CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nyílt, őszinte tájékoztatást Csepelen a koronavírus miatti helyzetről!

2020. március 18. 05:55 - csú

csepeli_korhaz_-2020.jpgCsak a csepeliek meg ne tudják?

- Van-e Csepelen koronavírussal fertőzött beteg, és ha van, akkor közülük hányan vannak kórházban, illetve karanténban?

- Elegendő szakorvos, háziorvos van a kerületben, tudják-e pótolni a 65 év feletti orvosokat?

- Miért nem válaszolnak, miért tagadják meg a választ a csepeli városvezetők a  közérdekű csepeli kérdésekre?

Örömmel és meglepődve olvastam Horváth Gyulának, a csepeli önkormányzat ellenzéki (DK-s) képviselőjének fb oldalán, hogy Borbély Lénárd csepeli polgármester hétfő délután találkozott a képviselő-testületben mandátummal rendelkező pártok frakcióvezetőivel. Tíz év óta ilyen vagy hasonló találkozóra nem tudok példát mondani. A kis írásból megtudtam: Borbély úr tájékoztatást adott a „koronavírus járvány következtében kialakult csepeli egészségügyi helyzetről”, valamint a „törvényből adódó megtett, és várható intézkedéseiről”. A szerző megírta azt is, hogy a „járvány megfékezése érdekében támogatásukról biztosították a polgármestert feladatainak ellátásában”, ugyanakkor kérték, hogy csak olyan kérdésekben döntsön személyesen, „amelyek a helyzet kezeléséhez elengedhetetlenül szükségesek”. A többi kérdésben kérték, hogy „várja meg, amíg a járvány elül, és a testület és a bizottságok újra folytathatják munkájukat.” https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2831934693557318&set=a.1153293944754743&type=3&theater 

A DK-s képviselő szűkszavú beszámolója után egy részletes, HIVATALOS összefoglalót kerestem. Először megnéztem a csepel.hu-t, az önkormányzat hivatalos honlapját, majd a polgármester nem hivatalos facebook oldalát (ugyanis ő szereti saját fb oldalán közölni a hivatalos önkormányzati határozatokat vagy fontosabb polgármesteri döntéseit), talán többet megtudok a találkozóról. Nem volt szerencsém. Egyiken sem jelent meg egy árva sor sem a

megbeszélésről. Biztos nem értek rá az urak. A rengeteg intézkedés miatt nem volt lehetőségük a csepeliek tájékoztatására – mondtam magamnak. Dolgozniuk kellett. Felelősen, hiszen egy kerület, pontosabban Csepel hetvenezer lakosának a sorsa lett a kezükbe helyezve. Ráér az a tájékoztatás. 

Nem kérem, nem ér rá a tájékoztatás! Különösen ebben a helyzetben, amikor az emberek egészségéről, életéről van szó. Mivel a fentiekben idézett írás számtalan kérdést vetett fel, és a hivatalos csepeli orgánum sőt a polgármester fb oldala simán elhallgatta a találkozót, kénytelen vagyok e fórumon feltenni néhány kérdést az önkormányzat vezetőinek címezve: 

> miért nem adott tájékoztatást a csepel.hu a tárgyalásról?

> Melyek voltak a polgármesteri tájékoztató fontosabb elemei, a kerület egészét érintő témái?

> Milyen a kerületi egészségügyi intézményhálózat helyzete, biztosított-e a járvány megfékezésében fontos szerepük személyi, technikai és anyagi feltételrendszere? Ha nem, mit kíván tenni a vezetés a helyzet javítása érdekében?

> Elegendő szakorvos, háziorvos van-e a kerületben, tudják pótolni a 65 év feletti orvosokat?

> Van-e a kerületben koronavírussal fertőzött beteg, hányan vannak kórházban, illetve karanténban?

 > Melyek azok a „megtett és várható intézkedések”, milyen mértékben érintik ezek a kerület helyzetét ebben a veszélyhelyzetben? Szükség van-e a kerület fejlődésével összefüggő, az országban várható gazdasági gondokat figyelembe vevő további intézkedésekre?
> Milyen kérdésekben kérték a frakcióvezetők, hogy a későbbiekben, a járvány elülte után szülessen döntés?

> Úgy is értelmezhetők a leírtak, hogy a polgármester a törvényre hivatkozva, szüneteltetni akarja a képviselő testület működését? Talán a szekszárdi polgármester példáján felbuzdulva  „egyszemélyes kormányzást” akar Csepelen is megvalósítani? 

Egyetértek a tájékoztató végén hangsúlyozott „rég nem látott egység és felelősségérzet” kiemelésével. Abban viszont nem hiszek, hogy nyílt, őszinte és korrekt tájékoztatás nélkül sikeresen vezethető – különösen ebben a helyzetben –, egy kerület. A polgármesteri és frakcióvezetői találkozó önkormányzati vezetés részéről történő elhallgatása a tájékoztatási kötelesség, a kialakult helyzet súlyossága és a csepeli emberek lebecsülését, az „egység”, a valódi összefogás semmibevételét jelenti. 

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1315531964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása