CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Orvosok lázadása Kásler miniszter ellen meglepő következményekkel

2020. április 15. 00:21 - csú

kasler_miklos_5.PNG

Kinek ütött az óra? Dr. Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter saját szakállára cselekedett, amikor kirúgta a rehabilitációs intézet megbecsült főigazgatóját, aki ragaszkodott  ahhoz, hogy a máshol nem gyógyítható betegeket ne kelljen hazaküldeni?

Vasárnap derült ki, hogy Kásler Miklós miniszter megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását. A hír hatalmas felháborodást váltott ki, a kórház dolgozói demonstráltak is hétfőn a menesztés miatt. 

Cserhátit hivatalosan azért váltotta le Kásler, mert nem szabadított fel elég ágyat a koronavírusos betegeknek. Az intézmény dolgozói szerint ez nem igaz, felszabadítottak ágyakat, csak ragaszkodtak volna ahhoz, hogy a máshol nem gyógyítható betegeiket ne kelljen hazaküldeniük, kockáztatva ezzel gyógyulásuk esélyeit.

Kedden közleményben jelentette be a Semmelweis Egyetem, hogy Cserháti Péter 2019. október 1-én kelt rektori biztosi feladatkörét kibővíti, és megbízza az egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével, ami

magában foglalja a hazai egészségipari fejlesztési szempontok megvalósítását is. 

Mindezek mellett feladata a COVID-19 járvány idején a tartós intenzív osztályos kezelés és gépi lélegeztetés kapcsán kialakuló súlyos izomerő veszteség, kognitív és mentális zavarok jelentkezéséből adódó rehabilitáció megszervezése, valamint megfelelő felkészülés a járvány után várhatóan megnövekvő rehabilitációs esetek szakmai szempontok szerint ütemezett ellátására.

A menesztést bejelentő közlemény úgy fogalmazott, hogy „Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan.” Miként az előzőekben említettük, az intézmény dolgozói  szerint ez nem igaz, mert felszabadítottak ágyakat, csak ragaszkodtak volna ahhoz, hogy a máshol nem gyógyítható betegeiket ne kelljen hazaküldeniük, kockáztatva ezzel gyógyulásuk esélyeit.

Időközben a Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma is közölte, hogy továbbra is változatlan mértékben és formában számít dr. Cserháti Péter testvérük mentori közreműködésére annak az evangélikus kórháznak az alapítási előkészítésére, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház és Magyarország Kormánya között aláírt megállapodás is rögzít. „Teljes mértékben meg vagyunk győződve Cserháti Péter magas szintű szakmai és emberi alkalmasságáról, hozzáértéséről, valamint elkötelezettségéről a gyógyító munkában és annak szervezésében.” – írják. 

Volt kollégái és a Semmelweis Egyetem vezetői után  Balog Zoltán, az emberi erőforrások korábbi minisztere is kiállt az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet menesztett főigazgatója, Cserháti Péter mellett. „Kedves Péter, köszönöm!” – üzente Facebook-oldalán a politikus, a poszthoz pedig mellékelt egy közös képet is Cserhátival. Az Index ezek után rákérdezett, mi a véleménye a főigazgató elküldéséről.  Balog Zoltán azt mondta, nem akarja kommentálni utódja lépéseit. Viszont mint korábbi egészségügyért felelős miniszter is, fontosnak tartotta, hogy támogatásáról biztosítsa Cserhátit. „Péter elkötelezett orvos, ő az utolsó, aki emberéleteket veszélyeztetne. A betegeivel, kollégáival és feletteseivel is mindig úgy viselkedett, hogy az példa lehet minden egészségügyi dolgozó számára” – fogalmazott az Orbán Viktor által kinevezett, társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos.

Forrás: 444.hu - index.hu és magyarhang.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5215613538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása