CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hallgat a dél-pesti kórház a koronavírustól meghalt férfiról

2020. március 20. 03:21 - csú

jahn_ferenc_del-pesti_korhaz_-hvg_2020-03-17.jpgA hozzátartozóknak és hivatalos újságírói megkeresésre sem árulják el, hol feküdt a beteg, ahogy a kórházi személyzetnek sincs pontos információja erről - írja a HVG.HU

Mi is szeretnénk tudni, higgye el, de nekünk sem mondanak semmit – hétfő délelőtt több mint két óra alatt ez volt a legtöbb „információ”, amit olvasónk „megtudott” a Jahn Ferenc kórházban arról, hogy hol, az intézmény melyik osztályán kezelték egy hétig azt a 75 éves férfit, aki a koronavírus első hivatalos magyarországi áldozataként hunyt el vasárnap.

Egy asszony azért szerette volna mindezt megtudni, mert a nem hivatalos információk szerint a férfi pontosan abban az időben feküdt a kórházban, mint Ilona testvére is, aki néhány napja szintén ott halt meg. Bár a 78 éves nőnek voltak meglévő alapbetegségei – daganatos beteg volt –, a halála előtt légzési nehézségei voltak, halála pedig a kezelőorvosa szerint is váratlan volt, az állapota nem indokolta. Rajta már nem segítene, ha az érdeklődő asszony tudná, jelen volt-e és szerepet játszott-e esetleg a halálában a koronavírus, de mivel maga is 76 éves, szeretné tudni, megfertőződhetett-e a napi kétszeri látogatásokkor vagy sem.

Ha tudná, hogy az elhunyt férfi a halála előtt

a harmadikon feküdt, nővére pedig a másik szárny első emeletén, kevésbé aggódna, így viszont érthetően ideges. Ennek ellenére sem a betegirányítóban, sem az adott osztályon, és az igazgatóságon sem voltak hajlandóak elárulni neki, hol feküdt a vasárnap elhunyt beteg, a folyosón elcsípett dolgozók pedig, ahogy a fenti párbeszédből is látszik, vagy tényleg nem tudták, vagy ki volt adva nekik, hogy ne mondják meg.

A hvg.hu munkatársa is próbálta megtudni a helyszínen, hogy melyik szárny, melyik emelet érintett, van-e emiatt lezárás, érintkeztek-e az elhunyttal más betegek (az intézmény hat egészségügyi dolgozójáról a hivatalos vírusinfón elárulták el, hogy karanténban kerültek), de a folyosókon futkosó nővérek, orvosok, betegszállítók és takarítók valóban nem tudtak semmiről, bárkit kérdeztünk, azt mondta: egyáltalán nem tájékoztatták őket, mindenki csak sokadkézből, hallott információit osztotta meg, de ezek szinte egyáltalán nem estek egybe: akadt, aki szerint a belgyógyászaton, mások szerint a sebészeten, megint mások szerint pedig az intenzíven kezelték  (az akkor még csak tüdőgyulladásosnak gondolt) koronavírusos beteget.

A dolgozókat bevallásuk szerint egyébként szintén aggodalomban tartja a bizonytalanság, és a tudat, hogy miközben senki nem mond semmit, a kórház főépületet hétfőtől lényegében lezárták, a kapuban maszkos biztonsági őrök fordítottak vissza mindenkit – munkatársunk azért tudott bemenni, mert pont volt időpontja az egyik, még át nem helyezett szakrendelésre. Utóbbiak legtöbbjét hétfőtől áthelyezték egy XX. kerületi szakrendelőbe, a hivatalos kiírás ezt járványveszély csökkentésével indokolta, de hogy mégsem általános intézkedésről van szó, azt bizonyítja, hogy más fővárosi kórházak nem léptek ilyet.

A megszólított alkalmazottaknak egyébként az ápolótól a portáson, betegirányítón és büfésen át a takarítónőig mindegyike viselt maszkot – de csak a semmitől sem védő sebészi maszkokat, nagyon kevés kivételtől eltekintve azokat is úgy, hogy ujjnyi vagy még nagyobb rések tátongtak az arcot lezárni hivatott textil és az orruk-szájuk között. Amikor néhányukat erre figyelmezettük, megköszönték, de csak legyintettek, mondván hiába igazítják meg, fél perc múlva úgyis le/elcsúszik.

A Jahn Ferenc kórház főigazgatójának még vasárnap kora délután elküldtük a kórházban elhunyt férfival kapcsolatos kérdéseinket, egyebek mellett, hogy mettől meddig,  melyik osztályon, milyen alapbetegséggel, illetve tünetekkel feküdt az intézményben a beteg, mikor, hány nap után csináltak nála koronavírus-tesztet, hány ott fekvő további beteg és egészségügyi dolgozó kerülhetett kapcsolatba vele, milyen lépéseket tesznek/tettek, miután kiderült a koronavírus jelenléte, de többszöri telefonos érdeklődésünk ellenére azóta sem kaptunk választ ezekre.

Forrás: HVG.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6215536982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása