CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Örsi napló a hatvanas évek elejéről: a Hattyúból Vosztok lett

2019. december 01. 03:33 - csú

vosztok_ors_naplo_reszlet_avatas.PNGEgy 60-as évekbeli úttörőnaplót fellapozva mutatjuk meg, mit jelent, hogy az érzéseknek is van története. A történelem és az érzelmek találkozását  egy pszichológus szemszögéből mutatjuk be, mégpedig azért, mert érdekes módon a vizsgálódásának tárgya önmaga - saját gyerekkori énje.

A 37 éve Svédországban élő történész és klinikai pszichológus, Botond Ágnes mikrotörténeti ujjgyakorlatában saját őrsi naplóját elemzi. Nyolcvannégy őrsgyűlést, tizenegy rajgyűlést, egy nyári tábort és egy úttörőavatást dokumentált 1960 és 1962 között a hatodik kerületi Vörösmarty utcai Általános Iskola 29. számú Hattyú (később Vosztok) őrsének naplója. Ez a Magyar Úttörők Szövetségének „Tizenöt év a mozgalom útjain” elnevezésű országos versenyére készült, és az ötödikesekből álló őrs vezetőjévé kijelölt, akkoriban hetedik osztályos Botond Ágnes vezette.

vosztok_ors_naplo_reszlet.PNGA pszichológus a szöveg 89, érzelmet kifejező szavát vizsgálva fejtegeti a hatvanas évek Magyarországának érzelemtörténetét. Az őrsi naplóban röpködnek az olyan kötelező, közhelyes kifejezések, mint az „örömmel”, „büszkén”, de a brutális Lumumba-gyilkosság említésekor az empátia is megjelenik. Talán a volt kongói miniszterelnök velük egyidős árvái miatt érintette meg őket az esemény, újságból kivágott fotóikat beragasztották az albumba. A háborúban és ’56-ban szülő nélkül maradt gyerekekről ők is tudtak, bár az őrstagoknak élt a papájuk-mamájuk.

Több helyen is olvashatók olyan helyzetek

semleges hangvételű leírásai, amelyek teljesen elképzelhetetlenek erős érzelmi reakció nélkül, például amikor egyik pajtás három hónapos betegség után először jött gyűlésre. Botond ezeket „a sorok közötti ’csönd’ érzelmeinek” hívja.

 

És ott van a fegyelmezetlen vagy bizonyos formális elvárásoknak nem megfelelő őrsi tagok jól dokumentált, megalázó nyilvános fenyítése és megszégyenítése. „A többieket Ági jól megszidta”, „Ida volt a legrosszabb”, „SZ.M. nagyon rossz volt és Ági megígérte neki, hogy ha megint ilyen rossz lesz, nem lehet úttörő”– áll a naplóban. Tekintélyelvű fegyelmezési stílusával automatikusan utánozta a hivatalos pártállami elvárásoknak megfelelni akaró tanárait. „Minden kor létrehozza a saját érzelmi repertoárját”– összegzi.

Azonban valami még a sorok között sem olvasható. Botond Ágnes a napló elemzése közben bukkant egy olyan eset emlékére, amely nem szerepel a naplóban, bár elmaradt miatta egy rajgyűlés. Egy osztálytársnőjével rajriadót szerveztek, vagyis az összes pajtásukhoz be kellett csöngetniük, hogy értesítsék őket. Egyiküknél az idős társbérlő néni nyitott ajtót az Eötvös utcában, és ráordított Botond osztálytársnőjére: „Veszed le a kilincsemről a koszos mancsodat, te büdös zsidó?” A két lány szó nélkül elfutott. A lány szülei feljelentették a nénit, akit a rendőrség egy rövid ejnye-bejnye után hazaengedett. Ekkor derült fény Botond zsidó származására („Ágikám, te félzsidó vagy, de szerencsére nemigen látszik rajtad”).

Ez volt élete első személyes antiszemita élménye, az ijedtség, döbbenet és érthetetlenség érzései életre szóló nyomot hagytak benne. Rendőrségi feljelentés is volt, így értenie kellett, hogy ami történt, hivatalosan elítélendő. A hatvanas évek kádári Magyarországán valamiért mégsem érezte illendőnek vagy legitimnek, hogy beszámoljon a történtekről, akárcsak a történtek miatt meghiúsuló rajgyűlésről.

Az érzelmek története című tanulmánygyűjteményben szóba kerül még például a magyar gyalázkodások története, egy ferences szerzetes ördögűző levelei, egy családi öngyilkosság a második világháborús Budapest ostromakor, Csehszlovákia ’68-as megszállásának érzelmi nyomai az ügynökjelentésekben, de írnak benne Csáth Géza képzeletének kegyetlen játékairól és Szendrey Júlia életértelmet adó szenvedélyéről is.

KISS ESZTER (INDEX.HU)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1015332112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása