CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli csúcs: 100 százalékos költségnövekedés a Hollandi úti focipálya építésénél - közpénzből

2020. május 04. 05:55 - csú

favagok_pusztitasa_a_hollandi_uti_volt_napkozis_tabornal-2018-12-07_focipalya_lesz_4.JPGDőltek a fák. Most dől a pénz? Favágással kezdődött a Hollandi úti focipálya építése  még 2018. végén. A beruházás ára azóta megduplázódott: 283 millióról 573 millió forintra ugrott. A csepeli önkormányzat képviselői tudnak erről? Mit szólnak hozzá? Hozzászólnak?

Azért két év alatt több mint 100 százalékos költségnövekedés nem semmi. Még kis hazánkban sem, ahol az utóbbi 10 évben elég sűrűn előfordul. Igaz, sportberuházásoknál még sűrűbben. Úgy látszik Csepel sem kivétel. Hogy miről van szó? A Hollandi úton, a Kis-Duna part mellett, a volt napközis tábor melletti területen épülő nagy méretű, Borbély Lénárd által 2015-ben létrehozott Csepeli Utánpótlás Sportegyesület számára megálmodott műfüves focipályáról. Arról, amelyről még 2018. augusztus 21-én döntött a kerületi képviselő-testület.

Amikor a testületi döntés megszületett, még 283,8 milliós bekerülési összegről volt szó. Az idén februárban – testületi döntés nélkül –,  módosított együttműködési megállapodás szerint már 573,1 milliónál(!)tartanak, de lehet, hogy a vége, a magyar sportpálya-építési gyakorlatnak megfelelően, ennél is több lesz. A beruházási összeg 10 százaléka az önkormányzati önrész, a fennmaradó 90 százalékot a Magyar Labdarúgó Szövetség fedezi.

Az árnövekedés okaként felhozható, hogy 2018-ban még 1 db műfüves labdarúgó pályáról és 1 db 4 blokkos öltözőről volt szó, közben azonban megnőtt az egyesület étvágya, így a módosítás már +1 élőfüves pályával „gazdagodott” és a 4 blokkos öltöző 6 blokkosra bővült. Ami viszont nem változott, hogy az Önkormányzat vezetése 15 éves hasznosítási, fenntartási és karbantartási kötelezettséget vállalt fel. (Magyar Labdarúgó Szövetség - Együttműködési Megállapodás Mód)

Lehet tehát indokolni az 573 millió szükségességét, azonban van néhány dolog, ami szerintem védhetetlen ebben az ügyben. A februári módosításkor még nem volt vészhelyzet az országban, ezért elfogadhatatlan, hogy ekkora költségnövekedés esetén nem a testület, hanem a polgármester döntött a beruházási összeg 100 százalékos növeléséről. Illett volna a testületet arról is tájékoztatni, hogy szakmailag mi indokolta a hatalmas költségnövekedést. Különösen azért, mert a Csepel SC ellenében létrehozott Csepel Utánpótlás Sportegyesület működésének feltételei a Csepel SC Alapítvány által működtetett központi, Béke-téri sporttelepen hosszabb távon is biztosíthatóak lettek volna. Az sem mindegy, hogy ekkora változtatás megnöveli az önkormányzat 15 évre vállalt fenntartási költségeit, egyéb kötelezettségeinek összegét is, amely jelentős terheket ró majd a következőkben megválasztásra kerülő önkormányzati vezetésekre. 

Ezek a korábbi, átgondolatlan sportfejlesztések további komoly feszültségeket fognak még generálni az önkormányzat költségvetésében, hiszen az Orbán kormány jelentős összegeket vont el az önkormányzatoktól, s a veszélyhelyzet miatt kialakult gazdasági válságban újabb veszteségek is érik még a kerületi önkormányzatot is. S talán még eljön az az idő is, amikor az egészségügyi, szociális, foglalkoztatási és környezetvédelmi gondok kezelése, ezen területek fejlesztése lesz az első számú feladata a helyi önkormányzati vezetésnek. Mindehhez pedig, az új vezetésen kívül, minden közpénzre, még a tao pénzekre is szükség lesz, éppen a csepeli emberek érdekében.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4615658068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása