CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Beszédes kukák: a szemetet szállítsák el!

2018. november 23. 05:43 - csú

kuka_csordultig_telve_csillagtelepen.jpgCsepeli tájkép 2018 őszén: most  még csak a kuka van tele, de nemsokára a hócipő is...

Dr. Szabó Szabolcs Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője a saját Facebook oldalán - az okok megjelölésével és a megoldási javaslatokkal együtt - a következő tájékoztatót tette közzé a csepeli és soroksári hulladékszállítási problémákról:

Sok helyi lakos keresett meg azzal a problémával az utóbbi hetekben, hogy az FKF nem szállítja el normál ütemben a szelektíven gyűjtött hulladékot, és mindezt magam is megtapasztalhattam. A tömeges panaszok miatt egyeztettem az illetékesekkel, és ez alapján arról tudom tájékoztatni a lakosságot, hogy várhatóan leghamarabb az év végére áll helyre a szelektíven gyűjtött hulladék normál ütemű elszállítási rendje.Mindezt pedig köszönjék meg a Fidesznek! A kukákat mindenesetre tegyék ki az utcára, és a hétvégi napokon igyekszik pótolni az FKF a lemaradását. Látni kell azonban, hogy ha semmi nem változik meg, akkor rövidesen újabb, még a mostaninál is nagyobb szállítási probléma fog kialakulni.

A kukagate háttere:

A lakosságot érzékenyen érintő probléma oka, hogy a hulladékszállítást végző cég (FKF) munkaerőhiánnyal küzd, mivel csak alacsony bért tud fizetni az ott dolgozóknak. Bár szerencsés esetben az év végéig fel tudják tölteni a betöltetlen álláshelyek nagyobb részét, de januártól sajnos újabb bérproblémák fognak jelentkezni. Ennek egyik oka, hogy a cafeteria rendszer átalakítása miatt változatlan bruttó bérek mellett csökkenni fog az ott dolgozók bére, miközben a piacon folyamatosan növekednek a bérek. Vagyis ha nem tudnak jelentős mértékben bért emelni, akkor sokan ott fogják hagyni a céget.

Sajnos az most még nem látszik, hogy miből tudják finanszírozni a minimálisan szükséges 10-15 százalékos béremelés fedezetét. Mindez pedig elvezet minket a probléma másik okához: a Fidesz által kitalált és létrehozott „állami kukaholding” ugyanis nagyon rossz hatékonysággal működik, ráadásul még mindig tartozik 10 milliárd forinttal az FKF-nek. Slusszpoénként pedig ott van még a teljesen elhibázott rezsiharc, mely eredményeként ma annyit fizetünk a hulladékszállításért, mint 2010-ben (pedig közben volt infláció, növekedtek a munkabérek, növekedett a gázolaj ára stb.).

Engem különösebben az nem érdekel, hogy a kormány miként oldja meg a saját maga által okozott problémát. Engem mindössze az érdekel, hogy a szemetet rendben szállítsák el. A lényeg ugyanis az, hogy volt egy jól működő hulladékszállítás, amit az állami kukaholdinggal, meg az eszetlenül folytatott „rezsiharccal” sikerült szétverni. Oldják meg, ahogy akarják, de viseljék minden következményét. Ha meg nem megy, akkor mondjanak le! Nem olyan bonyolult ez az ügy, viszonylag gyorsan rendet lehetne tenni. A helyzetet pedig azért kell rendezni, mert ha minden változatlan marad, akkor rövid időn belül még rendszertelenebb lesz a hulladék elszállítása, és akkor már más hulladéktípusokok gyűjtőedényei is ott állnak majd napokig és hetekig az utcán.

Forrás: dr. Szabó Szabolcs képviselői Facebook  oldala

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr814384232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása