CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel vezetői cinkosok vagy némák?

2020. április 15. 00:22 - csú

titok-2020.jpgCsepel fideszes vezetése hallgat, amikor 41 települési önkormányzat sikít, ordít!

A kormány a koronavírus-járványra hivatkozva, jelentős forráselvonást jelentett be, ami a települési önkormányzatokat sújtja! Pedig a jelek azt mutatják, hogy a járvány kezelésében a legnagyobb erőfeszítéseket éppen a helyhatóságok teszik. A beteg emberek szállítását, gyógyítását, a rászorultak ellátását, a megelőzés előírásainak betartását, legfőbbképpen a települési önkormányzatok, (polgármesterek) hivatalok, intézmények teszik. A kézzelfogható feladatok legnagyobb része az önkormányzatokra koncentrálódnak.

Ebből adódóan teljesen jogosak a települési önkormányzatok felháborodásai, azért mert a válságos helyzetben, - amikor küzdenek az emberek ellátásáért - megsarcolja őket a kormány. Pedig köztudott, hogy az ő szintjükön a válság időszakában erősen növekednek a szolgáltatási, ellátási, karitatív, és szociális emberiességi feladatokból adódó kiadások.

A válságok hatása elsőnek, és elsősorban a legelesettebbeket, a szegényeket, az öregeket, és a krónikus betegségben szenvedőket sújtja. Ezek az emberek az

ellátásukat túlnyomó többségben a települési önkormányzatoktól várhatják. Azzal, hogy itt vont el a kormány(fő), az áttételesen, az ellátás minőségét ronthatja. Ez a kormányzati direktíva egységesen éri az összes települési önkormányzatot. Miért van az, hogy ebben a helyzetben a csepeli fideszes polgármester hallgat? (De ez sem pontos, mert talán mintha valamilyen, a kormány döntésére vonatkozó, megértő nyilatkozatot közzétett volna!)

Borbély Lénárd magatartása érthető! A Fidesz-kormányzás ugyanis nem a normatívákról, és a törvényes járandóságok igazságos elosztásáról szólnak. A fideszes módi a mutyikra, az uram-bátyám kapcsolatokra, a „mi kutyánk kölyke” gyakorlatra épít.

A csepeli költségvetés éves, záró főösszege köszönő viszonyba sincs az év elején a testület által elfogadottal. Mint a közelmúltban a Népszavában megjelent táblázat mutatja, Csepel a legelsők között van az éves záró kölségvetési tételét illetően. Kiemelkedően magas aránnyal! Míg egy hasonló nagyságú kerület 16-18 milliárdos főösszeggel szerénykedhet, addig Csepel több mint 40 milliárdos főösszeget produkált. És ez nem csak 2019-re vonatkozik, hanem a korábbi fideszes éveket illetően sorozatban.

A kormány ugyanis átadott összegekből. pályázati pénzekből előnyhöz juttatja az ő kedveseit. Borbély Lénárd a 2020-as költségvetés vitájában meg is jegyezte, hogy bizonyos benne, hogy a kormányzat az idei évben is támogatni fogja Csepel költségvetését. Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy a kormányzat más lehetőségek keretei között előnyökkel (pluszforrásokkal) látja majd el Csepelt. A többieket, (különösen az ellenzékieket) pedig a szűkös keretek közt hagyja tengődni. („nem kell a békát agyonverni, elég ha leeresztjük róla a vizet”. /Rákosi/)
Ebben az illiberális rendszerben, ahol a pénz nem csupán a törvény által biztosított csatornákon érkezik, hanem (mondhatni) pofapénzként jutalmazódik, ott hülye lenne a polgármester kiabálni. Nem kizárt, hogy Borbély Lénárdnak ígérete lehet arra, hogy a járandóságát újra megháromszorozzák. Ez pedig nyomós érv a konok hallgatáshoz!

HORVÁTH GYULA

Forrás: Facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8615609594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása