CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen csak látják, érzékelik, Józsefvárosban már bizonyíték is van

2019. december 27. 05:34 - csú

fidesz-narancs_szajtomesre_11.PNGAz lenne aggályos egy demokráciában, ha a levelezés titokban maradna. Ez következik a törvényekből, az alkotmányos elvekből és a hazai és nemzetközi bírósági gyakorlatból is.

Vizsgálatot indított a VIII. kerületi önkormányzatnál megvalósult adatkezelések miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – jelentette be Péterfalvi Attila.

A hatósághoz több bejelentés is érkezett, mert Pikó András józsefvárosi polgármester egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozta a Józsefváros Újság volt főszerkesztője és más önkormányzati tisztségviselők korábbi hivatalos e-mailjeinek tartalmát.

Ahogy megírtuk, Pikó András sajtótájékoztatóján több olyan hivatali e-mailt is bemutatott, amely állítása szerint bizonyítja, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az utolsó részletekig beleszólt a VIII. kerületi lap tartalmába.

  1. Tóth Balázs, a Helsinki Bizottság jogászaaz Átlátszón megjelent írása szerintPikó jogszerűen hozta nyilvánosságra a hivatali emaileket.

Ugyanis az információs önrendelkezési jogról és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint közérdekből nyilvános adat a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személy neve, feladatköre, munkaköre, vezetői megbízása, a közfeladat ellátásával összefüggő egyéb személyes adata. Tehát törvény rendelkezik úgy, hogy egyes személyes adatok a nyilvánosságra tartoznak. A Pikó András által közzétett levelezésekre olyan személyek között került sor, akik közfeladatot látnak el, és az emailek tárgya is a közfeladattal volt kapcsolatos.

Ráadásul az általános alkotmányos elv az, hogy ha a személyes adat kezelése nem öncélú, nem megalázó, és a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődére számot tartó tájékoztatásnak minősül, akkor az jogszerű.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlata is ugyanezt az elvi alapot követi, vagyis azt, hogy a demokratikus államokban a közügyekkel kapcsolatos vitákhoz fűződő érdek sokszor fontosabb, mint a magánszféra védelme.

Elég nagy baj lenne egy demokráciában, ha hivatalos személyeknek és közpénzből fenntartott újságok alkalmazottainak az újság tartalmával kapcsolatos levelezése nem közügy, hanem védett magántitok lenne - zárja érvelését M. Tóth.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3715366844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása