CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért pont Csepel?

2020. május 07. 05:07 - csú

csepel_balhe_tancsics_mihaly_utca_iskola_hajlektalanszallo_-2020-05-04_elott.PNGCsalóka lenne a látszólagos nyugalom? Csepel, Táncsics Mihály utca. Egy volt iskola az erős indulatok határán....

A Hírklikk című internetes portálon tegnap az esti órákban  jelent meg Harkai Péter cikke, amelynek a címe: A főváros megvédi Németh Szilárdot a Soros-hajléktalanoktól. A Hírklikk írása az elmúlt hét viharos történetével, a csepeli Táncsics Mihály utcába tervezett hajléktalanszállóval foglalkozik. Mint ismeretes, a csepeli tiltakozások, továbbá a Borbély Lénárd - Németh Szilárd  és Karácsony Gergely között lezajlott írásos és szóbeli ütésváltások után Karácsony Gergely  a közösségi oldalán közölte a nyilvánossággal: a fővárosi önkormányzat épületében alakítanak ki megfelelő körülményeket a Csepelre tervezett helyszín helyett, és itt fogadják be a rászoruló hajléktalanokat.

A Hírklikk munkatársa ezt követően a részletekről a fővárosi önkormányzat sajtóosztályától kért és kapott választ kérdéseire. A kérdéseket és a válaszokat is változtatás  nélkül közöljük olvasóinkkal (a kérdések sötét betűkkel, a válaszok normál írással):

Miért álltak el a csepeli tervtől, ha a Fővárosi Önkormányzaté az ingatlan, miután a kormány sem nagyon veszi figyelembe a főváros kéréseit a beruházásai kapcsán, miért pont Csepel került szóba, mint lehetséges helyszín?

Nem pont Csepel, több kerületben is létesültek ideiglenes szállások, kapacitásbővítések, csak ott a polgármester tudomásul vette, vagy akár támogatta, hogy a főváros életeket mentsen.  

Mikortól tervezik a beüzemelést?

Már elkezdődtek a munkálatok, kb. 2 hét múlva költözhetnek be a lakók.

Pontosan hány személyről van szó?

30-40 ember.

Konkrétan hol alakítják ki, hány helyiségben, hány fő/szoba létszámban?

A Városháza Gerlóczy utcai szárnyában, egy három osztatú, de tulajdonképpen egy légterű 300 nm-es alapterületű helyiséget alakítunk át.

Milyen egészségügyi paramétereknek/előírásoknak kell megfelelnie a kialakításnak?

A jogszabályok adta kereteket minden esetben betartjuk. A 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről határozza meg a hajléktalanellátásra vonatkozó szabályokat.  A leendő engedélyező hatóságok szakemberek már el is látogattak a Városházára, hogy ellenőrizzék a tervezett helyszínt és megtegyék javaslataikat.  

Adott-e mindennek a lehetősége az önkormányzati épületben?

Az átalakítás éppen azt szolgálja, hogy minden feltétel adott legyen. A legfontosabb ideiglenes átalakítás a megfelelő mennyiségű zuhanyzó és WC kialakítása.

Kik látják el a hajléktalanokat?

A Fővárosi Önkormányzat hajléktalanellátásra szakosodott intézménye, a BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei).

Keresték-e a kapcsolatot Vecsei Miklóssal pl, aki kormánymegbízottként esetleg beszállhatott volna a probléma megoldásába vagy bármilyen civil/karitatív szervezettel?

Vecsei Miklóssal és a Máltai Szeretetszolgálat központi régiójának vezetőjével is rendszeres és jó az együttműködés.

Meddig tervezik az átmeneti részleg fenntartását?

Ameddig azt a járványhelyzet és az ellátottak védelme indokolja.

Válaszoltak-e Németh Szilárd képviselő összeesküvés-elméletére, miszerint Soros György szervezi ezt is?

Érdemi felvetésekre szoktunk válaszolni, így erre nem tettük.

Egyértelmű, hogy tőle kell(ene) megkérdezni, de azért feltenném Önöknek is a kérdést – van-e bármilyen elképzelésük, hogy mire alapozta mindezt Csepel volt polgármestere...?

Nem tettünk kísérletet ennek feltárására.

Forrás: Harkai Péter - hirklikk.hu

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9015666000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása