CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ötven éve: kenyérgyárat Csepelre, hévet a föld alá, kórházat Dél-Pestre

2019. november 24. 03:45 - csú

csepeli_kenyergyar.PNG1969. novemberében ez volt az építés egyik indoka: "Az új kenyérgyár felépülésével megoldódik a csepeliek régi gondja. Sokszor előfordult, hogy friss kenyérért be kellett utazniuk a város szívébe..."

Öt évtizeddel ezelőtt, 1969. novemberében Országos hír volt, hogy narancs érkezett a boltokba, meggyorsult a főváros neonosítása, bemutatták a Fahrenheit 451 című legendás filmet, megemlékeztek a Margit-híd németek általi felrobbantásának 25. évfordulójáról  és:

Kenyérgyár épül Csepelen. Ülést tartott szerdán a fővárosi tanács végrehajtó bizottsága. Meghallgatta és jóváhagyta az Országos Rendező Iroda budapesti tevékenységéről szóló beszámolót, amely szerint, az ORI műsorain évente mintegy 200 ezren vesznek részt. (...) Bejelentették, hogy a kereskedelmi főosztály előterjesztésére a főváros vezetői elfogadták a budapesti élelmiszer nagyáruház felépítésének tervét. Az áruház a Baross téren épül majd fel. Az ipari főosztály előterjesztésére megtárgyalták és jóváhagyták a csepeli kenyérgyár beruházási programját is. Az új kenyérgyár felépülésével megoldódik a csepeliek régi gondja. Sokszor előfordult, hogy friss kenyérért be kellett utazniuk a város szívébe. (Magyar Nemzet)

A Magyar Nemzet írt arról is, hogy a Pesterzsébeten felépülő Dél-pesti Kórház 922 ágyas lesz, közölték a XX. kerületi tanács vb szerdai ülésén. A félmilliárd forint költséggel épülő egészségügyi intézmény a Köves út, a Vasút sor és a

Sós árok által határolt, több mint 100 holdnyi területen kap helyet. A kórházban összesen tizenegy osztályt rendeznek be.

Ugyancsak a Magyar Nemzet közölte 1969 novemberében (!), hogy szükség lesz majd a külvárosi HÉV vonalak föld alatti vonalvezetésére, mert megkezdődött Budapest belső decentralizálása - Új városközpontokat alakítanak ki a peremkerületekben. Mint írták: "már most gondolni kell arra, hogy ezeket a városrész-központokat is tehermentesítsük valahogyan. Ennek érdekében készítik el egyes kerületek fejlesztési terveit, a kerületi városközpontok kialakítására.... Megnehezíti az előttünk álló feladat megoldását a forgalom rendezése. A tervek szerint a HÉV-vonalát  a föld alá bújtatják, s a helyiérdekű vasút a városközponthoz már mint földalatti érkezik. A megoldásról még vitatkoznak az illetékesek és szükség van egyes műszaki vizsgálatok elvégzésére is...(Még egyszer az időpont: 1969. november)

A felvonulási téren levő Lenin-szobor régi, fényét és színét vesztett márványburkolatát lebontják, s Svédországból hozott rubin színű vörös gránittal cserélik fel, amely jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak. A tervek szerint április 4-re ismét helyére kerül a szobor. (Magyar Nemzet)

Új luxusszálló épül a Duna-parton és a Margitszigeten. Budapest idegenforgalmának új létesítménye, a Duna-Intercontinental Szálló építkezése közeledik a befejezéshez. A munkálatok vezetői és dolgozói mindent elkövetnek, hogy az eredeti határidőt betartva ez év Szilveszter napján megnyithassa kapuit az ország új reprezentatív nemzetközi szállodája. A szállodanyitást megelőző hetekben a budapesti érdekeltség vezető képviselői megbeszélést folytattak az amerikai szálloda tröszt vezetőivel.

Mérleg Budapest 1969-es beruházásairól. A fővárosi tanács kimutatása szerint háromezer-kétszáz budapesti család költözött új otthonba a harmadik negyedév végéig. Kapcsolódó létesítményként a harmadik negyedév végéig elkészült 48 tanterem, a XI. kerületi Török Ignác utcában és a Karolina úton egy-egy 100 személyes óvoda. Idei kezdéssel 82 iskolai tanterem, 575 óvodai és 360 bölcsődei hely létesítése szerepel a beruházási programban. A főváros ellátatlan területein erre az évre 22 - összesen 5700 négyzetméter alapterületű - új létesítményt terveztek. A többi között elkészült a XVI. kerületi Arany János utcában levő kis ABC Áruház; a XIII. kerületi Mautner Sándor utca 150-152. szám alatti üzletház, a XVI. kerületi Máramaros utcai üzlet megnyitása pedig a negyedik negyedévben várható. Az egészségügyi beruházások sorában jelentős a János-kórház ortopédiai osztályának korszerűsítése. A Gyáli úti és a Bajcsy-Zsilinszky kórház 124 ágyas pavilonjainak építése tervszerűen halad, s megkezdték a Tétényi úti kórház 248 ágyas pavilonjának munkálatait is. (Magyar Nemzet)

Forrás: Fővárosi blog

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8115321858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása