CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért kell Csepelnek újabb focipálya a Kis-Duna partjára favágás árán?

2019. március 14. 05:43 - csú

favagok_pusztitasa_a_hollandi_uti_volt_napkozis_tabornal-2018-12-07_focipalya_lesz_1.JPGLeplezett vagy leplezetlen garázdaság a csepeliekkel és a természettel szemben?

Van egy indiai mondás, miszerint ha valaki egy fát kivág, száz emberéletet tesz tönkre! Ennek a mondásnak az igaza esetén a csepeli Kis-Duna (Ráckeve-Soroksári Duna továbbiakban RSD) partján most rengeteg emberi életet tesznek tönkre. A csepeliek egykori napközis táborát, - a ma hazánkban oly divatos mánia következtében - átalakítják futballpályává. Az MLSZ, az államtól kapott pénzen, a csepeli önkormányzat támogatásával labdarúgó pályákat épít ide.

A Hollandi utca, és az RSD közötti terület felső részét, még a szocialista vezetés tette rendbe, alakította természetvédelmi, oktató, és pihenőhellyé. Ha valamiben lehetne dicsérni a 2010 utániakat az éppen abban mutatkozik, hogy

ezt a folyamatot mind északi, mind déli irányban folytatták. Látványos eredményeket értek el a Duna-dűlő rész (volt szemétlerakó) felújításával és a Szent István utca torkolata és a Komp közti terület rendezésével. Az is kihívás volt a csepeli városrendezés számára, hogyan alakítja át, a jelentős területű, (és nem egészen rendezett tulajdonjogú) leromlott állagú (volt) Napközis tábort. Különböző tervek voltak ennek a nagyon értékes területnek a fejlesztésére. Az ott lakók bevonásával vitattak meg terveket, elképzeléseket.

Abban teljes egyetértettek, hogy ezt az értékes területet fejleszteni érdemes. Abban, hogy mit kéne tenni, és hogy kéne átalakítani a vízpartot, a tervezők, az ott lakók, és a horgászok nem voltak egy véleményen. 2010 után a vitát hatalmi erővel megszüntették. Németh Szilád karizmája, és Borbély Lénárd tájékozatlansága a fellengzősség határozottságát hozta. Eldöntötték, hogy a Napközis tábor helyén (talán Orbán kedvére) futballpályák épülnek! 
Nem az a baj, hogy sportpálya épül, hanem az, hogy körültekintés nélkül, szinte hasra ütésszerűen. A „csak azért is változtatunk” szemlélet (rákosista múlt eltörlésre hajazó hűbelebalázs módszer) fideszes alkalmazásával, nagyszabású várostervezési lehetőségeket tesznek tönkre.

Már maga a rengeteg fa kivágása is tragédia egy olyan korban, amikor a klímaváltozás katasztrófával fenyeget. Ilyenkor fát kivágni, erdős ligetes területeket megszüntetni a jövő generációval szemben elkövetett bűn! Hamarosan minden árnyékos helyre, fákkal telepített parkra különösen nagy szüksége lesz. A fővárosi emberek számára ezek a területek /az RSD partja/ óriási mértékben fel fognak értékelődni. A csepeli futballsivatag meg senkinek se kell!

A kerületben meglévő Futball-pályák pedig - távolról sem teljes kihasználtságban - ott tátongnak a Béke téri Csepel SC-ben. Lerobbantan, elavultan, önkormányzati támogatás nélkül! Esztétikailag, higiéniailag korszerűtlen, műszakilag veszélyes és alig használható állapotban. A volt Posztó pálya, a kihasználatlan Szabad kikötő sporttelep (ami szinte korlátlanul bővíthető) is ad területet focizásra, labdarúgást szolgáló infrastruktúra fejlesztésére.

Csepel azzal a ritka fővárosi lehetőséggel rendelkezik, hogy vannak (volt) mezőgazdasági területei is ahol jobb, olcsóbb és alkalmasabb lehetett volna új focipályákat építeni, mint a RSD parton. Csepel azzal a másik speciális helyzettel is rendelkezik, hogy magas az ún „rozsdaövezeti” területek aránya a belvárosi régiókban.

Ha lenne a vezetésben kreativitás, - a meglévő kormányzati kapcsolatrendszer megmozgatásával, a magánerő megnyerésével és bevonásával - itt is lehetett volna előre lépni, akár a sport fejlesztésének irányába is. 
Már láthatjuk, hogy a kollektív bölcsesség demokratikus rendszere a mostani némethi- borbélyi diktátumnál százszor jobb megoldásokat hozott volna létre. Olyant, ami nem lezárja, hanem kinyitja a fejlődést a főváros és az agglomeráció irányába.

Horváth Gyula

Forrás: a DK-s önkormányzati képviselő Facebook oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2014681434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása