CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen, az SZTK-ban újra elindul a szakrendelések egy része - Kiket, hol és hogyan fognak tesztelni?

2020. május 15. 05:25 - csú

csepeli_sztk_a_buszmegallo_felol.jpgCsepelen, a volt Áruház téri, ma Görgey téri SZTK-ban ismét elindul az eddig szünetelő szakrendelések egy része a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál (TIESZ). A tudnivalókról dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója tájékoztatta a Csepeli Hírmondót

“Bár a járvány miatt márciusban néhány szakrendelés leállt, a sürgős beavatkozásokat eddig is elvégeztük. A szünetelő szakrendelések közül a proktológia a héten, a gasztroenterológia pedig a jövő héten ismét elindul. Ugyanakkor a fizikoterápia, a gyógytorna és a masszázs is újra elérhető lesz a pácienseink számára. Csoportos gyógytornát azonban egyelőre nem tartunk, hisz ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre több beteg ne tartózkodjon egy helyiségben” –mondta el a Csepeli Hírmondónak dr. Dobák András.

A főigazgató kiemelte, a szakrendelések óránként négy beteget fogadnak, telefonon lehet bejelentkezni, ám a sürgős eseteket, ahogy eddig is, bejelentkezés nélkül ellátják. A bejáratnál továbbra is hőmérsékletet mérnek, kikérdezik a betegeket, valamint egy koronavírussal kapcsolatos kérdőívet is ki kell tölteniük.

Negatív koronavírus teszt- valóban szükséges?

“Negatív koronavírus teszt kizárólag a kockázatosabb beavatkozások esetén szükséges. Ezek körét a szakmai kollégiumok határozzák meg” – hangsúlyozta Dobák András. “Például az

arcon, fejen végzett sebészeti beavatkozások, anyajegy eltávolítás, komolyabb szájsebészeti műtétek ebbe a körbe eshetnek. “Azoknak, akiket kizárólag negatív koronavírus teszttel fogadunk, azoknak telefonos egyeztetés után a fül-orr-gégészeti osztályon kell jelentkezniük mintavételre. A szakrendelőben kijelöltünk egy mintavételi helyiséget, PCR tesztet használunk, mely az orrból és torokváladékból mutatja ki, van-e aktuális fertőzés. A levett mintát továbbítjuk a laboratóriumba, az eredmény 24 órán belül elkészül, negatív eredmény esetén pedig az érintett időpontot kap a beavatkozásra. A tesztért nem kell a páciensnek fizetnie, a vizsgálat ingyenes” – tette hozzá a szakember.

“Mivel a veszélyhelyzet nem múlt el, így még mindig azon vagyunk, hogy minél kevesebb beteg jöjjön be a rendelőbe. A nem túl sürgős beavatkozásokat halasszuk el, próbáljunk telefonon konzultálni, időpontot foglalni, a recepteket elektronikusan felíratni. A korábban kiadott időpontokkal kapcsolatban fontos tudni, hogy azok már nem érvényesek, ezért mindenképpen egyeztessünk új időpontot, ez ügyben a TIESZ is keresi a betegeket” – emelte ki Dobák András.

Egyúttal hozzátette, mindent megtesznek a betegek biztonságáért. A rendeléseken ügyelnek arra, hogy ne üljön sok beteg a váróban, be tudják tartani a szociális távolságot. Odafigyelnek a maszk viselésre is, így arra kérik a betegeket maszkban lépjenek be a rendelőbe és lehetőleg pontosan, a megadott időpontra érkezzenek. Az ajtóban kézfertőtlenítés van, két beteg között fertőtlenítik a felületeket is gyakrabban takarítanak. Ugyanakkor a főigazgató hozzáfűzte a szakrendelő a járvány idején is fejlődött. A kardiológia egy új terheléses EKG készüléket kapott, az urológia pedig egy flexibilis cisztoszkóppal bővült, de a közel jövőben is újabb műszerek érkezését várja a TIESZ.

Forrás: Csepeli Hírmondó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5015695020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása