CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lesújtó hír: tízből hat magyarnak már gyógyszerre is alig futja

2019. március 02. 05:34 - csú

nyugdijas_nyugger_kuporgat_aprot_szamol.PNGA hazai népesség többségének gondot jelent kiváltani a gyógyszereit, majdnem 20 százalék mondta azt, hogy anyagilag elég fájdalmas elmenni a patikába. 40 százalék ugyan nem rokkan bele, de azért nem tesz jót a családi kasszának a receptek kiváltása.

A magyarok csaknem 60 százalékának jelent anyagi megterhelést a gyógyszerek megvásárlása - derült ki az Eurostat adataiból. Kiderült, hogy itthon az emberek 17,1 százalékának nagyon súlyos kiadás a felírt gyógyszerek megvásárlása, míg 41,1 százaléknyinak  elég komoly teher megvenni mindent. Európai szinten 12,6 százaléknak komoly probléma a gyógyszervásárlás, 38,7 százalék pedig nagy terhekről vallott.

A régióban - és amúgy egész Európában - a legrosszabbul a lengyelek állnak, ahol csupán az emberek 3,5 százalékának nem teher bemenni a patikába. 39,7 százalék súlyos teherről, 56,8 százalék pedig komoly nehézségekről vallott. Bulgáriában 32,6 százaléknyian vannak azok, akik nehezen engedhetik meg maguknak a szükséges gyógyszereket, és 55,2 százaléknak is bajos a vásárlás. Szlovákiában az emberek valamivel több mint fele mondta, hogy nehézséget jelent neki gyógyszert venni, 21 százaléknak pedig majdhogynem anyagi csőd a patikába járás.

 

Ha megnézzük, mennyit költenek a magyarok gyógyszerre, látható, hogy valóban komoly megterhelést jelenthet a pirulák kiváltása: a

nemrégiben megjelent statisztikák szerint ugyanis Magyarországon az egy lakosra jutó éves gyógyszerforgalom összértéke 48 700 forint volt 2017-ben. Ez azonban Budapesten tízezer forinttal több az országos átlagnál.

Fontos kiemelni, hogy ez az összeg minden egyes magyarra van kivetítve, azokra is, akik egyébként semmilyen gyógyszert nem szednek, vagy csak nagyon keveset. Így pedig a felírt pirulák kiváltása még többe kerülhet az érintetteknek.

És akkor még nem is számítottuk hozzá az utazási költségeket, hiszen az is nemrégiben derült ki, hogy 1486 magyar településen egyáltalán nincsen gyógyszertár, így máshová kell menni a pirulákért az ott élőknek. Ez a 3155 hazai település 47 százaléka. Összességében ma hozzávetőleg 2300 közforgalmú és 680 fiókgyógyszertár van idehaza. Ezt egészíti ki 200-nál több kézigyógyszertár és 180 intézeti ellátóhely. Ezen kívül még legálisan beszerezhető ilyen-olyan gyógyszer internetes forgalmazóknál és gyógyszertáron kívüli forgalmazóknál.

Forrás: Pénzcentrum

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4414645453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása