CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Életeket ment a hiteles tájékoztatás

2020. március 27. 02:43 - csú

muller_cecilia_kasler_miklossal_2020-03-20.PNGCelebek lettek? Két hiteles ember az operatív törzsből: Kásler Miklós és Müller Cecília

A legtöbb országban megyékre, vagy akár településekre lebontva is közlik, hogy hol vannak koronavírussal fertőzöttek, vagy gyanús estek. Magyarországon semmit nem mondanak erről

Elég, ha mi tudjuk – nagyjából ennyi a válasz a hatóságoktól arra a kérdésre, hogy miért nem közlik a betegség terjedésének területi adatait. Ezeknek az adatoknak a közlése semmilyen relevanciával nem bír a közvélemény számára. A járványügyi szakembereknek rendelkezésére áll az adatsor. A megbetegedések száma Magyarországon nem magas, könnyen beazonosítható lenne a személy, nem tartom hasznosnak, ha “vegzatúrának” lennének kitéve –  mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos egy tájékoztatón, vagyis a személyiségi jogokra hivatkozott.

Ez az érvelés teljesen helytelen, tipikusan úgynevezett hamis dilemma. Nem igaz, hogy csak két megoldás lehetséges, tehát az a kettő, hogy vagy nem közlünk adatokat, vagy személyiségi jogokat sértünk. Számos más megoldás van, ahogyan ezt Rácz András biztonságpolitikai szakértő, a Political Capital munkatársa elmondta.

Ő beszélt arról is, hogy miért fontos a területi adatok közlése, ahogyan ezt egyébként

Európában csinálják. Ausztriában például Tirolban kezdődött a járvány, azt azonnal el is mondták az embereknek. Így óvták az ott élőket, mert jobban elhitték, hogy vigyázni kell, otthon kell maradni, be kell tartani az óvintézkedéseket. Óvták azokat is, akik épp oda készültek kirándulni, látogatóba, mert nyilván sokan halasztották el az utat, és ott sem vásároltak annyi Tirolból származó árut. Óvták a közművek dolgozóit is, mert például az áramszolgáltató átütemezhetett egy nem sürgős karbantartást, más esetben pedig biztosíthatott védőfelszerelést.

Magyarországon nem tudjuk, hogy vidéken kevesebb-e a megbetegedés, mint a fővárosban, vagy sem, csak sejtéseink vannak. Így például sokan gondolhattak arra, hogy leköltöznek a balatoni nyaralójukba, mire az ottani önkormányzatok egy része közölte, hogy nem kér ebből. Szóval az információhiány csak növeli a káoszt.

S van még egy fontos aspektusa a kormány hallgatási stratégiájának. Pletykák, álhírek kezdenek terjedni, bődületes butaságok is gyógyszerekről, gyógymódokról. Márpedig egy világjárvány idején az álhírek szó szerint ölhetnek is.

Forrás: Klubrádió

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2715561826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása