CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nemzeti ostobaság

2019. augusztus 18. 03:33 - csú

kasler_miklos_2.PNGMagyarországon kívül nincs ország Európában, ahol egy ilyen érettségi-botrányt túlélne az oktatási miniszter. Kásler Miklóst azonban (képünkön) nem a képességeiért választották, nem felelős semmiért, nem dönt semmiről. A mi kormányzati struktúránkban amúgy is csak egyetlen hiba van: Orbán Viktor haragjának kivívása. A miniszterelnök pedig láthatóan nem haragszik azért, ha a beosztottjai derékba törik néhány diák életét.

A Fidesz kormányzásának kilencedik évében nevezhetjük nyugodtan jellegzetesen fideszes („nemzeti”) ostobaságnak: a különféle iskolatípusokból érkezett, ezért a természettudományi tantárgyakat eltérő óraszámban tanult diákoknak különbözeti vizsgát kellett volna tenniük a szóban forgó tantárgyakból az érettségi előtt, annak ellenére, hogy egyikből sem készültek érettségizni. Ennek

természetesen nincs semmi értelme, nem is tudtak róla (nemhogy ők, de a gimnázium sem), de létezik valahol egy ilyen buta előírás, és a nagy bürokráciacsökkentő hevületben eddig csupán a kormányhivatali ügyintézők létszámának lefaragására futotta, a fölösleges – vagy inkább káros – szabályok irtására még egy kicsit várni kell.

A hibát az államigazgatás követte el, egyrészt azzal, hogy érvényben tartotta az értelmetlen regulát, másrészt meg azzal, hogy akkor is ragaszkodott hozzá, amikor látta, hogy milyen bajt okoz – t.i. hiába tettek sikeres érettségit a különbözeti nélküli gimnazisták, nem kapnak bizonyítványt, idén nem tanulhatnak tovább –, és utólag sem korrigált. A ilyen esetekre szolgálna a miniszteri felelősség, meg az ahhoz igazított kiemelt fizetés: hogy legyen mit veszítenie annak, akinek joga és feladata lenne a hiba kijavítása. Nálunk ehelyett az iskolaigazgatót váltják le, és az iskolát meg a tanulókat büntetik meg. Ez itt Kelet-Európa: az állam fegyelmez, a vétlen alattvaló bűnhődik, a hibás rendszer pedig működik tovább.

Hargitai Miklós (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7515008156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása