CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Orbáni átok vár rátok

2019. május 21. 04:24 - csú

bukas-4.PNGBerlusconi, Janukovics, Fico és mások után Heinz-Christian Strache is megbukott röviddel azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott. Ami Strachéval történt, megmutatja, hogy Ausztriának van immunrendszere az illiberalizmussal szemben. De vajon Magyarországnak van-e?

Most, hogy Strache osztrák alkancellár két héttel azután, hogy Orbán Viktorral találkozott, belebukott a rejtett videó által bizonyított korrupciós botrányba, érdemes ismét felvetni a kérdést: van-e az a bizonyos Orbán-átok?

Egy a magyar belpolitikában közkeletű, már-már Trónok harcát idéző teória szerint, amely politikussal a magyar miniszterelnök találkozik, az vagy megbukik, vagy lebukik vagy más politikai katasztrófa éri. 

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011. január 23-án fogadta Orbánt, két napra rá,

25-én kezdődött az a 18 napos tüntetéssorozat, amely előbb Mubarak lemondásához, majd ő és fiai perbe fogásához vezetett. 

2011. október végén a brüsszeli EU-csúcson az egyik szünetben találkozott Orbán és Silvio Berlusconi, az ott készült kis videó tanúsága szerint Orbán barátságáról és támogatásáról biztosította Silviót, aki 12 nap múlva kénytelen volt lemondani, miután egy rakás kormánypárti képviselője átült az ellenzékhez.

2012 márciusában Viktor Janukovics akkori ukrán elnök lett az Orbán-átok áldozata, igaz némi spéttel: őt a térség stabilizátorának nevezte a Fidesz elnöke, találkozójuk után egy évvel már bukott ember volt, Ukrajna pedig, Orbán másik barátjának, Putyinnak köszönhetően a széthullás szélére sodródott.

2014 márciusában Orbán és Robert Fico szlovák miniszterelnök egy félkész gázvezeték átadásán pacsizott egymással, Fico három nap múlva, vasárnap váratlanul nagy arányban elvesztette az elnök-választást. 

Most pedig itt van Strache, aki orosz pénzen, a Népszabadságot Orbánnak megvásároló osztrák üzletember, bizonyos Pecina segítségével szerette volna megkaparintani a legolvasottabb osztrák bulvárlapot, némi állami megrendelés ellentételezéséért cserébe. Strache nyíltan beszélt arról, hogy a mintát Orbán Viktor rendszere mutatja számára. 

Orbán illiberális rendszerét sokszor láttatják úgy az európai demokráciákat féltő politikusok és elemzők, mint egy olyan szisztémát, amely agresszív vírusként fertőzi a kontinenst. Ami Strachéval történt, az olyan, mintha bepillanthattunk volna egy, a vírus terjedését demonstráló metszetre irányított mikroszkópba. 

Igen, így működik Orbán is és igen, így működik az orbáni átok. 

Ausztriának még van immunrendszere. 

És nekünk?

Pikó András (Klubrádió)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6214839518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása