CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elsötétítés

2019. június 12. 02:34 - csú

hadhazy_akos_680_ezer_alairassal_europai_ugyeszsegert.jpegGyors válaszcsapásba lendült a Fidesz az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló aláírások eredményhirdetése után, hiszen Rejtő nyomán tudhatják: az nevet utoljára, aki először üt. Ennek szellemében több gyomrost is megpróbáltak bevinni az akciónak, mondván: egyrészt ez tőről metszett bevándorláspárti politika (a két elem közötti összefüggést nem látjuk), illetve az akció a bevándorlás támogatásához gyűjtött aláírásokat (ezt meg nem értjük), másrészt a 680 ezer mégsem egymillió, amennyi támogató megszerzését eredetileg zászlajára tűzte a független Hadházy Ákos képviselő (képünkön).

Ez utóbbi kétségkívül igaz, de ha már a számoknál tartunk: ennél jóval kevesebb támogatóért is jó sok mandátumot osztanak egy valamire való választáson, és

a Fidesznek minden mozgósítással (trükkökkel, levélszavazatokkal, médiatúlsúllyal, egyebekkel) alig több mint két és félszer ennyi embert sikerült felállítania a fotelből május 26-án. A válaszcsapás ezekkel az ellenérvekkel leginkább vagdalkozáshoz hasonlít. De annak legalább első.

Azt azért megtudhattuk, hogy a Fideszt még 680 ezer aláírással sem lehet lekenyerezni. Megvesztegethetetlen, elszánt, kitartó, és mindenről ugyanaz jut az eszébe. Pedig, ha jól belegondolunk, nem lehet egyszerű feladat folyamatosan az emberek véleményére hivatkozni úgy, hogy közben az emberek véleményét nem vesszük figyelembe. Most elég sokan mondták ugyanazt. Összejött annyi ember, amennyi az ellenzéki oldalon régóta nem, ráadásul most nem valami ellen, ahogy általában szoktak, hanem valamiért.

Érdekes látni, hogy a kormánypárt úgy üti a kezdeményezést, hogy közben ők az utóbbi évek nemzeti konzultációin bármilyen kontroll nélkül mondtak be mindenféle számokat. Hol egymillió jött össze, hol másfél, és óriási botrány kerekedett abból, amikor az ökopárt egykori társelnöke (ugyancsak Hadházy) próbált utánajárni: a nemzeti konzultációknál miért nincs pontos nyilvántartás, és miért tűnnek olyan üreseknek a válaszleveleket rejtő dobozok.

„Az emberek átlátnak a szitán” – szól most a fideszes érv. És valóban. Ezt a közvélemény-kutatások is alátámasztják, csak pont a másik oldalról. A magyarok 58-60 százaléka támogatja az Európai Ügyészséghez csatlakozást, és még a fideszesek relatív többsége, bő 40 százaléka is ezen a véleményen van. Vagyis nem akarják, hogy a Fidesz ugyanúgy zsebre vágja a végső soron német (meg francia, svéd, belga, stb.) adófizetőktől érkező, és elvben a felzárkózást és versenyképességet javítani hivatott uniós pénzeket, ahogy eddig.

Most (is) zsebre megy a harc, és ilyenkor nem jó, ha sok szempár figyel. Kellemetlen, amikor az Európai Csalás Elleni Hivatal próbál rávilágítani, hogy ilyen nyíltan talán nem kellene ellopni a támogatásokat. Ha a mostani ügyészséges felvetés népszavazásra ment volna, a Fidesz már rég meghátrál, ahogy a boltzárnál vagy az olimpiánál tette. Így elég volt gyorsan ütni (migránsozni), és – megint Rejtő nyomán – legalább azt betartani, hogy „vasárnap ne lopj, ne csalj, ne verj meg senkit, mert hat nap mindenre elegendő”.

Markotay Csaba (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr414884350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása