CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Drága búcsú: Haverok bebetonozása zsíros állásokba, csepeli végkiárusítás

2019. szeptember 28. 05:59 - csú

penzcsap-777_2.pngMég a polgármester sem értette teljesen a javaslatot, az átadásra szánt ingatlanok jogi és egyéb viszonyait, ezért az aljegyző asszonyt kérte fel: próbálja megmagyarázni a polgármesteri javaslat lényegét. A magyarázkodás sikertelensége ellenére a döntés mégis megszületett: folyhat tovább a csepeli ingatlanok kiárusítása

Öt alkalommal módosította a szeptember 26-i, cikluszáró testületi ülés napirendjeit a polgármester. Az eredetileg tervezett 8 napirendből végül 32 lett. Az utolsó hat az ülés napján, röviddel az ülés kezdete előtt került fel az önkormányzat honlapjára, sürgősségi előterjesztésként. Borbélyék most sem vették komolyan a képviselő-testület ülését. Az utolsó pillanatban való előterjesztésekkel nem biztosítottak kellő felkészülési időt a javaslatok áttanulmányozására, jogilag, szakmailag megalapozott vélemények kialakítására. Például az északi terület kormány általi kisajátításának

újabb anyaga 39, az építési szabályzat módosítási javaslata 38 oldal volt, de a rövidebb javaslatok (a Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjének beszámolója prémiumfeladatainak végrehajtásáról) is több felkészülési időt igényeltek volna. 

Ilyen előterjesztések nem egyszer fordultak elő az elmúlt években. Az elfogadhatatlan gyakorlatért csak az ellenzéktől kapott kritikákat a polgármester, aki, bár szavakban maga is elfogadta, ezekkel azonban sosem törődött, nem változtatott semmit. Most sem, hiszen tudta, sajátjai, a gombnyomogató fideszesek szavazatai elegendőek javaslatai többségi elfogadásához.

Ennél súlyosabb, ahogy az öt önkormányzati gazdasági társaság vezetőit újra kinevezte vagy leváltotta a polgármester. Bár a javaslatok jogilag némiképp indokolhatók, mégsem szokás az önkormányzati választások előtti hetekben hosszabb távú, ötéves időszakra kinevezni gazdasági, intézményi vezetőket. Az ilyen, idő előtti döntések kizárólag az önkormányzati vezetés és a kinevezettek érdekeit szolgálják, hogy az új önkormányzati vezetés, váltási szándék esetén, csak milliós végkielégítések árán menthesse fel az illetőket. 

Valószínűleg a kapkodás eredményeként, az egyik gazdasági társaság élére csak egy középfokú végzettséggel rendelkező személyt sikerült összehozni, ami komoly vitát váltott ki. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgáltató Intézet és a Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Kft, vezetőit viszont lényeges indoklás nélkül kerültek felmentésre, leváltásra. Az utóbbi esetben arról is döntöttek, hogy kifizetik a leváltott vezető részére éves prémiumának adott időszakra vonatkozó részét. Lehet, hogy bánatpénznek szánták vagy ez volt a csendes váltás ára?

A sürgősségi előterjesztések netovábbja a 9. napirendben javasolt téma volt:

Javaslat a Kormány által tervezett Déli Városkapu Fejlesztési Program támogatásával összefüggő 241/2019. (IX.13.) Kt. számú határozat módosítására, valamint további ingatlanok kölcsönös átruházásának elhatározására

A polgármesteri javaslat a szeptember 13-i rendkívüli testületi ülésen már beterjesztett „Csepel északi területe egy része kormány általi ingyenes kisajátításának” folytatása volt. A 39 oldalas javaslatot fél órával az ülés kezdete előtt írta alá a jegyző, tehát csak percek maradhattak az előző ülésen már vitatott, az ellenzék által bírált előterjesztés áttekintésére, véleményezésére. Jellemző az előkészítés hatékonyságára, hogy még a polgármester sem értette teljesen a javaslatot, az átadásra szánt ingatlanok jogi és egyéb viszonyait, ezért az aljegyző asszonyt kérte fel: próbálja megmagyarázni a polgármesteri javaslat lényegét. A magyarázkodás sikertelensége ellenére a döntés mégis megszületett: folyhat tovább a csepeli ingatlanok kiárusítása.

Az elmúlt években többször is szóvá tettem a testületi ülések előkészítésének és lebonyolításának gondjait, nem egyszer szabálytalanságait. A szeptember 26-i testületi ülés alátámasztotta korábbi véleményemet: ez a vezetés mindig szükséges rossznak tartotta a képviselő-testületet, s kényelmes többségét kihasználva, a fideszes képviselők hallgatása mellett, hagyatta jóvá a számára fontos előterjesztéseket. Most is ez történt. Kb. 80 perc alatt mindenről döntöttek. A felelősség Borbély Lénárd polgármestert terheli. 

vox

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7315175040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2019.09.28. 08:48:31

Az építési szabályzat módosítása miről szól? Mert én kifogásoltam több helyen, hogy az az előző módosítás, miszerint csak 800 nm felett építhető két lakás egy telekre, 10 millióval legalább csökkentette sok családi ház illetve telek értékét! S majd a tulajdonosok tudják, hová szavazzanak! Milyen alapon tesznek különbséget a csepeli emberek között, a CSOK-osok (csókosok?) akár három lakást is építhettek egy telekre! Ezt is szóvá tettem annak idején Borbélynak és a főépítész asszonynak! Aztán átestek a ló túlsó oldalára, a főépítész asszonyt meg lecserélték egy főépítészre!

csepel.info/?p=70760
“Csepel építészeti öröksége”
Ha nem szakemberek csinálják, hanem politikusok, akkor nem Csepel építészeti öröksége lesz, hanem ökörsége!
Ha már az építészeti ökörségről beszélünk, akkor szót kell ejteni a CSOK bevezetésekor elrendelt öthónapos időszakról, amikor semmilyen szabályt nem kellett betartani az építőknek! Hogy gátlástalanul építhessenek nem a CSOK-osok, hanem a csókosok az összelopott pénzből bármekkora ingatlanokat, akár a szomszédok kárára is! Az önkormányzat építési osztályán a szomszéd építkezéssel kapcsolatban nekünk is azt mondták az ügyintézők, NEM VAGYUNK ÜGYFELEK, és így felvilágosítást sem adhatnak, mit épít a szomszéd! Holott a szomszédok hozzájárulását mindig ki kellett kérni, amióta csak építésszabályozás létezik! Amikor ezt számon kértem a polgármesteren, azzal reagált hogy a szabadrablás előtt érvényes szabályozást megszigorította! Akkor amikor a csókosok már felépítették a szomszédjogok megsértésével az ingatlanaikat! Elrendelte, 800 m felett építhető csak kettő lakás! Holott például a Hollandi úton a házak többsége ikerház! Az hogy a Széchenyi utcán van két ház, amelyikben van vagy 8 illetve 12 lakás, sértve a szomszédok érdekeit, nem indok arra, hogy az ikerház építést betiltsa! Vagy ahol a megengedett párkánymagasság olyan, két külön lakás épülhessen a földszinten, illetve az emeleten!
Ezzel a szabályozással legalább tízmillió forint értékcsökkenést okozott Borbély úr az ingatlanok tulajdonosainak! Ennyivel kevesebbet kapnak a régi házukért vagy telkükért, ha el akarják adni! Persze, ez nem számít, akkor se szavaznak máshová, mert 9 ezer forint rezsiutalvánnyal megvásárolták őket! Valóban megvásárolták? Majd meglátja kedves Lénárd október 13-án!

Tarjányi László 2019.09.29. 00:41:37

csepel.info/?p=71042
“Borbély Lénárd csepeli polgármester: Két-három éven belül a felújított csepeli HÉV-en lehet majd utazni”

Nagyapó, a 16 telek nem lehet forgalomképtelen törzsvagyon, az legfeljebb az utakra vonatkozhatna! Észak-Csepel szántóföld ma is! Nincs rá érvényes rendezési terv, így utak sincsenek kijelölve! A Magyar Állam meg vegye meg a neki szükséges területet szőröstől-bőröstől mint a FADESA, aztán úgy szabályozza ki magának az utakat meg a vízpartokat, ahogy akarja! Meg közlöm Önnel, az Ön elvtársai voltak benne az MSZP-vel együtt a Wallis-Észak-Csepel buliban, őket kérdezze az elkótyavetyélt területekről!
Már az Ön írása is hemzseg a valótlanságtól, ha meg az előterjesztésből idéz, akkor az előterjesztő hazudott! A Magyar Állam nem forgalomképtelen törzsvagyonba tartozó utakra akarja építeni a sport és szabadidő létesítményeket, hanem valóságosan beépíthető telkekre! Az előterjesztésben szereplő hazugság csak azért van leírva, hogy a csepeli képviselők meg merjék szavazni az előterjesztést! Ugyanis ha értéket adnak át 0 Forintért, az kimerítené egy majdani, hűtlen kezelésre irányuló büntető eljárás tényállását! Igen, Önre is, kedves uram!
süti beállítások módosítása