CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli ellenzéki pártok nyílt levele

2019. július 04. 05:56 - csú

osszefogas_egyuttmukodes_segites_szolidaritas_1.PNGKorábban internetes hírportálok tájékoztatása, Facebook-bejegyzések alapján már hírt adtunk arról a közleményről, amelyben több ellenzéki párt csepeli szervezete Bangóné Borbély Ildikó szocialista politikus valótlan állításaira reagált. A nyílt levelet az aláírók szerkesztőségünkhöz is eljuttatták, ezért azt most minden változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Szerkesztőség!

A csepeli MSZP június 25-én és június 27-én a Facebook oldalán közzétett egy-egy nyilatkozatot Takács Mónika polgármester-jelöltségből történő visszahívásáról. Jelen nyilatkozat aláírói szomorúan olvastuk ezen sorokat, hiszen Takács Mónika teljes támogatásunkat és bizalmunkat élvezte, nem számítottunk arra, hogy a mögötte felálló teljeskörű ellenzéki összefogást ilyen lépéssel bárki veszélybe sodorja.

Mivel az MSZP – a nyilvánosság előtt – kérdéseket intéz hozzánk a nyilatkozatában, fontosnak tartjuk, hogy válaszunkkal helyre tegyük a tévedéseket, valótlan állításokat. Emellett jelen nyilatkozat aláírói megkérik Bangóné Borbély Ildikót, és az MSZP csepeli szervezetét, hogy a jövőben olyan nyilatkozatokat adjanak ki, amelyek nem próbálják valótlan állításokkal a közvéleményt azok ellen hangolni, akikre állításuk szerint potenciális szövetségesükként tekintenek a Fidesszel szembeni harcban.

Az MSZP kérdései, és a helyi ellenzék válaszai:

1) “Ha Jobbik, az LMP, vagy a Momentum annyira támogatta Takács Mónika jelölését, akkor miért nem vállalták fel a jelölését hivatalosan is?”

A valóság: 

A Momentum hivatalosan is felvállalta Takács Mónika támogatását, amit április 6-án videóval rögzített sajtótájékoztatón tett meg, ez minden csepeli és országos sajtótermékben megjelent.

A témában megjelent beszámolók: 21 óra, Index.hu, Magyarhang.org

A csepeli Jobbik és az LMP folytatta a tárgyalásokat a bejelentés után, amelyeken a közös polgármesterjelölt is részt vett. Ahogy az MSZP szintén rámutat közleményében, e pártok képviselőivel ők maguk is egyeztettek, több közös akciót is végrehajtottunk.

2) Az MSZP további kérdései az egyéni képviselőjelölti helyekről:

“További kérdés a polgármesterjelölt személyén túl: miért mondták a 12 egyéni önkormányzati képviselőjelölt esetében, hogy várjunk még a megállapodással? Először az európai parlamenti voksolásra, majd a budapesti előválasztásra hivatkozva. Miért csak az MSZP-Párbeszéd szövetség, valamint a Demokratikus Koalíció akarta már az EP-választás előtt a pártok támogatottságával arányos megállapodást aláírni Csepelen? Ha a többieknek nem a saját politikai érdekük, a minél több pozíció biztosítása volt a fontosabb, akkor miért hátráltak ki a megállapodás mögül, és főleg: miért nem álltak Takács Mónika jelöltsége mögé?”

A valóság:

Nemcsak, hogy mindvégig támogatták jelen nyilatkozat aláírói Takács Mónika jelöltségét (amire most is készen állnak), de az egyéni körzetek felosztásáról az EP-választás előtti megállapodást kifejezetten sürgették, az MSZP azonban ezt visszautasította. 

Az egyéni körzetek felosztására mi is és a DK is készített egy javaslatot, amiből mind a kettőt elfogadhatónak tartottuk, a listás helyek felosztására pedig egy az országgyűlési és az EP választást azonos súllyal figyelembe vevő modellt készítettünk, hogy a megállapodás elvek alapján, az eredmények ismerete nélkül megszülethessen, ugyanakkor azokat figyelembe vegye. Amennyiben az MSZP beleegyezik, szívesen közzétesszük a javaslatainkról szóló e-maileket (amelyek tartalmazzák Takács Mónika támogatását is) ezen állítások igazolására.

3) Az MSZP kérdései Szabó Szabolcshoz:

“Végül, Szabó Szabolcshoz, Csepel országgyűlési képviselőjéhez is van egy kérdésünk: Dobák Istvánt 2014 tavaszán, Bangóné Borbély Ildikót pedig 2018 tavaszán hívta vissza az MSZP Csepelen, mindkétszer a Fidesz legyőzése érdekében. Kérdezzük: 2014 tavaszán, és aztán 2018 tavaszán miért nem volt Szabó Szabolcsnak azzal gondja, hogy az MSZP visszaléptette a jelöltjét a javára Csepelen?”

Válasz:

Sem Szabó Szabolcs, sem a nyilatkozat többi aláírója nem gondolja azt, hogy azzal lenne probléma, hogy az MSZP jelöltje visszalép egy esélyesebb jelölt javára (ahogy ezt az MSZP-n kívül jelen nyilatkozat aláírói közül Dukán András Ferenc és Tenk András is megtette egy éve Németh Szilárd legyőzése érdekében). A probléma azzal van, hogy egy mindenki támogatását élvező, esélyes jelölt az akarata ellenére, pusztán belső politikai okokból kerül visszahívásra. 

4) Az MSZP első közleményében szereplő állítás, ami nem bír kiemelt fontossággal, de fontosnak tartjuk helyreigazítani:

“Ennek érdekében a kerület ellenzéki pártjai közül elsőként kezdeményeztük, hogy a Fidesszel szemben álló erők - legyenek azok pártok vagy helyi civilek, üljenek egy asztalhoz, és pártállástól függetlenül, az esetleges korábbi sérelmeiket félretéve alakítsák ki a lehető legszélesebb, programalapú együttműködést itt, a főváros XXI. kerületében.”

A valóság: 

Tavaly ősszel az MSZP-P és a DK kereste meg a Momentumot a tárgyalások elkezdése végett. A Momentum a további tárgyalások feltételéül szabta a civilek, a Jobbik és az LMP bevonását, hogy valóban a lehető legszélesebb összefogás jöhessen létre Csepelen is. Az akkori polgármester-jelölt, Takács Mónika is üdvözölte ezt a hozzáállást és mindvégig erre biztatta az összes pártot.

Jelen nyilatkozat aláírói megkérik Bangóné Borbély Ildikót, és az MSZP csepeli szervezetét, hogy a jövőben olyan nyilatkozatokat adjanak ki, amelyek nem próbálják valótlan állításokkal a közvéleményt azok ellen hangolni, akikre állításuk szerint potenciális szövetségesükként tekintenek a Fidesszel szembeni harcban.

Bízunk benne, hogy sikerül olyan megoldást találni a kialakult helyzetre, ahol nem sérül a csepeliek érdeke, hogy egy olyan kerületben éljenek, ahol megbecsülik őket, és a városvezetés célja nem a megtévesztésük.

Aláírók:

Szabó Szabolcs (Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője)

Momentum Mozgalom csepeli elnöksége

Tóth Sándor (Dél-Pesti területi elnök, LMP)

Csárdi Antal (országgyűlési képviselő, LMP)

Tenk András (csepeli önkormányzati képviselő)

Pákozdi József (a Jobbik csepeli önkormányzati képviselője)

Klocsko Katalin (Jobbik, a csepeli önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság  tagja) 

Csendes Imre (önkormányzati képviselőjelölt)

Üdvözlettel:

-- 

Németh Gyöngyvér

Sajtó referens I Momentum Kommunikáció

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9514925008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása