom e blogon, WC lesz az ígéret földjén a becsődölt Németh-Borbély ígéretből címmel. https://csepeliek.blog.hu/2018/10/12/wc_lesz_a_csepeli_igeret_foldjen_a_becsodolt_nemeth-borbely_igeretbol Akkor még nem tudtam, hogy a Dagi csárda témája lesz az október 18-ára előrehozott KT ülésnek. Borbély Lénárd polgármester ugyanis előterjesztésében javasolta, „a leromlott épület lebontását, valamint az ingatlanon vagy közvetlen környezetében egy nyilvános illemhely kialakítását.” A testületi ülésen a vezetés nem fogadta el a kritikákat, sőt nekimentek a kérdéseket, bírálatokat megfogalmazó képviselőnek, mondván, hogy

miért nem a Munkásotthonnal foglalkozik, majd 13/2/3 arányban megszavazták a polgármesteri javaslatot. Lássuk, mi történt eddig, ebben az ügyben:

- Az önkormányzat egyszemélyes gazdasági társasága a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt., 2014. május 23-án, 29 millióért megvette, a felszámolás alatt lévő tulajdonos cégtől az ingatlant. (A csárda elé, valamikor – lehet, hogy a tulajdonjog végleges megszerzése előtt –, kihelyeztek egy dekorációs táblát azzal a szöveggel, hogy „Ezen a helyen 2010-2014 között Csepel Önkormányzatának kezdeményezésére vendégház és étterem épül.”)

- A további fejleményekről a polgármesternek a képviselő-testületi ülésre készült, Tájékoztató az előző testületi ülés óta végzett munkáról című írása ad képet.  https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2018/10.18/T-7_uj_1.pdf

Borbély úr a 39. oldalon az alábbiakat írja:

 „Dagi csárda/Darudomb vendégház

- az elfogadott akcióterv ütemezhetően építhető (alagsor: borozó, főzőkonyha üzem, wc    csoportok; fsz.: tálaló konyha, étterem, vendéglátó külső terasz, vendégház recepció; tetőtér emelet: 4*  vendégszoba egységek 8 db) javaslatot tartalmaz, külső térben, kb. 1500 m2-es területen, ellenőrzött, személygépkocsi parkolót, továbbá minden generáció számára tervezett kb. 600 m2-es leválasztott kertet, árnyékolható nyitott fedett teraszt.

- Főépítészi Iroda a telekrendezés, telekalakítás lehetőségét (és az ipari sín becsatlakozás bontását) megvizsgálta, Csepeli Városfejlesztési Kft. javaslata alapján a vonatkozó telekrendezést elvégeztük, bejegyzésre került.

- A korrigált koncepcióterv, költségbecslés és üzleti terv készítése külső szakértők bevonásával megtörtént.

- A Képviselő-testület 2016.02.25. napi ülésén, a felújítási tervcélokkal együtt, hagyta jóvá a beruházás fedezetének biztosítására a Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt. tőkeemelését, mivel az ingatlan tulajdonosa a Csepeli Városgazda. A 240M projekt komplett lebonyolítására, hasznosítására szerződés aláírásra került a Csepeli Városgazda és a Csepeli Városfejlesztési Kft. között.

- A generáltervező és belsőépítészi szerződéseket 2016.07.21-én, 4,1 millióért megkötöttük, a 4Plusz Építész Stúdió Kft-vel, az egységes formában elkészített építész – belsőépítész koncepcióterv határidőre elkészült. Az elfogadott koncepcióterv 2017. március 14-ig véglegesítésre került. A komplett (építész, generál, belsőépítész) kiviteli tervdokumentáció határidőre elkészült.

- A dokumentáció közbeszerzésre alkalmas tagolását elvégeztük.

___________________________________________________________________________

- A vendéglátó funkció vonatkozásában gazdaságossági és üzemeltetési vizsgálatot végeztünk, ennek eredményeképpen jelenleg a bontás, illetve az esetleges közcélú WC alagsori kialakítása merült fel alternatívaként.”

Az idézet vonal feletti sorai 2017. szeptember 28 – 2018. szeptember 26 között, minden rendes testületi ülésen olvashatóak voltak a polgármesteri tájékoztatóban. A vonal alatti mondat csak az október 18-i testületi ülés előtt került bele a tájékoztatóba. (A jegyző négy órával a testületi ülés előtt írta alá a polgármesteri tájékoztatót.) A zárójelekben olvasható vastagbetűs mondatrészek nem szerepeltek a rendszeres havi tájékoztatókban.

Összegezve: megvették a Dagi csárdát, 29 millióért, majd 4,1 millióért megterveztették átalakítását egy multifunkciós étteremmé és vendégházzá, s milliókba kerültek a kivitelezéssel járó egyéb feladatok (telekrendezés, költségbecslés, üzleti terv készíttetetése, szerződések jogi megfogalmazása, ellenőrzése) is. Eddig kifizettek legalább 40 millió forintot egy Németh-Borbély álomért/koncepcióért, most, négy év  után, kidobták az egész projektet, pedig a bontásra még legalább 20 milliót kell költeni. Lehet, hogy hirtelen sok lett a 470 milliós bekerülési költség? A polgármester szerint az önkormányzat  nem támogathat „ilyen szintű luxus beruházást”? Amikor megrendelték a tervet, akkor senkinek nem jutott eszébe, hogy ez azért már sok? Az ötmilliárdos, pazarló gimnáziumi fejlesztés esetén sem? Tényleg égető szükség volt illemhelyre? Talán azért, mert egy „vendéglátóhelyből idővel kocsma válhat”? Ezért történt, hogy Borbély úr most „a környéken lakók nyugalma és biztonsága érdekében eleve megtiltott” mindenfajta étteremépítést? Milyen jogi alapon?

Már csak néhány kérdésem maradt:

> A vezetés legalább egy éve tudja, hogy a beruházás sokkal többe kerül a tervezettnél. Miért vártak a leállításával egy évig?

> Van-e köze az egésznek Németh Szilárd, tavaly, a Hollandi úton elindult multifunkcionális birkózócsarnokához és birkózó akadémiájához? Időközben rájöttek, hogy mégis „zavarná” Németh köreit, az általa megálmodott birkózó és akadémia palotát egy, szintén a Kis-Duna parton megépülő, magas színvonalú étterem és egy négy csillagos, apartmanszobákból álló vendégház? 

> Indul-e vizsgálat annak felderítésére, hogy ki a felelős a várhatóan ~ 60 millió kidobásáért? Ki és mikor áll a csepeliek elé, hogy bocsánatot kérjen?

vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7614311565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása