CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Becsapott,csalódott csepeli családok

2019. október 05. 05:37 - csú

krumpli_kislannyal_-777_1.PNGA polgármester a választási ígéreteinek jó részét maga sem gondolta komolyan, ami azért is sajnálatos, mert közben jelentősen csökkentette az átmeneti segélyezésre, a gyerekek szociális támogatására, az eseti pénzbeli gyermekvédelmi juttatásokra fordítható összegeket, emelte a lakbéreket

Borbély Lénárd polgármester öt évvel ezelőtti,  a családokkal, gyermekekkel kapcsolatos ígéreteit , azok teljesülését véleményezem. Ígéretei nagy részéből nem lett semmi. Lássuk:

 „9.) Folytatjuk a bölcsődés, óvodás és iskolás gyermekek támogatását. 2015-ben nem engedjük megemelni az étkezések térítési díját. A bölcsődékben és óvodákban továbbra sem kell a családoknak megvenni a tisztasági csomagot, azt az Önkormányzat fizeti.”

Borbély Lénárd becsapta választóit. Igaz, 2015-től nem emelte az étkezési térítési díjat, azonban 2016-tól már megengedte(!) az emelést. Az emelést tartalmazó rendeletek a csepel.hu-n elérthetők. Érdemes megnézni, a fideszesek hatalomra kerülése előtti és a jelenleg fizetendő étkezési térítési díjak közötti különbségeket:

A számok bizonyítják:

a polgármester választási ígéretét maga sem gondolta komolyan, ami azért is sajnálatos, mert közben jelentősen csökkentette az átmeneti segélyezésre, a gyerekek szociális támogatására, az eseti pénzbeli gyermekvédelmi juttatásokra fordítható összegeket, emelte a lakbéreket. Egyre nehezebb tehát Csepelen a gyerekes családok megélhetése.

 „10.) Tanévkezdési támogatást adunk minden rászoruló családnak. Az iskolakezdés nem jelenthet terhet a szülőknek, ezért minden ősszel anyagilag is támogatni fogjuk mindazokat a rászoruló családokat, ahol iskolás korú gyermek él.” 

A tanévkezdési támogatás hosszú évek óta működik Csepelen. Például a 2010/2011-es tanévben közel 2400 rászoruló általános iskolás és középiskolás tanuló részesült térítésmentes tankönyvellátásban, melyhez az állami támogatás mértéke 10.000.-Ft/fő volt. Ezen felül központi és önkormányzati támogatásként, több mint 12 millió forintot biztosított az önkormányzat az ingyenesség biztosítására, illetve a rászorulók támogatására, továbbá gondoskodott 3000 gyermek tejjel és kiflivel való napi ellátásáról.  

Pár évvel ezelőtt az iskolák teljesen állami irányítás alá kerültek, így például a tankönyvtámogatás biztosítása is. A szeptembertől kezdődő tanévben az 1-9 évfolyam valamennyi tanulója térítésmentesen kapja a tankönyveket. A csepeli önkormányzat ezért a kerület tanévkezdési támogatást az általános iskolai tanulmányait kezdő csepeli gyerekek 15.000 Ft/fős megsegítésére, illetve a csökkenő gyermekvédelmi juttatások rendszerének fenntartására szűkítette. Ez utóbbi is elmarad a 2010 előtti juttatási rendszertől. Pl.: 2019-ben az eseti pénzbeli gyermekvédelmi támogatás nagysága ~ 20 mFt, ami ~ 26 %-a a 2010. évi összegnek.

 „11.) Felújítjuk a kerületi iskolákat, óvodákat és bölcsődéket. Iskolafelújítási programot indítunk a Kormánnyal közösen és megújítjuk a kerület bölcsődéit és óvodáit is.” 

Borbély úr nemrégiben elindította a „3. csepeli konzultációt”, álkérdésekkel, szakmailag elfogadhatatlan színvonalon. Ennek 4. pontjában, „Bölcsődék, óvodák, iskolák felújítása” címszó alatt az ígéri, hogy 2019-ig az összes csepeli fenntartású gyermekintézmény, bölcsődék, óvodák felújítását befejezi, s nem vár a tankerületre, hanem az önkormányzat „saját maga megkezdi a csepeli iskolák felújítását.” 

Az iskolák felújítása kapcsán pedig 2014-ben azt ígérte, „iskolafelújítási programot indítunk a Kormánnyal közösen”, most meg a konzultációs kérdésekből kiderült, hogy a programból nem lett semmi, és a kormány nélkül is el akarják kezdeni. Nem várnak tovább. Hajrá. Eddig sem kellett volna várni, hiszen az iskolai ingatlanok a kerületi vagyon részét képezik. 

vox 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6115193314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása