CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elhunyt Imre Erzsébet csepeli újságíró, Csepel díszpolgára

2020. január 14. 05:55 - csú

gyasz-gyertyaval_2.PNGA gyászoló család tájékoztatása szerint Imre Erzsébet, az egykori Csepel újság volt munkatársa, Csepel díszpolgára életének 82. évében január 3-án elhunyt. Temetése 2020. január 17-én, pénteken 14 óra 15 perckor lesz a Csepeli temetőben

Imre Erzsébet ezer szállal kötődött Csepelhez. Mint oly sokan, pályája elején ő is a gyárban dolgozott, és a munka mellett tanult, így szerzett diplomát az ELTE Bölcsészettudományi  Karán.  A Csepel Vas- és Fémművek Szerszámgépgyárából érkezett a Csepel újsághoz. Ott évtizedeken át tudósított a munkások, technikusok, mérnökök, az alkotó emberek életéről. Több százan voltak és lehetnek még most is közöttünk olyanok, akiknek nevét, gondolatait Erzsike, az Imre Erzsike - mert így ismerték a legtöbben - örökítette meg. Később mások is felismerték semmihez sem hasonlítható munkabírását, pontosságát, és így lett a Hírlapkiadó Vállalat Központi Sajtószolgálatának munkatársa.

A rendszerváltás után 1995-ben újraindult Csepel újság ismét számíthatott cikkeire, és ő fáradhatatlanul adott hangot a munkahelyüket elvesztő, csepelieknek és  az ismét talpra álló, magukra talált munkásembereknek. Bölcsészként avatott tollal írt Csepel történelméről, az innen indult művészekről, a magyar irodalmi örökségről, emlékeztetett helyi, valamint országos történelmi jelentőségű eseményekre, személyekre, és bírálta a hétköznapok fonákságát.

Pályája során

íróként és szerkesztőként is részt vett a ma már ritkaságnak és legendásnak számító kötetek kiadásában mint amilyen például a Csepel szikrái, a Csordulj idő és a Vastükör volt. Neve az akkori kortárs magyar irodalom legjobbjainak a neve mellett szerepelt. Mindeközben értő gonddal formálta a pályakezdő, fiatal újságírók szakmai fejlődését. Igen sokan a tőle kapott útravalóval indulhattak az újságíró pálya kisebb, nagyobb csúcsai felé, a rangos szerkesztőségekbe. A legnagyobb rangnak Erzsike a csepeliek szeretetét tartotta, és ő ezt naponta érzékelhette, hiszen a Csepel újság szerkesztősége nem éteri magasságokban, hanem az üzemek közvetlen szomszédságában volt. Tudása, humánuma, munkája óriási tekintélyt adott neki.

Amikor 1999-ben Csepel díszpolgárává választották, Tóth Mihály polgármester Imre Erzsikéről többek között azt mondta, hogy abból a generációból való, amelyiknek több évtizeden át cikkeit, tudósításait csak a tények, az igazság, a jobbítás szándéka formálta. Nagy tudású, precíz krónikása Csepel  történelmének, mindig szívesen és értően foglalkozott a fiatal újságírókkal, pályakezdőkkel. A polgármester Imre Erzsikéről szólva még hozzátette:

"Az igazság iránti elkötelezettsége, munkássága követendő példa mindenki számára."

Mi ezzel a gondolattal búcsúzunk.

Imre Erzsébet temetése 2020. január 17-én 14 óra 15 perckor lesz a Csepeli temetőben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4515407216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása