CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A fekvő rendőr felkelése

2019. április 12. 02:37 - csú

rendorsorfal_1.jpgA karhatalomból egy pillanat alatt céltábla lehet

A futballultrák rutinból meg akarják verni őket, mintha ez a menet benne lenne a jegy árában. A hatalomra dühös tüntetők elé is ők állnak, hogy legyen kit gyalázni, kóstolgatni. Nem könnyű rendőrnek lenni. Sokan nem értik, hogy a rendőr nem kirakat, hogy csak úgy be lehessen törni.

Nálunk különösen nem. A rendszerváltás után rendesnek kellett mutatkozniuk, bizonyára nem is bánták, majd jött a 2006-os stressz, amikor előbb őket verték, majd fordult a kocka, a végeredmény a közmegvetés. Lassan azonban kezdték visszaszerezni önbizalmukat. Az utóbbi évek nagy tüntetésein például erőt és nagyvonalúságot demonstráltak. Szolgáltak, akár a fekvőrendőr.

Most megint összezavarodtak. Az erőből játszó hatalom uszályában kezdik felélni az utóbbi évtizedben felhalmozott tőkéjüket.

Az Európa Tanács vizsgálói nemrég szólították fel a magyar rendőröket, hogy a tranzitzónákban hagyjanak fel a kegyetlen bánásmóddal, a kínzásokkal, miközben

a nagy budapesti tüntetéseken még néhány hónapja is szinte udvaroltak nekik. Az ő túlórapénzükért is megy a harc, mondták a szónokok, a népek pedig olyan barátságosakat skandáltak, hogy bele lehetett zavarodni. Talán kompenzálásként, ha kellett, ha nem, ontották a könnygázt, és másként is tiportak sok mindent, bár egyelőre inkább csak a jogszabályokat. Az Amnesty International Londonban kiadott állásfoglalása szerint a magyar rendőrségnek a békés tüntetőkkel szemben nem szabad felesleges és túlzott erőt alkalmaznia, beleértve a könnygáz használatát.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A TASZ már egy éve nyert ügyfeleinek pereket azért, mert a rendőrség a tüntetések utáni utcai vonulásokat közlekedési szabálysértésnek minősítve büntetett. Most ugyanezt csinálták. Pedig ha tüntetés után a politikai demonstráció folytatódik az utcákon, a rendőrségnek azt biztosítania kellene, és nem büntetnie. Nemrég szabálytalanul nem engedélyezték a vonulást a Lánchídon, ezúttal is bíróság rögzítette a hibájukat, a demonstrációk után pedig elrettentően hosszú ideig tartották őrizetben emberek sokaságát.

Nem kímélik a politikusokat sem. A Momentum egyik alelnökét, Donáth Annát füstölő használata miatt kiemelték és elvitték egy tüntetésről. Fogadjuk el, hogy a rendőrség nem tudhatta, a füstokádó ártalmatlan-e, ám azt már ne, amit Donáth nemrég úgy foglalt össze, hogy „két hónappal a történtek után a rendőrség nem tud magyarázatot adni arra, miért tartottak fogva egész éjjel úgy, hogy még az ügyvédemmel sem beszélhettem. (…) És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a panaszaim elbírálása a törvényben meghatározott 35 nap helyett több mint 50 napig tartott.”

Ugyanennek a pártnak az elnökségi tagja, az ugyancsak kevéssé robusztus hölgy, Cseh Katalin is füstölőt mutatott fel a tüntetésen. Az ő története az, hogy egyedül indult hazafelé, amikor négy rendőr és egy rendőrségi mikrobusz feltartóztatta. Tűzgyújtásra alkalmas eszközt kerestek nála. Egy rendőrnő ott az utcán alaposan átvizsgálta a ruháját és a táskáját. Ahhoz képest, hogy tűzgyújtó eszközt kerestek, átpörgették a jegyzetfüzetét, kinyitották a púdertartóját és a rúzsait is. Sorra került a melltartója, a zoknija és a nadrág övrésze is.

Ugyanez az agilis rendőrség, amikor két ellenzéki politikust, Hadházy Ákost és Szél Bernadettet biztonságiak kidobták az MTVA székházából, másokkal pedig bent erőszakoskodtak, kérés ellenére sem volt hajlandó megmozdulni. Mintha csak családi perpatvarról lenne szó, majd ha vér folyik.

A tüntetőkkel és a politikusokkal szembeni indokolatlan keménykedésről legalább értesül a nyilvánosság, és így-úgy védelmet ad. A zártabb világokban ezzel csak véletlenül kell számolnia. Ennek és a Szabad Pécs portálnak köszönhető, hogy megtudtuk, Gulyás Zsolt, Baranya megye rendőrfőkapitánya egy héttel az után, hogy elfoglalta pozícióját, visszavonta Váczi Istvánnak, a Komlói Rendőrkapitányság hosszú ideje megbecsült vezetőjének parancsnoki kinevezését. A nyilvánosság nem kapott magyarázatot. A pécsi újság szerint az ok, hogy Váczi egy dartsklub vezetőségi tagjaként elindítója volt egy drogmegelőzési programnak, és ehhez 1,9 millió forint támogatást kaptak a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványtól.

Ördögűzés?

Találunk jó híreket is. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Szolnokon, a megyei kórházban új körzeti megbízotti irodát avatott. Az ünnepségen tábornok, ezredesek, főigazgató. Komoly a helyzet, segítenek a válságágazaton.

Itt sajnos értesülhetünk a részletekről is. A körzeti megbízott minden hónap első páros hetének keddjén tart fogadóórát új irodájában. Oda teszi magát a rendőrség, ahova kell. Havonta egy órára.

Nagy N. Péter (168 óra)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2414747763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása