CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Harminc éve fontos fordulóponthoz érkezett Magyarország

2019. június 16. 05:59 - csú

nagy_imre_es_az_ujratemetese.jpgNagy Imre, az 1956-os forradalom miniszterelnökének és mártírtársainak Gimes Miklósnak, Maléter Pálnak, Szilágyi Józsefnek és Losonczy Gézának újratemetése az egypártrendszerből  a demokráciába vezető magyar átmenet nagy jelentőségű,  szimbolikus eseménye volt.  Az ötvenhat utáni megtorlások áldozatául esett politikusok gyászszertartása százezrek néma demonstrációja az 1989-es rendszerváltás meghatározó eseménye, mérföldköve lett.

1989. június 16-án, harminc évvel ezelőtt komoly fordulópont következett be Magyarország életében:

nagy_imre_ujratemetes_3.PNG1989. június 16-án, reggel 7 óra után, a Műcsarnok előtt felállították Nagy Imre és négy társa szarkofágját, illetve egy hatodik koporsót, mely a forradalom többi halálos áldozatát jelképezte. Órák alatt kb. 300 000 megemlékező gyűlt össze a téren, akik koszorúkkal, virágokkal rótták le kegyeletüket, miközben a hangszórókon át ismert színművészek, Sinkovits Imre, Mensáros László az 1956 utáni megtorlások áldozatainak nevét sorolták fel.

Az ötórás Hősök terei megemlékezés után a 

gyászszertartás délután a rákoskeresztúri temetőben fejeződött be, ahol a különböző egyházak papjai és lelkészei megáldották a mártírok koporsóit, majd végső nyughelyükre helyezték azokat.

Nagy Imre és mártír társainak újratemetése után megkezdődött és gyors ütemben folytatódott az MSZMP egypárt rendszerének lebontása, mely a Magyar Köztársaság október 23-i kikiáltásával és az 1990-es szabad országgyűlési, majd pedig az önkormányzati választással zárult le.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7714896182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2019.06.16. 22:26:43

Ott voltam Nagy Imre és társai újratemetésén, sokat vártunk a rendszerváltástól! Aztán kiderült, nem volt rendszerváltás, még csak gengszterváltás sem, CSAK MÓDSZERVÁLTÁS! Az akkor hatalmon levők fiai, unokái ülnek a nyakunkon! Orbán Viktorral az élen!
süti beállítások módosítása