CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Múltidéző: Mától három hétig újra szól az 1956-os Szabad Európa Rádió

2019. október 19. 04:24 - csú

szabad_europa_radio_musorainak_hallgatasa_1956.jpgBár majd csak szerdán lesznek az 1956-os október 23-i megemlékezések, de ma délutántól kezdve  november 12. hajnaláig online  időgépként 1956-ból veheti és hallgathatja a Szabad Európa Rádió műsorát.

Az annak idején rövidhullámon külföldi adókon keresztül közvetített adás most online lesz hallható napi 24 órában, minden műsor pontosan akkor, amikor – 63 évvel ezelőtt – elhangzott. A felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történeti Interjúk Tára digitalizálta, műsoronként állította helyre, és tette közkinccsé a www.magyaroktober.hu honlapon, majd az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) restaurálta és állította vissza az eredeti adásmenetet.

Az “ismétlés” kiterjed a forradalom előtti négy napra is. Ez az egyetlen fennmaradt adásfolyam-felvétel, mely az 1950-es évek “hétköznapi” műsorait megőrizte. Az október 19-21-i műsorokat a nagyközönség most először hallhatja. A műsorok között a politikai adásokon túl hangjáték, zenei összeállítás és még vetélkedő is szerepel.

A Szabad Európa magyar adásának 1956-os műsorait az átjátszóállomásokon rögzítették és fennmaradásuk annak köszönhető, hogy

a német kormány a forradalom után vizsgálatot indított a Szabad Európa forradalomban betöltött szerepéről és ehhez bekérették a folyamatosan rögzített adásfelvételeket.

szabad_europa_radio_1.PNGA vizsgálat lezárulta után egy pincében maradtak évtizedekig, míg a lappangó, 60 szalagból álló anyagot a 90-es években felfedezték, átjátszották kazettára, majd digitalizálták. Az Első Pesti Egyetemi Rádió “SZER56” hangemlékezeti projektje keretében ezeket a kalandos sorsú hangfelvételeket hallhatjuk – ki először, ki másodszor.

Az “élő” adás az eper.elte.hu honlapról lesz elérhető október 19 és november 12 között.

Audio stream: http://radio.elte.hu:8000/szer56
Youtube stream: https://www.youtube.com/watch?v=cxR2Axc3q4s

Forrás: eper.elte.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8415232862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása