CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rendkívüli állapot van?

2020. február 24. 03:25 - csú

magyar_termeszettudomanyi_muzeum_-2020-02_koltoztetes_elott.jpgA kormány kitúrná a helyéről még a csontvázat is. Kell a hely a Horthy-kor levitézlett ludovikás relikviáinak.  Korábban legfeljebb háborús szituációkban vagy egyéb fenyegető katasztrófák idején merültek fel ilyesfajta gyorsított, titkosított és körvonalazatlan jövőre hivatkozó megoldások

A Magyar Természettudományi Múzeum kiköltöztetéséről szóló kormányhatározatból, illetve az ehhez kapcsolódó minisztériumi magyarázatokból arra lehetett következtetni, hogy Magyarországon az állapotok rendkívüliek.

Csakis valamilyen kivételes helyzet indokolhatja ugyanis, hogy az egyik legbonyolultabban csomagolható és mozdítható anyaggal rendelkező múzeumnak titkos döntésre hivatkozva rövid időn belül kiürítve kelljen átadnia a néhány évvel ezelőtt számára kialakított épületét, s hogy mindezek után egy másik városba evakuálva csupán

tíz év múlva kapjon majd végleges elhelyezést.

Korábban hazánkban vagy a világ más pontjain legfeljebb háborús szituációkban vagy egyéb fenyegető katasztrófák idején merültek fel ilyesfajta gyorsított, titkosított és körvonalazatlan jövőre hivatkozó megoldások. Hasonlóan példa nélkülinek nevezhető a budapesti múzeumok jelenlegi nyilvános hozzáférhetősége is, hiszen évtizedeken át aligha lehetett volna elképzelni olyan indokolható állapotot, amelyben az Iparművészeti, a Közlekedési és a Néprajzi Múzeum egyszerre marad tartósan zárva (és a közelmúltban még a Szépművészeti is a listához tartozott).

Még kivételesebb, hogy a tervek alapján úgy tűnt, a közeljövőben hasonló helyzetbe kerülhet a Magyar Természettudományi Múzeum mellett akár a Magyar Nemzeti Galéria is. Rendkívülinek nevezhető ez az állapot azért is, mert soha korábban nem fordult elő, hogy egyszerre ennyi budapesti múzeum áthelyezését, átépítését, bővítését vették volna tervbe.

Mélyi József (es.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4915488738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása