CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Karácsony Gergely öt feltétele az atlétikai VB-stadion megépítéséhez

2019. november 26. 05:34 - csú

baranyi_krisztina_es_karacsony_gergely_mti-foto.PNGA stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsport-beruházások lennének.

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a IX. kerület (Ferencváros) polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy milyen feltételekkel támogatnák a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot és az ahhoz szükséges stadion felépítését. Karácsony öt pont teljesítését várja a kormánytól. A fővárosi közgyűlés szerdán dönt az ügyben. 

Karácsony arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy kampányában tett vállalásainak eleget kell tennie, ezért azokat is képviseli, akik Budapesten több zöldterületet és jobb egészségügyi ellátást szeretnének. A főpolgármester viszont azt is szeretné, hogy mindenki győztese legyen az atlétikai vb-ről folyó vitának. Ő akkor tud hozzájárulni a vb-hez, ha a követező öt pontot teljesíti a kormány.

1.) Az elkövetkező öt évben a kormány költsön ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg és szakellátásra. Karácsony szerint budapestiek életének ezreit lehetne megmenteni, ha elég képalkotó berendezés állna rendelkezésre az egészségügyi intézményekben.

 

2.) A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsport-beruházások lennének.

 

3.) „Olyan beruházást szeretnénk látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja."

 

4.) Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.

 

5.) A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

Karácsony arra kéri a kormányt, hogy fogadják el ezeket a szempontokat. A főpolgármester azt kéri, hogy minderről még idén szülessen kormányhatároztat. Szeretné, ha a Budapesti Közfejlesztési Tanács

minél előbb összeülne, hogy megtárgyalhassák a részleteket.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy helyi népszavazást is jó lett volna kiírni az ügyben, de mivel szorítja őket az idő, erre nem volt lehetőségük. Abban bízik, hogy a választási kampányban világosan beszélt arról, hogy mik számára a prioritások, így kellő felhatalmazást kapott.

Sebastian Coe, a Nemetközi Atlétikai Szövetség elnökeegy közleményben gyors döntést kért Budapesttől. Karácsony azt mondta, hogy tájékoztatni fogja Coe-t, és néhány hét türelmet kér még tőle, de a fővárosi közgyűlés szerdán már dönteni fog az ügyben. A javaslattervezet szövegét Karácsony a kormánynak is elküldi.

Az Index kérdésre, miszerint ha a fővárosi közgyűlés elfogadja a javaslatcsomagot, akkor ahhoz az utolsó betűig ragaszkodni kell, vagy el lehet-e menni esetleges kompromisszum irányába, Karácsony a következőt válaszolta: „Minden döntés, ami a partneri viszony kialakítását feltételezi, nagyfokú rugalmasságot is tartalmaz, ezt így tartja helyesnek a főváros vezetése. Egyelőre semmilyen visszajelzés nem érkezett a kormánytól, ami alapján azt kéne gondolni, hogy elfogadhatatlan ez a javaslat. Ha bármilyen szakmai részletkérdésben vita lesz, akkor áll elébe a főváros, mert szeretne megállapodni."

A sajtótájékoztatón Baranyi Krisztina azt mondta, hogy Ferencvárosnak nem igazi érdeke, hogy újabb sportlétesítmény épüljön, hiszen a területén van a Groupama Aréna, és ott fog felépülni egy húszezer fős csarnok is. A IX. kerületi polgármester azt várná el, hogy az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó beruházások a budapestiek érdekét szolgálja. Olyan rendezvényközpontot akar, ami nemcsak sportcélokat szolgál.

Szeretné, ha a Ferencvárosi Déli Zöldpartot (ő ennek látná szívesen a vb-helyszínt) más fejlesztésekkel is összekapcsolnák. A Nagyvásártelep műemlékvédelmét, a diákváros építését említette. Utóbbival szerinte a lakhatási válságon is enyhíteni lehetne. Megvizsgálná annak a lehetőségét is, hogy az Országos Széchényi Könyvtár valamelyik rozsdaövezetben épülhetne meg. Baranyi azt mondta, hogy ők nemcsak CT-t és MR-t kérnének, hanem ezek köré egy szakrendelőt is, mert most két ember nem fér el egymás mellett a folyosón. A polgármester azt is fontosnak tartaná, hogy a sok szennyvízterhelést kapott Ráckevei (Soroksári) Dunát kikotorják. Erre korábban 9 milliárdot kapott az állam, de valahogy eltűnt a pénz, mondta.

A kormány nevében Hollik István kormányszóvivő reagált az Atv.hu-nak Karácsony bejelentésére. „A kormány továbbra is várja a ferencvárosi önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés hivatalos döntését az ügyben.”

Budapest 2018 decemberében nyerte meg a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát. A pályázatban szerepelt egy a Duna-part mellett, Ferencváros déli részén illetve Észak-Csepelen felépítendő atlétikai központ is. A vb-re egy 40 ezres, visszabontás után 13 ezer fős stadiont terveztek.

Az októberi önkormányzati választások előtt Karácsony Gergely „stadion stoppal" is kampányolt, majd Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta, hogy a kormány semmit sem akar ráerőltetni a budapestiekre. Mindeközben a Kúria is helyt adott egy olyan népszavazási kérdésnek, amivel jelentősen késleltetni lehet a területen az építkezést.

A vb mellett így hirtelen sok kérdőjel lett, de a rendezése mellett sok szervezet kiállt, míg Baranyai Krisztina feleslegesnek tartotta, hogy csak egy világverseny miatt épüljön stadion. A projektet csak úgy tudja támogatni, ha számos közcélú beruházás is megvalósul a területen, a stadion pedig tömegsportközponttá válik utóbb. Egy múlt pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, egy orvosi szakrendelő és a diákváros programban négyezer férőhelyes kollégium felépítését is kérte a támogatásért cserébe.

Karácsony korábban részt vett egy kormányülésen, ahol azt ígérte, a november végi fővárosi közgyűlésen közlik, támogatják vagy sem a világbajnokságot.

Forrás: TENCZER GÁBOR - BAKRÓ-NAGY FERENC és Szalai Anna (Index, mfor, MTI)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5915324696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása